Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Stannar Sverige utan invandring? Migration och demografiska dilemman 1945-2015

Sverige står inför en situation med stadigt minskande födelsetal och en åldrande befolkning, vilket inte är något nytt. Efter andra världskriget var situationen densamma och under 50- och 60-talen fylldes vakanserna på arbetsmarknaden av personer födda i andra länder än Sverige. Frågan är om migration återigen kan lösa det demografiska dilemmat, eller om lösningen snarare är produktivitetsökande investeringar?

Joachim WaaraJoacim Waara är ekonomie doktor och verksam som arbetsmarknads- och migrationsforskare vid Handelshögskolan.

Joacim har bland annat studerat arbetsgivares försök att motverka arbetskraftsbrist genom rekrytering av utrikes födda, långsiktiga förändringar i den svenska lönestrukturen, den svenska modellen på arbetsmarknaden samt regionala variationer vad gäller utbud och efterfrågan på arbetskraft.

 

DATUM: 27 maj 2016
TID: 12:15-13:00 (men kom en stund innan så att du hinner köpa lunch!)
PLATS: Göteborgsrummet i restaurang Handelsrätten, entréplan, Handelshögskolan, Vasagatan 1

 

Se hela föreläsningen här: 


Sidansvarig: Marie Örninge|Sidan uppdaterades: 2016-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?