Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Styrmedel för en hållbar värld

[2019-01-18] Hållbar utveckling En hållbar värld kräver en hel flora av styrmedel, både lokalt, och globalt.

[Miljö & Utveckling]

Forskare: Det här är bästa skatten för miljön

[2019-01-17] Skatt på koldioxid och subventioner på förnyelsebar energi. De är de mest effektiva politiska styrmedel vi har för att stoppa klimatförändringarna. Detta enligt en ny vetenskaplig artikel.

[SVT Nyheter]

Stulen skulptur kan vara återfunnen

[2019-01-15] En skulptur av den norske konstnären Kjartan Slettemark försvann från Handelshögskolan i Göteborg för en dryg månad sedan. Det rör sig om "Visst é jag läcker", som har formen av ett kvinnoben och som tidigare stod på ett betongfundament.(TT)

[Blekinge Läns Tidning]

Handelshögskolan i Göteborg och Migrationsverket samarbetar

[2019-01-15] Migrationsverket är ny partner till Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Ett samarbete som bland annat handlar om kompetensutveckling och kontakt med forskare och studenter.

[Civilekonomen]

Samordnade lösningar på globala miljöutmaningar

[2019-01-14] Globala miljöproblem kan mötas med politiska instrument som koldioxidskatter, byggnadsnormer eller stöd för utveckling av ny teknik, men problemen är komplexa och flera miljöutmaningar måste hanteras samtidigt för att uppnå en bra effekt.

[Lunds universitet]

Miljöproblem måste analyseras tillsammans

[2019-01-14] Globala miljöproblem kan hanteras med hjälp av olika styrmedel, men flera miljöproblem måste adresseras samtidigt för att nå optimal effekt. Det framgår av en artikel publicerad i tidskriften Nature Sustainability.

[Extrakt]

Titeln gav gamla grejer ny publik

[2019-01-13] I tider där hållbarhet står högt på agendan visar rapporter att second hand-köp och reparationer går ner. Men årets julklapp - det återvunna plagget - lockade in nya kunder till second hand-butiken Emmaus på Backaplan.

[GöteborgDirekt]

Marknaden för influencers kommer alltid ändras

[2019-01-12] Influencers kommer att finnas kvar. Men vi kommer få se utvecklade plattformar och nya former, annars blir följarna uttråkade, tror varumärkesexperten Eva Ossiansson.

[Göteborgs-Posten]

Lena Apler: Så hittar vi fler västsvenska investerare

[2019-01-11] Lena Apler, grundare och ordförande för Collector berättar om sitt entreprenörskap och bland annat om hur digitaliseringen ger enorma möjligheter framförallt mot företag.

[EFN Webb-TV]

Den stora striden som ingen vill ha

[2019-01-10] Regeringsförhandlingarna har snöat in på arbetsrätten. Men vem vill egentligen att politikerna ska lägga sig i?

[Fokus]

Omdiskuterad skulptur stals från Handelshögskolan

[2019-01-10] Den kände norsk-svenske konstnären Kjartan Slettemarks verk Visst é jag läcker har försvunnit från Handelshögskolan i Göteborg. Skulpturen, som föreställer ett färggrant damben, stals från universitetet i mitten av december.

[Göteborgs-Posten]

Skulptur stulen på Göteborgs universitet

[2019-01-10] En skulptur har försvunnit spårlöst från Handelshögskolan i Göteborg, rapporterar SVT Väst.

[Svenska Dagbladet]

Ben fick fötter på Handels

[2019-01-09] En skulptur föreställande ett ben har försvunnit från Handelshögskolan i Göteborg.

[GöteborgDirekt]

E-handelns returkläder reser långt

[2019-01-09] Kläder som köps online och returneras skickas i många fall till Polen för ompackning. Det är en belastning för miljön och nu ska konsumenter utbildas för att returerna ska minska.

[Råd & Rön]

Mot nya mål - IIE satsar på fler samarbeten med det omgivande samhället

[2019-01-08] Två masterutbildningar, gedigen forskning samt täta samarbeten med näringslivet och det internationella forskarsamfundet. Det är några av pelarna som 10-årsjubilerande Institutet för innovation och entreprenörskap vilar på.

[Esbri]

Professor om LAS och turordingsreglerna

[2019-01-07] Turordningsreglerna har kommit att spela en central roll i regeringsförhandlingarna, och de har ställt Socialdemokratin emot LO på ett sätt som vi sällan ser.

[FöretagarFörbundet]

Hållbarhet på schemat för framtidens chefer

[2019-01-07] Hållbarhet ingår numera i alla utbildningar på Handelshögskolan i Göteborg. Under en heldag med fokus på professionellt och individuellt ansvarstagande mötte studenter representanter för näringsliv och offentlig sektor.

