Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Plastkassar dumt alternativ enligt forskare

[2017-03-22] Från och med den 1 juni måste handlarna börja informera sina kunder om plastpåsarnas miljöpåverkan. Det har vi rapporterat om tidigare. Om tre år är målet att varje enskild person ska använda max 90 plastpåsar per år.

[Sveriges Radio Göteborg]

Första svenska utbildningen till guide startar i Göteborg

[2017-03-21] I höst startar Göteborgs universitet ett kandidatprogram för den som vill bli guide. Det är den första utbildningen i sitt slag i Sverige. Utomlands har universitetsbaserade guideutbildningar länge varit praxis.

[Svensk Historia]

Meny

[2017-03-21] Fredagen 17/3 anordnade EBA en debatt kring enprocentmålets för- och nackdelar. Till grund för debatten låg Lars Anells EBA-rapport Enprocentmålet - en kritisk essä.

[Expertgruppen för Biståndsanalys]

Studenter lär sig guida på universitet

[2017-03-21] Göteborgs universitet startar ett kandidatprogram för den som vill bli guide. Det blir den första utbildningen i sitt slag i Sverige.

[Norran]

Professorn: Räkna med låg ränta länge till

[2017-03-20] Förbered dig på en lång period av mycket låga räntor - och fortsatt oro för en bostadsbubbla.

[Göteborgs-Posten]

I ett rättssystem med jury hade inga SD:are släppts in i domstolen

[2017-03-19] KOLUMNISTER Ett system där brottsmisstänkta judar skulle ställas inför nazistiska domare förespråkas av ingen. Tvärtom skulle man riskfritt våga gissa att alla ickenazister skulle finna en sådan ordning direkt vämjelig.

[Aftonbladet]

Istället för sommarjobb - driva företag

[2017-03-18] Med 2 000 kronor i hjälp från kommunen ska skolungdomar som går i årskurs nio till och med tvåan på gymnasiet i Stenungsund, starta eget företag i sommar för att se vad det innebär.

[Lokaltidningen Stenungsund Tjörn Orust]

Ytterst få poliser döms för brott

[2017-03-16] 2016 anmäldes poliser i länet för 1 341 brott. Men bara sex poliser har dömts, visar SFT:s granskning. Internutredningarna håller inte måttet, säger rättsprofessor Dennis Töllborg. Polisen i länet anmäldes för 1 341 brott förra året.

[Stockholms Fria Tidning]

Repliker. Akademin borde tydligare värna sitt sanningsideal

[2017-03-15] REPLIK. Att slira på sanningen, eller att medvetet undanhålla delar av den, om än med de mest hedervärda avsikter, är djupt problematiskt just för att det underminerar den trovärdighet som är akademins själva förutsättning,

[Dagens Nyheter]

Amerikanska kycklingjätten till Göteborg

[2017-03-14] Kycklingälskare har läge att se fram emot sommaren. Den amerikanska snabbmatsjätten med kycklingfokus slår snart upp portarna i Göteborg.

[Göteborgs-Posten]

Privata vårdföretag har skapat en tudelad välfärd

[2017-03-10] Vinster i välfärden är intimt sammankopplad med framväxten av en tudelad välfärd.

[Göteborgs-Posten]

Piteå får beröm

[2017-03-09] Piteå är bäst! Eller i alla fall lyfts Piteå fram som en bra kommun där medborgarna är stolta över sitt ursprung i studien "Attraktiva platser".

[Piteå-Tidningen]

Därför har vi internationella kvinnodagen

[2017-03-08] I dag är det 100 år sedan den ryska revolutionen inleddes vilket var bakgrunden till internationella kvinnodagen. Allt började efter en demonstration som handlade om livsmedel.

[Göteborgs-Posten]

Kritiken mot systemet ökar

[2017-03-07] Kritiken har blivit allt starkare mot det svenska systemet där de politiska partierna utser nämndemän. Två vetenskapliga studier visar att domar kan färgas politiskt och skandaler kring nämndemän med rasistiska åsikter har avslöjats.

[Dagens Nyheter]

Normer och traditioner lever kvar

[2017-03-07] Kvinnor är inte längre de som shoppar mest. Men har experterna rätt kommer digitaliseringen lösa åtminstone en av samhällets ojämlikheter, nämligen vårt förhållningssätt till konsumtion.

[Bohusläningen]

Forskare: Saknas motpart till välfärdslobbyn

[2017-03-06] En oförutsedd effekt av privatiseringen av den svenska välfärden är lobbyverksamhets framväxt, säger John Lapidus, forskare i ekonomisk historia på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, till ETC.

[Omni]

Är världen delbar?

[2017-03-04] På 400-talet före Kristus förde den grekiske filosofen Demokritos fram hypotesen att det finns en gräns för världens delbarhet. Han hävdade att materia inte kan delas i hur små bitar som helst, och kallade den minsta odelbara enheten för atom.

