Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om frilansarbete och frihetens paradox

Vem har inte drömt om att slippa sin chef och istället jobba för sig själv? Att själv bestämma när, var och hur man jobbar?


I debatten framhålls ofta frilansarbete som just ett sätt att uppnå detta. Många politiker, management-gurus, och opinionsbildare talar sig varma för hur vi i framtiden kommer att bryta oss loss från hierarkiernas bojor och istället bli ”free agents”, som det kallas i Amerika. Men vad säger forskningen om frilansarbete? Är frilansarbetare friare och lyckligare än vanliga anställda?

Maria Norbäck är doktor i företagsekonomi och medieforskare. Baserat på forskning om frilansarbete i allmänhet, och sin forskning om frilansjournalister i synnerhet, kommer hon att prata om vad forskningen om frilansarbete kommit fram till och varför man bör hålla sig försiktigt skeptisk till utsagor om att frilansarbete leder till mer frihet.

Sidansvarig: Marie Örninge|Sidan uppdaterades: 2018-12-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?