• Elever presterar sämre vid varmt klimat

[2017-05-24] Klimatförändringar drabbar inte bara jordbruket och människors möjligheter att försörja sig. Höga temperaturer påverkar även inlärningsförmågan. Laura Villalobos-Fiatt, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har undersökt hur skolnärvaro i Costa Rica hänger ihop med höga temperaturer och regn.

• Män springer långsammare än de själva tror

[2017-05-16] Manliga långdistanslöpare överskattar sin egen förmåga ¿ de är inte så snabba som de tror. Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och själv motionerande löpare, har undersökt tävlingar som Göteborgsvarvet och Stockholm maraton, och ser tydliga skillnader mellan kvinnor och män.

• Strategier för att motverka radikalisering av unga - vem bär ansvaret? Seminarium 16 maj

[2017-05-15] Att arbeta förebyggande mot radikalisering och våldsbejakande extremism i skolan är högaktuellt. Den 16 maj arrangerar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ett seminarium där frågan behandlas utifrån brittiska erfarenheter.

• Samarbete i Gullmarsfjorden gör räkfisket lönsamt och hållbart

[2017-05-12] Sedan ett begränsat antal fiskare fått tillstånd att bedriva räkfiske i Gullmarsfjorden har intäkterna ökat betydligt. Miljö- och beteendeekonomen Lisa Björk på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har studerat olika typer av förvaltningsstrategier inom det svenska fisket. Slutsatsen är att tydliga ägarförhållanden och incitament att långsiktigt förvalta fiskebeståndet är viktiga för ett hållbart och lönsamt fiske.

• Vad vet vi egentligen om möten?

[2017-05-10] Den 23-24 maj anordnas ett symposium på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet med syfte att för första gången samla forskare som inom olika discipliner ägnar sig åt mötesforskning. 50 mötesforskare från 13 länder och ett flertal vetenskapliga discipliner har anmält sig för evenemanget som ordnas av Christoph Haug, Marie Curie-forskare på Gothenburg Research Institute vid Handelshögskolan.

• Butiker säljer gamla saker på nytt sätt

[2017-05-03] Retroinriktade affärer jobbar medvetet med nostalgi för att skapa en viss atmosfär och stämningar med kopplingar till gamla tider. På så sätt får gamla saker ett nytt och annorlunda värde. Den slutsatsen dras i en ny studie i konsumtionsvetenskap från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, där forskare undersökt tre köpstråk i Göteborg som inriktar sig på att sälja gamla saker på ett nytt sätt.

• Ny väg till revisorsjobbet

[2017-04-10] Nu inrättar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ett ettårigt kurspaket för den som vill bli auktoriserad revisor, ekonomichef, controller eller konsult. Mycket positivt, menar företrädare för branschen som efterlyst denna typ av utbildning.

• Breddad turismforskning på Göteborgs universitet skall bidra till en mer hållbar turismnäring

[2017-03-02] För att möta branschens kunskapsbehov breddar nu Centrum för turism vid Göteborgs universitet sin verksamhet genom att knyta till sig nya ämnesområden. Utvecklingen är ett naturligt steg för att möta besöksnäringens kunskapsbehov i sin strävan efter att bli både konkurrenskraftig och hållbar.

• Prestigefull tävling för juriststudenter landar i Göteborg

[2017-02-21] Den 23-26 februari välkomnar Göteborg och Handelshögskolan en av regionfinalerna i European Law Moot Court Competition (ELMC) - världens mest omfattande och prestigefulla studenttävling i EU-rätt. Under två dagar kommer 13 lag från Europa och Nordamerika mötas i rättegångar om ett fiktivt rättsfall inför några av Europas mest framstående jurister.

• Hot och hat på nätet - panelsamtal 10 februari

[2017-02-09] Hot och hat på nätet är ett relativt nytt och växande fenomen som påverkar oss på olika sätt. Det kan vara i vår vardag men det kan också bli påtagligt för den som vill göra sin röst hörd i det offentliga samtalet. Vad finns det för möjligheter för oss som individer och för samhället att hantera dessa nya utmaningar?