Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nätverka i London som stipendiat på Handelskammaren

Nyhet: 2018-11-27

Andre Viktorsson gör praktik på Svenska Handelskammaren i London. Praktiken finansieras av ett stipendium från Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur, och har gett honom ett brett nätverk i såväl London som Sverige.

Vad gör du på Handelskammaren i London?

Som stipendiat får man mycket ansvar på Handelskammaren i London. Handelskammaren är uppdelad i tre olika avdelningar och jag arbetar på Eventsavdelningen. Detta innebär att jag dagligen planerar, budgeterar och genomför kammarens mer än 50 årliga event. Alla våra event är olika i sin utformning och storlek vilket innebär att det gäller att man kan ha många bollar i luften samtidigt. Vi genomför allt från mindre frukostseminarier, större forum till stora sociala tillställningar så som den årliga jullunchen som samlar över 500 personer till ett klassiskt svenskt julbord. Det dagliga arbetet är mycket varierande vilket jag uppskattar väldigt mycket. Jag driver också tillsammans med de två andra stipendiaterna kammarens nätverk för yngre yrkesverksamma i London – Young Professionals. Vår målgrupp är personer under 35 år som har ett intresse av att medverka i ett professionellt nätverk där de har möjlighet att knyta kontakter. Vi arrangerar precis som kammaren en rad olika event varje år.

Vad har du lärt dig?

Det förväntas av mig som stipendiat att ta ett stort eget ansvar i verksamheten och det är något jag verkligen har fått erfarenhet av under de fem första månaderna. Jag har också lärt mig hur viktigt det är att nätverka och skapa nya kontakter, vilket speciellt är av stor vikt här i Storbritannien. Sociala evenemang är helt avgörande för att skapa dessa kontakter och med tanke på det kan jag verkligen förstå syftet med att vi på Svenska Handelskammaren försöker att underlätta detta för våra medlemmar genom våra många evenemang. Jag har också lärt mig att företag och deras högt uppsatta representanter ofta är väldigt upptagna personer vilket innebär att man inte kan räkna med att få svar direkt, även om man ofta gärna vill ha snabba besked. Det gäller här att begränsa antalet gånger man kontaktar personer och att man när man väl kontaktar dem se till att ens ärende är relevant. Detta är en viktig insikt jag tar med mig från mitt arbete här på kammaren. Förutom detta har jag också fått lära mig att skillnaden mellan ett väldigt lyckat event och ett mindre lyckat sådant oftast ligger i detaljerna, så det gäller att ”pay attention to details”.

Vad tar du med dig?

Jag tar med mig en mängd olika erfarenheter, och jag tar framförallt med mig erfarenheten av att arbeta i en mycket internationell företagsmiljö. Svenska Handelskammaren har cirka 400 medlemmar och även om en majortitet av dessa har koppling till Sverige så är ofta deras representanter här i London av helt olika bakgrund. Alla våra medlemmar har också olika anledningar till att de är medlemmar i kammaren och det gäller då att försöka tillgodose dessa behov på ett så professionellt sätt som möjligt. Jag tar också med mig erfarenheten från all kommunikation jag har haft med våra medlemsföretag, vilket framförallt sker genom personliga möten men också via telefon och email.

Hur är livet i London?

Livet i London är fullt av möjligheter och det är inte svårt att boka in precis varenda ledig stund om man så vill eftersom det ständigt sker något i denna metropol. Jag har själv valt att bo väldigt nära jobbet vilket jag ser som en stor fördel då jag varken behöver ha månadskort på tunnelbanan eller åka hemmifrån en timme innan jag börjar. Standarden på boende här i London är lägre än hemma men det finns en viss charm i det också. Handelskammaren arrangerar en hel del event på kvällar så under veckorna brukar jag inte planera något större även om vi ofta får inbjudningar till olika event runtomkring i stan. Jag har också valt att köpa säsongskort på Crystal Palace som är ett fotbollslag baserat i södra London. Detta gör att jag regelbundet går på fotboll och får uppleva en klassisk brittisk fotbollskultur och det har gett mig mer än jag kunde förvänta mig från början. Även om man inte har intresse för just fotboll så rekommenderar jag starkt att ta tillfället i akt att uppleva hela staden under året (Den är större och mer mångfacetterad än vad man först tror), men också att göra utflykter till närliggande ställen så som Brighton, Cambridge och Oxford.

Är det något speciellt att tänka på om man vill ansöka om att bli nästa Stena-stipendiat?

Om man vill söka stipendiet ska man vara öppen för och nyfiken på att träffa många nya människor under året. Jag träffar nästan någon ny person varje dag och jag tycker själv att det är väldigt givande. Man ska också vara en person som är lösningsorienterad eftersom man ofta ställs inför nya situationer som kräver sin individuella lösning. Med det sagt vill jag verkligen poängtera att man får väldigt mycket stöttning från de som arbetar permanent på kammaren, liksom vår VD, när man ställs inför nya utmaningar. Som ansökande bör man ha ett intresse av olika industrier och vara nyfiken på olika företag generellt. Detta är viktigt eftersom kammarens medlemmar representerar mer än 30 olika industrier och om man har ett generellt intresse av hur företag drivs och vad deras mål och visioner innebär så kommer arbetet på kammaren bli så mycket roligare. Sist men inte minst ska man inte vara främmande för att arbeta i lag. Mycket utav arbetet sker individuellt men minst lika mycket sker i grupp och vi skulle aldrig lyckas skapa så många och så kvalitativa event och tjänster för våra medlemmar om vi inte arbetade mot samma mål.

Vill du bli nästa års stipendiat? Vid praktikperiodens inledning skall du ha avslutat det andra året på Ekonomprogrammet eller nyligen slutfört studierna på detta program. Sista ansökningsdag är 10 december 2018. Läs mer om stipendiet och sök här. 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-01-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?