Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förståelse för teknik och kunskaper i etik allt viktigare i digitaliseringens kölvatten

Nyhet: 2019-05-08

AI leder till nya arbetsuppgifter och morgondagens ekonomer och jurister behöver ha mer kompetens inom bland annat etik och logik - och samarbeta mer med ingenjörer. Det framkom under årets Sven-Olof Bodenfors-seminarium den 3 maj.

Digitalisering och den förändrade professionen stod i fokus på seminariet, som gästades av Claes Strannegård, Chalmers, Agnes Hammarstrand, Advokatbyrån Delphi, Mikael Elam, Sahlgrenska akademin, Bo Karlsson, PWC, David Olsson, Handelshögskolans studentkår och Peter Kurzwelly, AI Innovation of Sweden.

Agnes Hammarstrand lyfte fram att dagens stora juridiska områden har koppling till digitaliseringen, och att det inte längre går att bokstavstolka lagarna. Man måste i stället ha kunskap om de grundläggande principerna, för att kunna gå tillbaka och se till lagstiftarens tanke. Framtidens jurister behöver ha en förståelse för teknik, och kunskap om de rättsområden som har störst betydelse (t ex IT-rätt och immaterialrätt), och om etik. När enkla men tidsödande arbetsuppgifter kan lösas med AI behöver byråerna hitta ett nytt sätt att ta betalt, där man ser till det värde byrån tillför, och där det är mindre viktigt hur man gör jobbet (AI eller manuellt) och hur många timmar det har tagit.

Inom det medicinska området spelar tekniken en mycket stor roll och machine learning och algoritmer kommer att vara till allt större hjälp för läkarna. AI-utvecklingen kommer att frigöra tid för samtal med patienterna, som är en viktig del av behandlingen. Mikael Elam lyfte också fram behovet av ökat samarbete mellan medicinska yrkeskategorier och ingenjörer.

Revisorsbranschen (liksom många andra) står inför en omvälvning. Nya aktörer kommer in, men Bo Karlsson tror att fler jobb kommer att skapas än försvinna. Nya risker kommer att identifieras och framtidens revisionsbyråer kommer att jobba inom ett bredare fält. Organisationen kommer att plattas till, och istället för att jobba i team med personer med olika ”grades” kommer man att bemanna teamen med olika ”skills”. Man går från att vara allmänpraktiserande revisorer till att bli mer av specialister.

Sverige ligger långt efter i den fjärde industriella revolutionen, och den nationella satsningen AI Innovation of Sweden syftar till att ändra på detta, med målet att Sverige ska bli bäst på nyttiggörande av AI. AI är den nya elektriciteten, som alla behöver ha koll på. Under det kommande året är målet att utbilda 100.000 svenskar i grunderna i AI, och Peter Kurzwelly uppmanade alla att ta del av den utbildning som finns tillgänglig på www.elementsofai.se.

AV: Maria Norrström

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-01-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?