[EFN Webb-TV]

Maria Ludvigsson: Det är inte LO som ror så att svetten lackar!

[2019-01-07] Hur gammal är egentligen las, lagen om anställningsskydd? Jo, det är 45 år sedan den stiftades 1974. Det året låg andra världskriget närmare i tid, 29 år, än dagen i dag den 7 januari 2019.

[Svenska Dagbladet]

Är det verkligen svårt att avskeda personal i Sverige?

[2019-01-06] I internationella jämförelser hamnar svenskt anställningsskydd ofta i mitten av skalan. Men jämförelserna tar inte hänsyn till den svenska modellen där många av reglerna bestäms genom förhandlingar, menar flera experter.

[ETC]

Vi köper hellre än lagar

[2019-01-06] Begagnat - nja, inte så gärna, hellre sprillans nya prylar. Andrahandshandlandet minskade under 2017, och svenskarna är inte så intresserade av laga trasiga saker, enligt en färsk rapport.

[Gästriklands Tidning]

Trots miljöhotet - svenskarnas konsumtion ökar

[2019-01-04] Trots överhängande klimathot fortsätter svenskars konsumtion att öka - i avsevärt högre takt än vi själva tror, visar en ny rapport.

[ETC Göteborg]

Professor: Facket kan förlora makt om LAS luckras upp

[2019-01-03] Turordningsreglerna. Det är just nu navet i de pågående regeringsförhandlingarna. Från facklig sida varnar man för att en uppluckring i LAS går ut över tryggheten för löntagarna.

[fPlus]

Är facket starkare än småföretagaren?

[2019-01-03] Att Stefan Löfven öppnat för ändringar i arbetsrätten, som ett sätt att locka in Centern i regeringsunderlaget, upprör LO.

[Sveriges Radio]

I dag höjs SL-kortet - så mycket borde det kosta

[2019-01-03] Den genomsnittlige SL-resenären behöver cirka 4,5 arbetstimmar för att ha råd med 30-dagarskortet. Det är en timme längre än vad som krävdes 1971 - då det första periodkortet kom.

[Lokaltidningen Mitt i]

GP rekryterar till ledarsidan

[2019-01-02] Göteborgs-Postens ledarsida presenterar sju nya kolumnister för 2019, däribland Maria Abrahamsson och Thomas Sterne.

[Medievärlden]

"Det räcker inte att ha det ultimata systemet för pantflaskor"

[2018-12-29] Vem ska egentligen rädda klimatet - individen, företagen eller politikerna? Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi med inriktning på miljöekonomi, har svar.

[Göteborgs-Posten]

Svenskarna mer slösaktiga än vad de tror

[2018-12-28] Under julhelgerna shoppar vi som mest men annars är svenskarnas uppfattning att den egna konsumtionen tvärtom minskar. Ny forskning visar nu att vi lägger tre gånger mer pengar på möbler och inredning än vad vi själva tror.

[Göteborgs-Posten]

Expert: "Vi underskattar hur mycket vi konsumerar"

[2018-12-28] Svenskarna tror att de minskar sin konsumtion, men i själva verket ökar den. En förklaring kan vara att vi gärna vill tro att vi agerar hållbart menar forskare från Göteborgs universitet.

[Kurera]

Handels i Göteborg satsar på ny utbildning

[2018-12-28] Handelshögskolan i Göteborg satsar på ett nytt ekonomprogram till hösten 2019. Fokus är självständigt tänkande, praktisk tillämpning samt etik.

[Civilekonomen]

Färre nöjda med sin vårdcentral

[2018-12-27] Lagen om valfrihet skulle förbättra vården genom att den konkurrensutsattes, men en ny rapport tyder på det motsatta, åtminstone när det gäller vårdcentraler.

[Bohusläningen]

Så stoppar du köpsuget

[2018-12-27] Trots klimatångest, dålig ekonomi och ett hem som drunknar i prylar fortsätter vi handla, mer än vi vill. Inte så konstigt menar experterna - bakom vår överkonsumtion döljer sig ofta knepiga psykologiska och sociala mekanismer.

[Testfakta]

Ny rapport: Allt fler missnöjda med sina vårdcentraler

[2018-12-27] Invånarna i Västra Götalandsregionen ger sina vårdcentraler allt sämre betyg. När det fria vårdvalet infördes var syftet bättre vård - men nu visar en ny rapport att betygen tvärtom sjunker.