[Balans]

Massiv lobbyism mot vinstbegräsningar - med skattemedel

[2017-03-04] En majoritet av svenskarna stöder förslaget om att begränsa vinsterna i välfärden. Trots det har en stor del av lobbyismen som velat stoppa förslaget finansierats med skattemedel.

[ETC]

Så shoppar svenskarna

[2017-03-02] Svenskarna är både medvetna och kräsna konsumenter. Hela tre av fyra svenskar tycker att ansvarstagande är en förutsättning för högkvalitativa produkter.

[Cap & Design]

Människan är ett svårdresserat djur

[2017-03-02] För att vi ska rädda klimatet måste vi ändra våra beteenden, har vi fått höra. Men vem vill att livet ska bli tråkigare och mindre bekvämt? Finns det till exempel några alternativ till att ha bil?

[Miljö & Utveckling]

Positiva nyheter påverkar Göteborgs självbild

[2017-02-28] Bilden av Göteborg har de senaste åren kantats av skottlossningar och gängkriminalitet. Men förra veckan kom nyheten om att göteborgarna är världens mest sociala folk och nu har också kaffet i Göteborg korats till Sveriges bästa.

[SVT Nyheter]

Intervju: Sean George - Granit Global Credit Opportunity Fund

[2017-02-28] Inom kort lanserar Granit Fonder en hedgefond med fokus på den globala kreditmarknaden; Granit Global Credit Opportunity Fund.

[VA Finans]

Expert: PwC kan förlora affärer på Oscars-tabben

[2017-02-27] Revisionsjätten PwC har tagit på sig ansvaret för kaoset på nattens Oscarsgala, där fel kuvert gavs till prisutdelarna. Tabben kan få konsekvenser för PwC:s potentiella affärer framöver.

[Svenska Dagbladet]

Prestigefull internationell tävling för juriststudenter gästar Göteborg

[2017-02-23] Med start i dag är Göteborg värd för den internationella och mycket prestigefulla tävlingen European Law Moot Court Competetion som är en studenttävling i EU-rätt. Senast det hände var 2005.

[Realtid]

Från Rannebergen till diplomatlivet i Tokyo

[2017-02-23] När kung Carl Gustaf besökte kejsare Akihito i Tokyo fanns en diplomat, uppvuxen i Rannebergen i Angered, i rummet. - Fast det var på många stegs avstånd. Diplomatens roll är att vara flugan på väggen, fastslår svensk-japanen Sven Östberg.

[Göteborgs-Posten]

"Gemensam processrätt nödvändig inom EU" - ingen vill göra affärer utan tillit till domstolarna

[2017-02-22] Anna Wallerman. Foto: Jessica Gow/TT och Göteborgs universitet EU behöver en gemensam processrätt för att göra det enklare att gå till domstol.

[Dagens Juridik]

Anders Walls Shanghai-stipendium till digitaliseringsexpert från Borås

[2017-02-21] KVINNA PÅ KANALEN] Sofia Norén (f. 1992) från Borås har erhållit 2017 års Anders Wall-stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i Shanghai.

[IT-Kanalen]

"Kvinnor måste våga sikta högre än idag "

[2017-02-18] Hästar går som en röd tråd genom egenföretagaren och juristen Carina Alfvéns liv. Hennes resa till att bli en av Sveriges mest eftertraktade hästjurister började med att en farfar lyfte upp en fyraårig flicka på ardennern Prima.

[Hallands Nyheter]

Det är en väldig boom i Kina

[2017-02-15] 24-åriga Sofia Norén från Borås får 150000 kronor av finansmannen Anders Walls stiftelse för att åka till Kina. Vad är det här för stipendium?

[Borås Tidning]

Se hela samhällsnyttan med energieffektivisering

[2017-02-13] Till år 2030 ska Sverige ha minskat energianvändningen med 50 procent jämfört med 2005. Det är ett ambitiöst mål som kräver ett brett samhällsekonomiskt grepp för att nås, menar skribenterna.

[Borås Tidning]

Så gör du sommarjobbet nyttigt för karriären

[2017-02-12] Nu finns det många sommarjobb ute att söka. Men hur maxar man nyttan för karriären? DN frågade studievägledare för fem stora utbildningsriktningar.

[Dagens Nyheter]

Så pendlar länsborna

[2017-02-12] Länets invånare är rörliga när det gäller arbetspendling - det är ingen nyhet. Men på 15 år har mönstret förändrats rejält. Fredrik Svensson Oskarshamn är den kommun i länet som har särklass störst andel av inpendlande förvärvsarbetare.

[Östra Småland]

Här får du vänta längst på en plats i förskolan

[2017-02-09] Förälder med småbarn i Södertälje? Då får du vänta längst i Stockholms län på en plats i förskolan.

