Hans Blix utsedd till hedersdoktor

Nyhet: 2004-09-09

PRESSINFORMATION 2004-09-09

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har utsett Hans Blix till juris hedersdoktor samt professor Naoyuki Yoshino, Keio University i Tokyo, Japan, och professor Dennis Mueller, BZW, University of Vienna, Wien, Österrike, till ekonomie hedersdoktorer. De kommer alla att promoveras vid en högtidlig ceremoni på Svenska Mässan den 23 oktober.

Hans Blix har under sitt långvariga engagemang inom IAEA och FN arbetat mot spridning av massförstörelsevapen och för gemensam säkerhet grundad på internationell rätt. Då han under Säkerhetsrådets behandling av situationen i Irak utsattes för starkt yttre tryck, kombinerade han civilkurage med en stark tilltro till den internationella rättsordningens möjligheter.
Hans Blix blev docent i folkrätt vid Stockholms universitet 1960 för att 1963 inleda en karriär vid UD. Under perioden 1978-79 var han utrikesminister och åren 1981 till 1997 Generaldirektör i IAEA. I januari 2000 utsågs Hans Blix till ordförande för UNMOVIC, FNs kommission för inspektion av Iraks efterlevnad av förpliktelser om avrustning av massförstörelsevapen.

Naoyuki Yoshino är professor i nationalekonomi vid Keio University i Tokyo. Han är en av Japans ledande ekonomer inom områdena offentlig, finansiell ekonomi, makroekonomi och monetärpolitik. Professor Yoshino har också en lång rad offentliga uppdrag, bl a som chef för Financial Services Agency Research Institute, underställt det japanska finansministeriet och ordförande i Foreign Exchange Sub-Council.
Professor Yoshino har samarbetat aktivt med Handelshögskolan sedan slutet av 1980-talet och har spelat en viktig roll i utvecklingen av samarbetet med Keio University. Sedan 1995 har han varje år tagit emot ett antal av skolans studenter till sitt högre seminarium i finansiell ekonomi. Under åren har han också samarbetat med en rad enskilda forskare i nationalekonomi och ekonomisk geografi.

Dennis Mueller är professor i nationalekonomi vid University of Vienna i Wien. Han är en framstående ekonom med ett ovanligt brett kompetensområde. Hans avhandling anses som den mest uttömmande handboken inom området public choice. Han är också en ledande forskare inom corporate governance och industriell organisation. Professor Mueller har varit ordförande för ¿Public Choice Society¿ och för ¿Societies of Industrial Organization and Industrial Economics¿ både i Amerika och Europa.
Våren 2003 var professor Mueller innehavare av Erik Malmstens gästprofessur vid Handelshögskolan.

För ytterligare information kontakta:
Maria Norrström, informatör
Telefon: 031-773 12 47, mobil: 0709-22 66 89