Minnesord över Kurt Grönfors

Nyhet: 2005-11-11

Med Kurt Grönfors bortgång har Handelshögskolan i Göteborg mist en av sina mest framträdande ledargestalter genom åren. Endast 33 år gammal utnämndes han 1958 till professor i rättsvetenskap som efterträdare till Hadar Berglund. Hans utåtriktade personlighet, administrativa skicklighet och lysande föreläsartalang, väckte snabbt respekt hos kolleger och studentkår, och redan fyra år senare valdes han att efterträda Ulf af Trolle som Handelshögskolans rektor. Kurt Grönfors rektorsperiod kom att präglas av dramatiska förändringar. Handelshögskolan hade år 1960 motvilligt låtit sig förstatligas och Kurt Grönfors fick uppgiften att administrera den utbyggnad av lärarkåren och studerandeantalet som genomfördes under de påföljande åren. Som företrädare för Handelshögskolan fick Kurt Grönfors under den senare delen av 1960-talet det delikata uppdraget att leda uppgåendet i Göteborgs universitet och övergången till en ospärrad ekonomutbildning. Dessa långt från okontroversiella förändringar genomförde Kurt Grönfors med den skicklige juristens noggrannhet och plikttrohet, och med stor administrativ elegans. Efter sammanslagningen med universitetet blev han även dekanus för den samhällsvetenskapliga fakulteten, ett förtroendeuppdrag som han upprätthöll fram till 1977.

Kurt Grönfors förtröttades aldrig i försöken att återskapa goda forsknings- och utbildningsförhållanden för handelshögskoleinstitutionerna, även efter sammanslagningen med Göteborgs universitet. Då grosshandlare Erik Malmsten i början av 1980-talet tog initiativ till bildande av en särskild stiftelse, Richard C. Malmstens Minne, med huvudsyfte att verka för en förstärkning och en förnyelse av en pånyttfödd Handelshögskola, blev Kurt Grönfors den självklare ordföranden, och han ledde med stor auktoritet arbetet på tillkomsten av de nya byggnader som invigdes 1995. Stiftelsen gagnades i hög grad av hans uppslagsrikedom, målmedvetenhet och humor. Hans stora konstintresse kom till god nytta i samband med utsmyckningen av hela Handelshögskolan Det var helt naturligt att styrelserummet i den nya Handelshögskolan fick namnet ¿Kurt Grönfors-rummet¿.

Kurt Grönfors fick under sitt sista levnadsår uppleva inledningen till en ny stor satsning på sjöfartsrelaterad forskning och utbildning i samarbete mellan Handelshögskolan och Chalmers Tekniska Högskola, som ett resultat av en omfattande donation av Sveriges Redareförening. I samband med Världssjöfartens Dag den 12 oktober, då detta nya projekt presenterades, omnämndes Kurt Grönfors ett flertal gånger som en av förgrundsfigurerna i den göteborgska sjöfartsforskningstraditionen, och det är oss en kär plikt att från Handelshögskolans sida föra denna tradition vidare.

Handelshögskolans ledningsgrupp och Stiftelsen Richard C. Malmstens Minne

Rolf Wolff