Handelshögskolans studenter reflekterar kring professionellt och individuellt ansvarstagande

Nyhet: 2018-09-11

Den 12 september är det dags för Sustainability Day: Responsibility för andraårsstudenterna på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Under denna obligatoriska dag möter studenterna forskare och näringslivsrepresentanter som på olika sätt presenterar och problematiserar frågor om ansvar. I programmet finns bland annat ett pass med rubriken ”Ansvar, politik och media – vem ansvarar för resultatet av den förda politiken?”. Det blir också en interaktiv föreläsning där moralfilosofen Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, vrider och vänder på etiska frågeställningar om ansvar tillsammans med studenterna. Dagen avslutas med Ruben Östlunds film The Square, som på olika sätt belyser frågor om ansvar.

Dagens studenter är framtida beslutsfattare och måste som sådana ha en god förståelse av begreppet ansvar. De behöver verktyg för att kunna reflektera över ansvarsbegreppet, och förmåga att se sin egen roll i ett större sammanhang.

Sedan 2013 ingår hållbarhetsfrågor i alla utbildningsprogram på grundnivå på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, bland annat genom tre obligatoriska ”Sustainability Days” med fokus på utmaningar, ansvar och lösningar. Tillsammans med hållbarhetsinslagen i de ordinarie kurserna ger detta studenterna kunskaper och verktyg att på djupet kunna analysera och hantera de stora sociala, ekologiska och ekonomiska hållbarhetsfrågorna.

På Sustainability Day: Responsibility den 12 september medverkar ca 520 andraårsstudenter på Ekonomprogrammet, Logistikprogrammet, Juristprogrammet och Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram.

Program 12 september 2018
• 10:30 -12:30: Studenterna väljer ett av sex alternativa spår - på Handelshögskolan, Vasagatan 1, Göteborg
o Tar klädindustrin ansvar?
o Responsibility - A driver for social movements and social entrepreneurship?
o Arbetsmarknadsintegration – vad görs för att bättre integrera utrikesfödda på arbetsmarknaden?
o Är det ”normala” eller ”onormala” människor som tar ansvar?
o Ansvar, politik och media – vem ansvarar för resultatet av den förda politiken?
o Hållbarhetsfrågor på jobbet: Yrkesmässigt och personligt ansvar?
• 13:30 -15:00: Föreläsning med Bengt Brülde - på Draken, Heurlins Plats 15, Göteborg
• 15:15 - ca 17:30 Filmen ”The Square” visas - på Draken

Se programfil för beskrivning av de olika passen!

För ytterligare information, kontakta:
Mattias Sundemo, hållbarhetssamordnare, Handelshögskolan (ansvarig för Sustainability Day: Responsibility)
031-786 15 87, mattias.sundemo@handels.gu.se

Marie Stenseke, prorektor, Handelshögskolan (ansvarig för hållbarhetsfrågor)
031-786 1389, marie.stenseke@geography.gu.se

Maria Norrström, kommunikationsansvarig, Handelshögskolan