Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

AckrediteringarSveriges enda triple crown ackrediterade handelshögskola!

Handelshögskolan är ackrediterad av EQUIS, AACSB och AMBA och är därmed den enda handelshögskola i Sverige som är, vad man kallar, ”Triple Crown-ackrediterad”. I denna exklusiva grupp återfinns bland andra London Business School, Antai vid Shanghai Jiao Tong University, INSEAD i Frankrike och Copenhagen Business School.

EQUIS, AACSB och AMBA är de tre mest prestigfyllda internationella ackrediteringarna för handelshögskolor. Endast cirka 90 handelshögskolor i världen (cirka 0,5%) har alla tre ackrediteringarna och är därmed vad man kallar ”triple crown-ackrediterade”.

Ackrediteringarna är ett värdefullt bevis på att Handelshögskolans utbildning, forskning och samverkan håller en hög kvalitet i ett internationellt perspektiv och bekräftar att vi är en stark handelshögskola verksam på en internationell arena, som hela tiden fortsätter utvecklas i takt med omvärldens krav och förändringar. Ackrediteringarna stärker skolans varumärke och är i många fall en förutsättning för att kunna samarbeta med de bästa handelshögskolorna i värden.

Arbetet med ackrediteringar handlar om att säkra kvalitén på skolans utbildningar, forskning och på hur vi samverkar med samhället runt omkring. Det gör vi genom att ha tydliga mål och processer för ett kontinuerligt kvalitetsarbete. Även om ackrediteringarna primärt är relaterade till företagsekonomi speglar de styrkan i hela Handelshögskolans verksamhet och utvärderingsprocesserna är till nytta för Handelshögskolan som helhet.

Triple Crown - vad tycker näringslivet?

"Att Handelshögskolan i Göteborg fått denna utmärkelse stärker både Sveriges och Göteborgs anseende som en intressant plats att studera och leva på. Det kommer att hjälpa oss att attrahera kvalificerad arbetskraft till Volvo i Göteborgsregionen på både kort och lång sikt."
Kerstin Renard, HR-direktör, Volvo Group

"Många företag tittar på hur bra ett universitet står sig på den internationella arenan när man söker samarbetspartners och rekryterar ny arbetskraft. Därför är den internationella jämförelsen viktig"
Carl Bennet, huvudägare och styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders, och alumn till Handelshögskolan

"Som senior partner till Handelshögskolan i Göteborg är det här mycket glädjande. Många av våra anställda har gått på Handelshögskolan i Göteborg och tack vare ackrediteringen stärks vårt samarbete ytterligare."
Eva Halvarsson, VD Andra AP-fonden och alumn till Handelshögskolan

"Ackrediteringen gör att vi kommer få hit mer motiverade studenter som på sikt kommer kunna kliva in och stärka Göteborgs och Sveriges näringsliv. Göteborg blir en attraktivare stad att studera och arbeta i."
Camilla Nyman, VD Göteborg & Co och alumn till Handelshögskolan

Kvalitetsutveckling genom ackrediteringsprocesser

Här kommer några exempel på hur ackrediteringar och processer kan vara verktyg i arbetet med att utveckla kvalitén i Handelshögskolans verksamhet.

"Svenska företag blir allt mer integrerade i globala produktionsnätverk och har fler anställda utanför Sverige än de har i Sverige. Det får konsekvenser för vad vår forskning handlar om och hur vi bedriver forskning. Vi måste kunna följa svenska företag på plats. Det innebär också att vi behöver bedriva forskning tillsammans med forskare på andra lärosäten runt om i världen där svenska företag verkar. I det sammanhanget är våra ackrediteringar oerhört viktiga för att forskare från andra universitet skall vilja samarbeta med oss."
Ola Bergström, professor i management

"Internationella ackrediteringar ger en kvalitetsstämpel för hela vår verksamhet som är mycket viktig vid rekrytering. Goda forskare och lärare söker sig till lärosäten som har en befäst kvalitetsposition. Många institutioner rekryterar också vidare enbart från institutioner med etablerade ackrediteringar. Så det är viktigt för ökad internationell mobilitet inom forskning och utbildning."
Patrik Ström, prefekt, Företagsekonomiska institutionen

