Lunchseminarium: Soviet Policy Sciences and Earth System Governmentality

Seminarium

Lunchseminarium på Gothenburg Research Institute. Ta med lunch och lyssna på en forskningspresentation. Det finns möjlighet att värma lunch i anslutning till seminariet.

Soviet Policy Sciences and Earth System Governmentality:

This article introduces non-Western policy sciences into the burgeoning field of the intellectual history of Earth system governmentality, a field that studies the ideas, institutions and material systems that enable action at the global scale.

It outlines the rise of debates on the idea of the governability of the global biosphere in late Soviet Russia (1970s¿1980s), focusing particularly on the extension of Vladimir Vernadskii's famous theory of the biosphere and its governance (the stage of the noosphere) into computer modeling and systems analysis. As a result, a new notion of governance as guidance through milieu arose to conceptualize global governance of the biosphere. This conceptual innovation was part of Soviet scientists' attempt to liberalize the centrally commanded Soviet governmental system.

Föreläsare: Egle Rindzeviciute: Faculty of Arts and Social Sciences, Kingston University, London.

Datum: 2018-11-02

Kategorier: Samhällsvetenskap

Arrangör: Gothenburg Research Institute

Plats: Gothenburg Research Institute Rum 326, plan 3, Viktoriagatan 13, Göteborg

Ytterligare information:
2018 Rindzeviciute MIH.pdf

Sista anmälningsdag: 2018-11-02 kl. 12:00.

Avgift: Free admission

Kontaktperson: Henric Karlsson