Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hur kan vi bäst förstå varför ojämlikhet överförs mellan generationer?

Ojämlikhet i välbefinnande mellan individer och grupper har ofta varit i centrum för den offentliga debatten, inte minst de senaste åren.

Årets Söderbergsseminarium analyserar bland annat frågorna; hur mycket av sambandet mellan föräldrars och barns välbefinnande, t.ex. mätt som inkomstnivå, utbildningslängd och hälsotillstånd, beror på "arv" och hur mycket beror på "miljö"? Hur mycket av barns utbildningsval orsakas av föräldrars utbildningsval? Vad betyder far- och morföräldrar för kommande generationers välbefinnande? Seminariet avslutas med en sammanfattning av vad vi har lärt oss från det senaste decenniets forskning samt diskussion om forskningsplanen för de närmaste åren, vilket bland annat innefattar studier av den utvidgade familjens betydelse.


Söderbergseminariet

Genom en donation från stiftelsen Torsten Söderbergs forskningsprofessur bekostas en tidsbegränsad professorstjänst för en särskilt förtjänt forskare inom Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Ny innehavaren av Söderbergprofessuren är Mikael Lindahl som har sin hemvist vid Institutionen för nationalekonomi med statistik.

Mikael Lindahl är professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hans forskningsintressen är i området empirisk arbetsmarknadsekonomi, utbildningsekonomi och intergenerationell rörlighet. Han har publicerat i tidskrifter som Quarterly Journale of Economics, Journal of Economic Literature, Review of Economics and Statistics, Journal of Public Economics och Journal of Human Resources.

År 2010 tilldelades Mikael Lindahl ett 5-årigt anslag från det europeiska forskningsrådet (ERC Starting Grant 241161), för programmet “Intergenerational associations in education, income and health: an investigation of underlying mechanisms.”

Välkommen på detta öppna seminarium den 21 november 2017.

Datum: 21 november 2017
Tid: 15.00-16.30
Plats: Malmstensvåningen, Handelshögskolan, Vasagatan 1

Anmälan: Senast 13 november

Sidansvarig: Marie Örninge|Sidan uppdaterades: 2017-11-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?