Varför har de senaste 500 åren präglats av bank-krascher?

Nyhet: 2019-05-06

Svaret på den frågan försöker Sten Jönsson ge i sin nya bok där han går igenom historiska bank-bankrutter.
- Det handlar om tre typer av managing-misstag som görs, säger Sten Jönsson, Professor emeritus, vid GRI, Handelshögskolan i Göteborg.

I sin nya bok; A Comparative History of Bank Failures – From Medici to Barings, försöker Sten Jönsson att hitta svaret på varför våra mest kända banker gått under de senaste 500 åren. För bankkriser är inget nytt för 2000-talet.
- Undersökningen börjar i Helvetet. Det är där alla som lånar ut pengar mot ränta hamnar enligt skolastikerna och Dante. Banker måste vara påhittiga för att slingra sig förbi alla regleringar som religion, staten och marknaden, pålägger den som har pengar, säger Sten Jönsson.

Sex banker som kraschat

I boken går Sten igenom sex kända banker som gått under. Från 1400-talets Medici i Florens, via 1500-talets Pedro de Morga i Sevilla och 1600-talets Fugger i Augsburg, till 2000-talets Barings i London, Royal Bank of Scotland i Edinburgh och Kaupthing i Reykjavik.
- Resultatet av en noggrann genomgång av de sex fallen i det sammanhang de verkade, är att det är fråga om misstag begångna av bankledningen, det vill säga management i kontext, säger Sten.

Svek av medarbetare

Han berättar att Cosimos arvtagare i Medici-konglomeratet inte hade samma intresse för redovisningen som Cosimo och blev där offer för svekfull medarbetare på ett kontor långt hemifrån.
- Samma sak råkade Barings ut för i form av Nick Leeson. Fugger gjorde sig beroende av en despot i form av kungen av Habsburg, Royal Bank of Scotland hade en intern despot som aldrig kunde ta fel (utom i den sista affären). Pedro de Morga trodde han befann sig i himmelriket med skeppslaster av guld och silver anländande regelbundet till Sevilla från nyupptäckta Amerika (El Dorado).

Mycket pengar ger problem

När skolastikerna (Doctors of Salamanca) analyserar orsaken till kollapsen bland Sevillas banker blir slutsatsen att det kom in för mycket pengar.
- Va?! Banker med för mycket pengar? Samma sak säger ekonomerna om orsaken till att Islands banker kollapsade år 2008, säger Sten.

Lärdom av bankernas historier

Han hoppas att boken också ska bli ett bra diskussions underlag för studenter och förhoppningsvis leda till ett intresse för bankväsendes historia.
- Hur mycket är nytt och vad är urgammalt i bankvärlden egentligen? , säger Sten Jönsson.

Artikeln publicerades först på: gri.handels.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-01-09