Klimatpolitik med Isabella Lövin på Handelshögskolan

Nyhet: 2018-02-01

– Vi behöver fler medborgare som är förbannade, menade bistånds- och klimatminister Isabella Lövin under en debatt på Handelshögskolan under onsdagen.
Debatten handlade om hur politiken, tekniken och individen kan bidra till en smartare klimatpolitik.

Handelshögskolan var värd när Isabella Lövin den 31 januari diskuterade miljöpolitik med Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, och Chalmersforskarna David Andersson och Maria Grahn.

Isabella LövinIsabella Lövin påpekade att just handel, ekonomi och teknik är centrala för att skapa en hållbar framtid.

– Vi har redan resurser att investera i hållbara satsningar men gör det ändå inte i tillräckligt hög grad. Ändå är klimatkrisen redan här, det märker vi genom att de senaste tre åren varit de varmaste sedan man började mäta och genom de allt vanligare extrema väderhändelserna, som skogsbränder, översvämningar och torka. Värst drabbas de fattiga, Afrikas horn har exempelvis haft extrem torka i tre år.

Sveriges klimatmål, att 2045 inte har några nettoutsläpp av växthusgaser, är det mest ambitiösa i världen. Sverige har också från och med den 1 januari en klimatlag samt ett klimatpolitiskt råd som ska utvärdera regeringens klimatpolitik.
– Vi är också aktiva internationellt inom klimatområdet och har exempelvis varit drivande när det gäller Världsbankens beslut att sluta finansiera investeringar i olja och gas efter 2019. Precis som vi idag tycker att det var helt vanvettigt att man förr kunde röka på flyget kommer man om några år att tycka att det var obegripligt hur vi i vår tid kunde låta biståndspengar gå till fossila investeringar.

David Andersson, doktor i fysisk resursteori, menade att skam är en bra energikälla för förändring.
– Vi medborgare borde jaga politikerna att förändra samhället mot en miljövänligare riktning istället för tvärtom, att politikerna måste kämpa för minsta lilla flygskatt.

Energiforskaren Maria Grahn påpekade att tekniken kan lösa en del av problemen.
– Den kan hjälpa oss använda mindre energi, annan energi eller fossil energi som inte ger utsläpp. Solen är ett lysande exempel på en outsinlig energikälla och vätgas kan ersätta kol i stålproduktionen.

Thomas Sterner påpekade att pengar är ett bra styrmedel och visade en graf över ingångna äktenskap i Sverige. Kurvan skjuter plötsligt i höjden runt 1989 eftersom de som gifte sig senare inte fick änkepension.
– Ekonomi påverkar alltså äktenskapet, varför skulle det inte påverka vår andra stora kärleksaffär, bilen? I andra länder häpnar man över vår höga koldioxidskatt men svenskarna själva tänker inte ens på den. Och vi kan nog göra ännu mer.

Debatten avslutades med att publiken fick ställa frågor, bland annat om varför det inte är högre skatter för den som kör bil ofta, om investeringar i LNG-infrastruktur i Göteborgs hamn och om kolneutrala bränslen.
– Vi politiker behöver höra från folket att man vill ha kraftiga åtgärder, påpekade Isabella Lövin. Medborgarna borde vara mer förbannade.

Text: Eva Lundgren
Foto: Daniel Karlsson

Fakta om paneldebatten

Hur kan politiken, tekniken och individen bidra till en smart klimatpolitik? hölls på Handelshögskolan, Göteborgs universitet, den 31 januari. Medverkade gjorde Isabella Lövin, bistånds- och klimatminister, Thomas Sterner, professor i miljöekonomi på Handelshögskolan, David Andersson, doktor i fysisk resursteori, Chalmers samt Maria Grahn, doktor i fysisk resursteori, Chalmers. Paneldebatten arrangerades av Handelshögskolan i samarbete med CeCAR, Hav och Samhälle, GMV och EfD.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-01-09