Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hållbar utveckling i utbildningen

 

Handelshögskolans strategiska målsättning är att alla programstudenter ska ha god förståelse för vikten av hållbar utveckling. Dessutom ska de få med sig redskap i form av konkreta färdigheter och insikter relaterade till centrala hållbarhetsfrågor när de lämnar skolan. Ytterst strävar vi efter att skolans studenter skall lyckas väl som individer på en kommande arbetsmarknad och att de i förlängningen skall bidra till att göra världen en liten aning bättre.

I skolans satsning på hållbar utveckling betonas särskilt att hållbarhetsmoment är av sådan vikt att det precis som andra centrala färdigheter i respektive ämnesområde bör vara obligatoriska. Hållbar utveckling ska finnas med som kunskapsmål i alla programs utbildningsplaner. Vi nöjer oss inte med att hållbar utveckling är ett valbart spår för intresserade studenter, samtliga programstudenter från skolan inkluderas. Samtidigt vill vi betona att den som vill fördjupa sig också ska ha möjligheter att göra det, ett gott utbud av kurser finns på såväl master- som doktorandnivå.

Istället för att i alla program lägga till en särskilt kurs i hållbar utveckling har vi valt att försöka få hållbar utveckling att integreras i befintliga kurser. För detta krävs en bred delaktighet i skolans lärarkollegium. Arbetet startade under hösten 2013 med en kartläggning där syftet är att först få en god bild av vad som idag erbjuds studenterna och i nästa steg identifiera var det finns möjlighet att stärka hållbarhetsperspektivet inom de olika programmen.

Kartläggning av hållbarhetsinslag i skolans programutbildningar under 2014

 

En omfattande kartläggning av programmens nuvarande hållbarhetsinslag genomfördes av Handelshögskolans Råd för Hållbar Utveckling under 2014. Kartläggningen genomfördes resulterade i två rapporter vilka finns tillgängliga nedan. 

Den första rapporten bygger på svar från kursansvariga, medan den andra rapporten bygger på svar från studenter på första året på programutbildningarna. 

1. HÅLLBAR UTVECKLING I HANDELSHÖGSKOLANS PROGRAMUTBILDNINGAR - En kartläggning under 2014

2. STUDENTERNAS SYN PÅ HÅLLBAR UTVECKLING - 
I programutbildningarna på Handelshögskolan

Sustainability Days

Satsningen på en bred integrering i flertalet kurser kompletteras med tre hållbarhetsdagar eller Sustainability Days. Dagarna är obligatoriska och gemensamma för alla programstudenter. På dag ett för studenter på första året fokuseras viktiga hållbarhetsutmaningar. Dagen kallas, Sustinability Day: Challenges och gick av stapeln för första gången den 10 oktober 2013. Dagen erbjöd nio parallella spår med totalt 55 föreläsare och blev mycket uppskattad av studenterna. På sikt är målet att årligen arrangera tre Sustainability Days där dag två fokuserar på ansvar och ansvarstagande medan dag tre lägger särskild tonvikt vid lösningar.

Hållbarhetsinslag i skolans kursutbud idag


Ett komplett kandidatprogram i miljö och hållbarhet

Det samhällsvetenskapliga miljöprogrammet (Smil) vid Handelshögskolan som startades 2001, är unik i sitt transdisciplinära tillvägagångssätt med integration av samhällsventenskap och miljövetenskap. I detta populära program, som var den första i sitt slag i Sverige, erbjuds ett brett spektrum av karriärmöjligheter.

Smilprogrammet ger miljöexpertis i kombination med en särskild samhällsvetenskaplig profil (företagsekonomi, nationalekonomi, kulturgeografi, humanekologi eller statsvetenskap). Genom att studera tillsammans med naturvetare får studenterna en  bred förståelse för miljöfrågor samtidigt som de specialiserar sig på en av fem vetenskapliga profiler där miljöekonomi, miljöplanering och hållbart företagande ges vid handelshögskolan. 

Läs mer om programmet här.

 En mängd olika kurser på grund- och avancerad nivå

Skolan erbjuder kurser i hållbarhet vid alla institutioner. Kurserna nedan på grund- och avancerad nivå identifierades 2012 som fokuserade på hållbarhet:

Kurser på grundnivå:

 • Policy evaluation (7,5)
 • Development economics (7,5)
 • Economic Geography I: Economic Globalization - Introductory Level (15)
 • Economic Geography II: The Economy of Asia - Introductory level (15)
 • Environmental Economics (7,5)
 • Environmental Management (15)
 • Geography – Risk, Vulnerability and Safety (15)
 • The Food then and now: production, distribution and consumption (15)
 • Nature and culture - global economic and environmental history (15)
 • Theoretical Term with Family Law, Social Law and Environmental Law (30)
 • Transports, Society and Environment (15)

 

Kurser på avancerad nivå:
(kur
ser inom environmental sustainability specialization)  

 •  Environmental Effects and Conflicts in Long-run Economic Development (7,5)
 • Business Ethics and Sustainability (7,5)
 • Sustainable Management (7,5)

 

Andra kurser inom hållbarhet på avancerad nivå:

 •  Sustainable Landscapes - Interactions between environment and human activities (7,5)
 • Why isn't the whole World developed? Convergence and Divergence in the World Economy (7,5)
 • Environmental law (15)
 • Sustainable Logistics (7,5)
 • Environmental Economics International Issues (7,5)
 • Economic Evaluation (7,5)
 • Sustainable Marketing Management (7,5)

 

Doktorandprogram i Climate Economics

Enheten för miljöekonomi ger ett 4,5 år PhD program öppet för studenter från utvecklingsländer. Programmet finansieras (Sida) och syftet är att stärka kapaciteten i utvecklingsländerna, i synnerhet förmågan att undervisa i miljöekonomi och klimatet på universitetsnivå samt att etablera en grund för forskning som kan vara används för politisk rådgivning.

Läs mer om programmet här.

 


 

 

Sidansvarig: Mattias Sundemo|Sidan uppdaterades: 2016-09-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?