Historia

Redan i slutet av 1800-talet fanns planer på att inrätta en handelshögskola i Göteborg. Handelsstaden Göteborg behövde en sådan för att kunna ge de blivande köpmännen den vetenskapliga och i någon mån den praktiska utbildning som krävdes för att fylla ledande platser inom den svenska handelsvärlden.

Tiden var dock inte mogen och först 1923 startade Handelshögskolan sin verksamhet. Den första årskursen bestod endast av nio elever och undervisningen bedrevs i de fyra huvudämnena nationalekonomi, handelsteknik (sedermera företagsekonomi), ekonomisk geografi och rättsvetenskap samt i språken engelska, tyska, franska och ryska.

Genom nyrekrytering av framstående lärare, stöd från Göteborgs högskola med kompletterande lärarkrafter och från Göteborgs stad med lokaler, kom Handelshögskolan att övertyga omvärlden om att dess existens var befogad och verksamheten växte och utvecklades positivt.

Efter att tillfälligt varit inhyst hos Göteborgs högskola, flyttade Handelshögskolan 1925 till Gamla Handels på Läroverksgatan 1. Dessa lokaler blev snart för trånga och planerna på en ny, separat byggnad började formas. Denna fick sin plats på Vasagatan 3 och kunde invigas den 24 oktober 1952.

Under 60-talet ökade pressen på landets universitet på en mer yrkesmässig orientering av den akademiska utbildningen. Som ett led i denna strävan upptogs ekonomiutbildning även av universiteten, vid sidan om handelshögskolorna. I juli 1971 hade all ekonomiutbildning i Göteborg sammansmält till en ekonomutbildning vid Göteborgs universitet och Handelshögskolan upphörde att existera. Under 70-talet var ekonomutbildningen öppen och efterfrågan kunde tillgodoses genom en ämnesdominerad massutbildning. 1977 spärrades åter utbildningen men 500 studenter antogs ändå varje år till de allmänna och internationella ekonomutbildningarna. Samtidigt ökade konkurrensen från nystartade högskolor och övriga universitet.

Det stora antalet  studenter skapade missnöje med utbildningens kvalitet. Resultatet blev att Handelshögskolan återuppstod 1986, nu som en högskola vid Göteborgs universitet. De befintliga lokalerna var definitivt för små. Byggnaden från 1952 var dimensionerad för 700 studenter och Handelshögskolan hade vid 80-talets mitt ca 4000. Genom den nya byggnaden på Vasagatan 1 kunde flertalet av skolans institutioner samlas inom ett och samma kvarter. Med invigningen av den nya byggnaden i september 1995 startade en ny era i Handelshögskolans historia och verksamhet.

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2011-06-22