"AoL (Assurance of Learning) är ett bra stöd när vi inom programmet pratar om hur kurser hänger ihop och hur vi kan skapa progression för våra studenter. Vi har exempelvis skapat en första kurs på programmet där grundläggande begrepp tas upp som sedan återkommer och fördjupas i andra kurser. Vi har tidigare som en del i AoL-arbetet också gått igenom och sett över kopplingar mellan alla utbildningsmål och kursmål."
Petra Adolfsson och Elena Raviola, nuvarande programkoordinatorer
Niklas Egels Zandén och Rebecka Arman, tidigare programkoordinatorer
MSc in Management

"The use of AoL has led to stronger connection between programme goals and individual course objectives, increased understanding and communication between teachers and students and increase in emphasis on student engagement, active learning and the student experience."
Rick Middel, programkoordinator, MSc in Innovation and Industrial Management

"I dagens ökande globala konkurrens mellan otaliga Handelshögskolor är en triple crown ackreditering en tydlig konkurrensfördel, framför allt för att attrahera betalande studenter från asiatiska länder. Generellt kan vi nog förvänta oss ett ännu högre antal ansökningar till våra masterprogram framöver och detta ger oss möjlighet att höja ribban för de antagna studenterna ännu mera. Samtidigt kommer nog klassrummen att bli ännu mera internationella."
Roger Schweizer, ansvarig, Graduate School

"Ackrediteringar säkerställer att vi konstant utvärderar och förbättrar innehållet i vårt Executive MBA-program, till exempel har den nordisk-asiatiska profilen ytterligare förstärkts. Vid ackreditering jämförs vi med de allra bästa skolorna runtom i världen och får värdefulla rekommendationer från ackrediteringsorganisationerna, byggda på högt ställd ”best practice”."
Håkan Ericson, VD, GU School of Executive Eduation

"Triple Crown öppnar förstås nya möjligheter för Handelshögskolan att kunna samarbeta med de bästa universiteten. Ackrediteringarna är en kvalitetsstämpel som ger oss bättre förutsättningar, inte bara vad gäller att knyta nya kontakter utan de stärker också vår ställning avseende existerande avtal. Avtalshanteringen är en långsiktig process och konkurrensen är hård men jag tror att vi redan inom det närmsta året kommer att få se nya universitet i vår partnerflora."
Catharina Miklin, ansvarig, International Office
 

Om ackrediteringarna

EQUIS, AMBA och AACSB är internationellt erkända system för kvalitetssäkring av högre utbildningar inom ekonomi och ledarskap. Att vara ackrediterad av dessa är bevis på att forskning och utbildning håller en internationellt sett mycket hög kvalitet.

Var och en av de tre ackrediteringarna har ett speciellt fokus och att erhålla dem alla visar att skolan är ett högkvalitativt lärosäte med mycket goda processer för kontinuerligt kvalitetsarbete.

EQUIS

Handelshögskolan har varit ackrediterad sedan 2004 och fick förnyat förtroende i omackrediteringar 2009, 2014 och 2017.

EQUIS utvärderar hela institutionen och har ett starkt fokus på styrning och strategi, forskning, internationalisering, etik, ansvar och hållbarhet och samverkan med näringslivet. Det finns för närvarande cirka 150 EQUIS-ackrediterade lärosäten runt om i världen.

AMBA

Handelshögskolan ackrediterades för sitt Executive MBA-program 2013 och omackrediterades 2016.

AMBA är den mest prestigefyllda kvalitetssäkring som MBA-program kan få internationellt. Bedömningen baseras på kvaliteten på utbildningen, läroplanerna och interaktionen med deltagarna. Det finns ca 240 AMBA-ackrediterade skolor runt om i världen.

AACSB

Handelshögskolan ackrediterades i augusti 2016.

AACSB International utvärderar program men ackrediterar institutioner. AACSB fokuserar på styrning, mission, fakultetens (forskare/lärare) meriter och lärande. Det finns ca 750 AACSB-ackrediterade lärosäten runt om i världen.

 

 

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2020-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?