Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nya vänner, upplevelser och personlig utveckling genom studentkåren

Nyhet: 2020-07-01

Finns det ett studentliv i Göteborg? Om du läser på Handelshögskolan är svaret definitivt ja. Handelshögskolans i Göteborg studentkår – HHGS – har något för alla. Oavsett vem man är, vad man är intresserad av och vilka mål man har med sin studietid så finns det möjlighet att utvecklas genom studentkåren. Och att ha roligt förstås.

– Genom studentkåren får du träffa människor som du inte hade träffat annars, som läser andra saker, som inte är som du, men också personer som är precis som du. Du får ett stort nätverk, ett socialt sammanhang och vänner för livet, säger Camilla Cervin som är kårordförande under 2020.

– Kåren handlar också om personlig utveckling. Visst är det fester, spex och annat kul, men du kan också till exempel lära dig att bli en bra talare eller hur det är att jobba i näringslivet. Genom att engagera dig i kårens bolag och projekt får du exempelvis träna på projektledning och hur man uppträder i professionella sammanhang, vilket är ett extremt bra komplement till studierna, fortsätter Camilla.

Det finns en förening för alla

I föreningarna samlas studenter runt gemensamma intressen. Det finns över 25 föreningar, och saknas något så kan den som vill starta en ny. Några exempel är idrottsföreningen Handels IF, sexmästeriet som ordnar fester och har hand om puben, Handels Fintech som bland annat ordnar föreläsningar och dansföreningarna Mistlåhren och Misstagen. Spexet är kårens största förening och där finns det möjlighet att vara med inom olika områden, till exempel som skådespelare, skriva manus, jobba med rekvisita eller med marknadsföringen. En viktig del av studentkårens arbete handlar om att se till att studenternas röster blir hörda och bevaka att utbildningen håller den kvalitet den ska.

– Det finns inget krav på dig när du går med i kåren. Du kan vara med och göra det som du känner för, oavsett om det är att ha kul, få nya vänner, driva bolag eller skapa kontakter. När du går med öppnas alla möjligheter, sedan är det upp till dig att göra vad du vill av det, säger Camilla.

Att studentkåren äger och driver ett antal företag är en stor fördel för kårens medlemmar, som på det sättet får möjlighet att testa sina vingar i riktiga projekt, för riktiga kunder, redan under studietiden. Olika projekt, som exempelvis Nollningen eller arbetsmarknadsmässorna, ger också värdefulla erfarenheter.

– Att driva ett projekt av den storleken får du inte möjlighet att göra när du är ny i näringslivet, men i kåren får du hoppa in och göra de coola grejerna direkt. Och vi har en förlåtande inställning där det är ok att göra fel – vi är bara en studentkår, säger Camilla.

Tacksam för den personliga utvecklingen

Camilla själv har varit engagerad i studentkåren ända sedan hon började på Handelshögskolan för tre år sedan. Det startade med Nollningen, där Camilla kom i kontakt med massor av föreningar och fastnade för Handels Entreprenörer. Hon engagerade sig också tidigt i spexet.

– Jag har varit med i spexet i tre år. Först var jag med i ensemblen och stod på scen, vilket var superkul, sedan blev jag regissör och därefter gick jag vidare till spexkören, berättar Camilla.

Under sitt andra år som student var Camilla med i Nollningen som fadder. Sedan startade hon en ny förening, där gamla faddrar kunde träffas och ha kul även efter Nollningen. Hon gick också med i Marskalkämbetet och blev ordförande där.

– När man väl har engagerat sig i kåren blir det lite som en snöboll, man får göra fler saker, nya saker. Jag har fått vara toastmaster på många sittningar och fått ta del av föreningarnas verksamhet. Nu är jag med i kårledningen och är ordförande på heltid under det här året. Jag är så tacksam över den personliga utveckling som kåren har gett mig. Jag har fått mer självförtroende. Jag litar på min egen förmåga, och vågar mer. Nu vill jag ge tillbaka, så att andra studenter får uppleva samma, säger Camilla.

Anpassad Nollning

I augusti varje år välkomnas de nya studenterna till Handelshögskolan med en mycket uppskattad och trevlig nollning. Nollningen är ett av studentkårens största projekt och de 15 personerna i projektledningen har arbetat sedan i höstas för att kunna göra nollningsveckorna till ett fantastiskt minne för livet för de nya studenterna. När det stod klart att höstterminen inleds med digital undervisning fick man tänka om.

– Detta har varit jättetufft. Vår grymma projektledning i Nollnings och fadderakademin (N&fa) hade planerat en massa saker som nu tyvärr behöver ställas in, vilket är jättetråkigt. Nollningen kommer dock att genomföras, och den kommer att bli jättebra! Vi kommer förstås att ta hänsyn till de restriktioner som finns och jobba med små grupper och mycket utomhusaktiviteter. Jag uppmuntrar alla nya studenter att vara med – det är en fin möjlighet att träffa andra nya studenter, men också gamla studenter som har erfarenhet av distansundervisning och kan hjälpa dig att få struktur på dina studier. Det ger dig dessutom en fot in i kårlivet där du får träffa alla oss kåraktiva och få en bild av den fina verksamheten som vi studenter bedriver tillsammans, säger Camilla.

Trots coronapandemin och vårens krishantering har kårledningen långsiktiga mål som man hoppas hinna med under sitt år, bland annat inom hållbarhet.

– Vi vill att kåren går mot ett ännu mer hållbart håll, där föreningar och andra genomför sin verksamhet på ett hållbart sätt, även socialt. Alla ska känna sig välkomna till studentkåren. Vi ska också fortsätta arbetet med och att etablera vår vision: we welcome, we inspire, we encourage, Och kanske kan vi få möjlighet att inviga vår nya, fina publokal, avslutar Camilla.


Studentkårens nya publokal, som även används som studieplats. Foto: HHGS

Läs mer om HHGS.
 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-01-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?