Embodied technology in the workplace: a situated account of energy consumption onboard ships

Seminarium

Shipping is currently under a regulatory and financial pressure to reduce its energy consumption and environmental impact. Energy efficiency is considered to be one of the most important means of mitigating emission. Numerous studies have argued for the existence of a large potential for improvement in energy performance, realizable through technological change (ship design and retrofitting) and modification of current onboard operational practices. Most operational measures for energy efficiency are dependent on the everyday situated work practices of crew members¿ onboard ships. The presentation will focus on some of my findings from a field study that I conducted onboard five large passenger ferries in order to examine how energy efficient ship operation was done and bring some light on the challenges of energy conservation in practice.

Föreläsare: Martin Viktorelius, doktorand, Chalmers tekniska högskola

Datum: 2018-04-17

Kategorier: Forskning

Arrangör: Gothenburg Research Institute

Plats: Gothenburg Research Institute Rum 326, plan 3, Viktoriagatan 13, Göteborg

Sista anmälningsdag: 2018-04-17 kl. 11:30.

Avgift: Gratis

Kontaktperson: Henric Karlsson

Registreringstiden för detta evenemang har gått ut

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2011-06-22