Lennart Jeansson ny Assar Gabrielsson-professor

Nyhet: 2007-01-10

Handelshögskolan har utsett Lennart Jeansson till innehavare av Assar Gabrielssons gästprofessur i tillämpad företagsledning under 2007. Lennart Jeansson har lång erfarenhet av arbete på ledande befattningar, bland annat som VD för Volvo Personvagnar och ställföreträdande koncernchef i Volvokoncernen.

- Jag ser framemot ett spännande år som gästprofessor, säger Lennart Jeansson. Jag hoppas kunna vara en inspiratör och ett bollplank för Handelshögskolans lärare, forskare och studenter. Speciellt glädjande för mig som gammal Volvoit är givetvis att få verka i Volvos grundare Assar Gabrielssons anda.

Lennart Jeansson

Lennart Jeansson föddes 1941 i Kalmar. Han studerade vid Handelshögskolan i Göteborg och blev civilekonom 1964. 1966 anställdes han vid Volvo. Efter att ha arbetat som bland annat ekonomichef och inköpschef, kom han 1986 att ingå i Volvos koncernledning. Under åren 1990 ¿ 1993 var Lennart Jeansson VD för Volvo Personvagnar och 1995 blev han stf koncernchef i Volvokoncernen. Lennart Jeansson, som pensionerades 2005, har haft och har uppdrag i flera styrelser. För närvarande är han bland annat ordförande i Stena AB, Volvo Pensionsstiftelse och i branschorganisationen Bil Sweden. Han är styrelseledamot i Svenskt Näringsliv, Volvo Lastvagnar, Volvo Construction Equipment, Orkla och i Stena Metall. Fram till 2006 var han styrelseordförande i Skandia. Lennart Jeansson har också under åtta år varit vice ordförande i styrelsen för Stiftelsen Chalmers tekniska högskola, ett uppdrag som avslutades vid årsskiftet.

- Jag är personligen mycket glad över att Lennart Jeansson blir innehavare av Assar Gabrielsson gästprofessur, säger Handelshögskolans rektor Rolf Wolff. Lennart är en av Sveriges tyngsta ledare vad gäller erfarenhet från industrin och har varit med om och påverkat Volvos stora framgångssaga. Han har en rik internationell erfarenhet och vi ser fram emot att forskare får ta del av hans stora kompetens.

Idén till gästprofessuren kom från näringslivet genom Stiftelsen Göteborgs Handelshögskolefond 1999, i syfte att ge studenterna ökade kunskaper om teorins tillämpningar ute i arbetslivet. Gästprofessuren finansieras genom en gåva från Stiftelsen.

Tidigare innehavare av Assar Gabrielssons gästprofessur har varit Björn Wolrath (2000), Claes Dahlbäck (2001), Marcus Storch (2002 ¿ 2003), Marianne Nivert (2004) och Göran Malm (2005 ¿ 2006).

På Handelshögskolan nås Lennart Jeansson via Marie Örninge, telefon 786 5607, e-post marie.orninge@handels.gu.se

Av: Maria Norrström, informatör, tel 031-786 1247, 0709-22 66 89, e-post maria.norrstrom@handels.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-01-09