[Expressen]

Gun Holmertz: "Ett helt absurt projekt"

[2017-02-08] Kommunens satsning på gröna jobb i nordöstra Göteborg får hård kritik från både invånare och experter. - Man vill göra Angered till någon slags exotisk cirkus med invandrare, djur och odlingslotter, säger Gun Holmertz på Caritas.

[Göteborgs-Posten]

En lyckad människa trivs på sitt jobb

[2017-02-07] Passion och intresse eftersöks på fler arbetsplatser och känslolivet blir allt mer involverat i våra arbetsliv.

[Stockholms Fria Tidning]

Så bra är din kommun på att få fram förskoleplats i tid

[2017-02-07] Andelen barn som får plats på en förskola när föräldrarna önskar det har minskat i hela landet. Eskilstuna har dock hämtat upp föregående års låga resultat. Nu får 80 procent av barnen förskoleplats i tid.

[SVT Nyheter Sörmland]

Experterna hyllar Ebba Busch Thor

[2017-02-06] I söndags dök Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor upp i SVT:s underhållningsprogram "Så ska det låta". Nu hyllas hon av experterna.

[di.se]

Koldioxidutsläppen blir dyrare för varje år

[2017-02-06] Samhällets kostnader för koldioxidutsläpp kommer att öka med i genomsnitt tre procent varje år fram till år 2050 i takt med stigande globala temperaturer, enligt en ny amerikansk studie.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Mer migrationsrätt på gång på GU

[2017-02-05] Asylrättstudenterna önskar att juristutbildningen i Göteborg hade gett dem mer kunskap inom just asyl- och migrationsrätt. Nu är det på gång, även om det i akademins värld går långsamt.

[Göteborgs Fria Tidning]

Hon bytte position i landslaget - från back till presschef

[2017-02-05] Emelie Ölander är fotbollslandslagets nya presschef. För Resumé berättar hon vad som hände med fotbollskarriären, men också hur det var att bryta mot en 50 år gammal norm och kliva upp som landets första kvinnliga matchkommentator i tv.

[Resumé]

Ekonomstudenter flyr Göteborg efter examen

[2017-02-03] Ekonomstudenter i Göteborg räknar med att dra till andra delar av landet efter examen. Det visar en ny undersökning från Västsvenska Handelskammaren som argumenterar för fler myndigheter till Göteborgsregionen.

[Civilekonomen]

Slow steaming svårt för roro/ropax

[2017-01-31] Slow steaming fungerar bra för bulk- och tankfartyg, men är betydligt svårare att tillämpa för roro- och ropax-fartyg - det menar forskare från Göteborgs universitet och SSPA.

[Sjöfartstidningen]

Björn Fondén utsedd till FN-representant

[2017-01-29] Björn Fondén från Lidköping har utsetts till en av två representanter för Sveriges unga i FN 2017.

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Sol och vind blir framtidens melodi

[2017-01-29] Hässleholm - Det lät rätt fånigt när vi skanderade sol, vind och vatten i Barsebäcksmarschen. Men i dag är det en verklighet.

[Norra Skåne]

Niklas Ramstedt om vägen till aktieproffs och Twitterprofil - och hans bästa tips till alla som delar drömmen

[2017-01-28] Bildkälla: VA Finans Niklas "Räknedosan" Ramstedt visste tidigare än de flesta i livet vad han ville hålla på med - siffror och analys av börsen. I dag har han egen kapitalförvaltningsfirma och är en uppskattad aktieprofil på Twitter.

[VA Finans]

Ny kraftig ökning för ekomarknaden

[2017-01-26] Svenskarnas aptit för ekologiska livsmedel fortsätter att öka. Försäljningen steg 18 procent förra året med Systembolaget som draglok. - Det är egentligen handelns utbud som styr mest, säger en forskare.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Ny kapitalförvaltningschef på AMF

[2017-01-26] Javiera Ragnartz är idag chef för Investment and Risk Advisory på Handelsbanken och tillträder tjänsten på AMF under våren. Javiera Ragnartz har anställts som chef för AMF:s kapitalförvaltning.

[Realtid]

SVT-succén Ettor och nollor kan få en uppföljare

[2017-01-24] Det börjar på Handels och slutar med storskaliga knarkaffärer. Ettor och nollor-författaren Oskar Söderlund är på gång med en ny SVT-thriller i Göteborgs undre värld.

[Göteborgs-Posten]

Energimålet som saknar helhetssyn

[2017-01-23] Den parlamentariska Energikommissionen enades nyligen om att Sverige till år 2030 ska ha minskat energianvändningen med 50 procent jämfört med 2005. Det nya energieffektiviseringsmålet visar på en hög ambition.

[Byggvärlden]

Detta är beteendeekonomi

[2017-01-23] - SPANING Fredrik Carlsson är professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

[Personal & Ledarskap]

Sidansvarig: Daniel Karlsson|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?