[Aftonbladet]

Många returnerade varor efter näthandel - forskare chockad

[2018-12-27] Har du fått eller gett bort kläder den här julen som har beställts via nätet, och som sedan inte passade så bra? Då kan resultaten av forskning från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet vara något att tänka på.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Svenskar underskattar sin konsumtion

[2018-12-26] Konsumtionen i landet ökar, samtidigt som vi underskattar hur mycket vi faktiskt handlar. Det visar Konsumtionsrapporten 2018, som tagits fram vid Göteborgs universitet.

[Tidningen Syre]

Svenskar ökar sin konsumtion - tvärtemot vad de tror

[2018-12-21] Svenska folket tror att de har minskat sin konsumtion under året, men sanningen är den motsatta. Det visar statistik ur Konsumtionsrapporten 2018.

[Extrakt]

Evenemangsdeltagarna i fokus

[2018-12-21] I en tid då antalet evenemang inom sport och idrott växer i världen ökar konkurrensen om deltagarna. Flera svenska arrangörer märker av detta idag.

[Sport & Affärer]

Företagens fräcka pr-trick

[2018-12-19] Slut på chokladpulver, fläktar och nu skumtomtar. Eller är allt bara bluff?

[Sveriges Radio Örebro]

Gapet mellan upplevd och faktisk konsumtionen ökar

[2018-12-19] Svenska konsumenter verkar bli sämre på att uppskatta storleken på sin konsumtion. Sedan 2015 har gapet mellan den upplevda och den faktiska konsumtionen ökat betydligt, visar statistik ur Konsumtionsrapporten 2018.

[Dagensanalys.se]

Så mycket underskattar svensken sin konsumtion

[2018-12-19] Svenskar är dåliga på att uppskatta storleken på sin konsumtion. Gapet mellan den upplevda och den faktiska konsumtionen har ökat betydligt sedan 2015, visar en ny rapport från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

[fPlus]

Svensken har inte koll på sin konsumtion

[2018-12-19] Hur mycket lägger vi egentligen på mat, möbler, teknikprylar och skor? Svensken ...

[Sydsvenskan]

Svenska konsumenter underskattar sin konsumtion - gapet växer

[2018-12-19] Publicerat den 19 december 2018 Ny forskning visar att svenska konsumenter är inte medvetna om att konsumtionen skenar i väg,

[Resumé]

Konsumenten väljer begagnat först i andra hand

[2018-12-19] En ny konsumtionsrapport från Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet som SCB gjort, visar att svenskar köpte second hand och lagade saker i lägre utsträckning i år, än det föregående åren.

[Borås Tidning]

Svensken ratade second hand förra året

[2018-12-18] Begagnat - nja, inte så gärna, hellre sprillans nya prylar. Genomsnittskonsument...

[Helsingborgs Dagblad]

Konsten att göra en koldioxidavgift populär

[2018-12-18] De kraftiga protesterna i Frankrike de senaste veckorna utlöstes av regeringens planer på höjda bensin- och dieselskatter. Varför mötte det så starkt motstånd? Hade den franska regeringen kunnat införa skatten på annat sätt?

[Sveriges Radio P1]

Fyra vägar till tillväxt

[2018-12-18] Framgångsrika företagsledare framställs ofta som handlingsorienterade personer med stora nätverk. Men bilden bygger på fördomar - verkligheten är inte så enkel. Jonas Fasth har identifierat fyra olika arbetsstilar som alla leder till framgång.

[Esbri]

Svensk second hand-konsumtion minskar

[2018-12-18] Svenskarnas second hand-konsumtion och köp av reparationer minskade under 2017.

[di.se]

Växande upprop mot nedläggning: Inte kört än

[2018-12-16] Mer än 12 000 personer har på kort tid skrivit på ett nätupprop mot den aviserade nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten i Angered, rapporterar P4 Göteborg. Uppropet har startats av Sveriges genusforskares förbund.

[Omni]

Växande upprop mot nedläggning: "Inte kört än"

[2018-12-16] Mer än 12 000 personer har på kort tid skrivit på ett nätupprop mot den aviserade nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten i Angered, rapporterar P4 Göteborg. Uppropet har startats av Sveriges genusforskares förbund.

[Svenska Dagbladet]

Växande protester mot nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten

[2018-12-16] På kort tid har ett upprop på nätet mot nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten samlat många underskrifter.

[Sveriges Radio Göteborg]

Dals-Edsborna är mest nöjda med sin vårdcentral

[2018-12-16] Invånarna i Västra Götaland har blivit mindre nöjda med sina vårdcentraler sedan vårdvalet infördes 2009.

[Sveriges Radio Väst]

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?