Skaffa bostad i Göteborg - tips för nya studenter

Nyhet: 2019-07-10

Fyra studenter berättar hur de hittade sin första bostad i Göteborg – och hur de tillslut fick tag på egen lägenhet.

Ebba flyttade från Växjö när hon skulle börja på Handelshögskolan, och hon hittade sitt första boende via Blocket.
- Var ute i god tid på Blocket, eller skriv en personlig annons på Blocket eller Göteborgs-Posten. Mitt bästa tips för att lyckas få tag på bostad genom en annons är att skriva en kort annons och sedan vara snabb på att svara alla som skriver till dig och bevaka nya annonser. Första terminen bodde jag inneboende i en villa och hyrde källaren, termin två fick jag tag på en egen lägenhet som jag hyr i andra hand, säger Ebba.

Var flexibel så löser det sig

Emma flyttade från Stockholm när hon skulle börja på Handelshögskolan och bodde inneboende första tiden.
- Mitt tips till studenter som funderar på att börja plugga på Handelshögskolan är att ställa sig i kö tidigt. På SGS är det t.ex helt gratis att stå i kö. Jag hade inte stått i kö och började leta 2 veckor innan flytt. Jag bodde inneboende den första terminen, det boendet hittade jag via Blocket. Är man lite flexibel går det absolut att lösa även om man inte har så bra framförhållning. Nu bor jag i studentkorridor via SGS, som jag fick efter att ha stått i kö en termin, säger Emma.

Isabella lånbytte sin lägenhet

Isabella flyttade från Stockholm när hon skulle börja läsa ekonomi på Handelshögskolan.
- Har man egen lägenhet i sin stad skulle jag rekommendera att lånbyta med någon som har lägenhet i Göteborg, men tillfälligt flyttar till den staden som du kommer ifrån. Min lägenhet i Stockholm lånbytte jag med ett par som skulle plugga uppe i Stockholm och hade lägenhet här i Göteborg. Har bott i deras lägenhet under hela min studietid hittills, säger Isabella.

Leta i grupper på Facebook

Kim flyttade från Båstad när hon skulle börja plugga Juristprogrammet på Handelshögskolan.
- Jag visste dessvärre inte om bostadsköerna förrän jag fick reda på att jag hade kommit in på Juristprogrammet, så mitt bästa tips är definitivt att ställa sig i kö tidigt! Men annars Facebook! Jag hittade mitt boende genom Facebook via en bekant och sedan via sidan ”Göteborg lägenheter bytes/hyres/säljes” och lyckades få en bostad i centrala Linnéstaden inom ett halvår, säger Kim.

Bostadsköer att skriva upp sig i:

Studentbostäder
SGS (Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder) har Göteborgs största utbud av studentbostäder.
SGS är en stiftelse som inte styrs av vinstintresse. Deras mål är att studenter som pluggar vid Göteborgs högskolor får någonstans att bo.

Chalmers Studentbostäder
Studenter vid Göteborgs universitet kan också söka bostad via Chalmers Studentbostäder.
Lediga lägenheter publiceras främst på tisdagar och onsdagar.

Boplats
Boplats.se är en marknadsplats där hyresvärdar inom pendlingsavstånd från Göteborg kan annonsera sina lediga hyresrätter där du får ett förstahandskontrakt. Du söker lägenheter genom att registrera dig på webbplatsen och anmäla intresse för enskilda lägenheter. Lägenhetsannonserna kommer både från kommunala bostadsbolag och privata fastighetsägare. Kön till Boplats lägenheter kan i vissa områden vara väldigt lång, men det kan vara bra att tidigt sätta upp sig i kö om du skulle vilja flytta senare under din studietid, eller om du vet med dig att du troligtvis vill stanna i Göteborg efter att du har tagit examen.

AV: Saida Hajee

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-01-09