Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Värdstaden tog hem SM i ekonomi 2019

[2019-05-22] Det blev Handelshögskolan i Göteborg som kammade hem vinsten i SM i ekonomi 2019 i Göteborg. Teamet som bestod av studenterna Alice Aroneng, Susanne Hellström och Lukas Josefsson fick dela på äran och vinsten på 45 000 kronor.

[Balans]

Planera din klimatsmarta semester - så enkelt är det

[2019-05-21] Charterflyg är bättre än reguljärflyg men även tåg kan vara alternativ på längre sträckor. Bilder: Pixabay

[VGRfokus]

Årets supertalang fick med Gates, Bezos och Zuckerberg på tåget mot hållbar avkastning

[2019-05-15] En dunderflopp, en lyckad storaffär och en livshotande bakteriesjukdom är avgörande milstolpar i Årets Supertalang Anders Jacobsons liv. Som en av grundarna till investmentbolaget Blue satsar han allt på hållbarhet.

[Veckans Affärer]

Miljöprofessorn: " Högt bensinpris är bra för klimatet"

[2019-05-14] Bensinpriset börjar närma sig 17 kronor per liter och nu riktar många svenskar kritik mot höjningen. Men miljöprofessorn Thomas Sterner menar på att det höga priset är bra för klimatet.

[Nyheter24]

Jimmie Åkesson bär Zlatan-tröja - i SD:s valfilm

[2019-05-12] Sverigedemokraternas kommunikationschef: "Försöker visa på en bredd i Europa"

[Aftonbladet]

New York tar efter Göteborg

[2019-05-11] Även lilla Sverige har möjligheten att visa upp att det går, trots begynnande motstånd, driva på för en effektiva miljöåtgärder. På området trängselskatter var Göteborg en föregångsstad, skriver professorn och gästkolumnisten Thomas Sterner.

[Göteborgs-Posten]

Ögonöppnare om jämställdhet

[2019-05-10] Recension Tillsammans återskapar vi ojämställdhet om och om igen. Men varför blir det så? Med hjälp av tankeväckande exempel beskriver Nanna Gillberg varför vi inte skapar ett jämställt samhälle.

[Kvalitetsmagasinet]

Arbetsplatserna inte redo för den äldre arbetskraften

[2019-05-09] Arbetsplatserna är inte redo för äldre arbetskraft. Och arbetsgivarna verkar inte anstränga sig för få äldre medarbetare att stanna kvar. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

[Arbetsmiljöforskning]

Europaparlamentet - varför röstar vi?

[2019-05-08] TAGGAR EU Om ett par veckor går Europa till val och tillsätter ett nytt Europaparlament för den kommande femårsperioden.

[Fastighetsnytt]

Professor om artdöden: "Alla trender pekar åt fel håll"

[2019-05-07] Marie Stenseke, ursprungligen från Vårgårda, är professor i kulturgeografi på Göteborgs universitet. Hon sitter med i FN-panelen för biologisk mångfald som i dagarna släppt en rapport som slår larm om artdöden i världen.

[Sveriges Radio Sjuhärad]

En miljon arter riskerar att dö ut: "Stora samhällsförändringar krävs"

[2019-05-07] Aldrig någonsin har hotet av utrotning varit så stort, enligt en ny rapport från FN:s vetensapspanel för biologisk mångfald (IPBES). Enligt forskaren Marie Stenseke är det vi i väst som måste ändra hur vi lever.

[Metro]

Experter: Alla kan inte spara sig till ekonomiskt oberoende

[2019-05-06] De senaste årens rekordnoteringar på aktiemarknaden har gjort att allt fler fått upp ögonen för börsen.

[Göteborgs-Posten]

Revisorsinspektionens agerande stärker Big 4

[2019-05-06] Noterade företag har i praktiken enbart The Big 4 (Deloitte, EY, KPMG, PWC) att välja på. Situationen har förvärrats genom reglering på EU-nivå. Det skriver Jan Marton, docent och verksam vid Handelshögskolan i Göteborg.

[Realtid]

Lycka är att konsumera?

[2019-05-04] Ju mer vi konsumerar desto mer välmående, lyckliga och tillfreds tycks vi bli. Men den lyckliggörande konsumtionen har en förödande effekt på vår miljö och vårt klimat, skriver Claes Thulin.

[Göteborgs-Posten]

Är avreglerade revisorer lika kompetenta?

[2019-05-02] I somras förändrade Revisorsinspektionen (RI) kraven på auktorisation av revisorer. Bland annat förkortade man utbildningstiden med 25 procent och tog bort alla poängkrav på ämnen som ska läsas vid universitet eller högskola.

[Balans]

Vilka blir vinnarna i årets SM i ekonomi?

[2019-05-02] Vilka studenter är bäst på ekonomi 2019? Nu är det dags för i SM i ekonomi igen, där ett vinnarlag tar hem ära, pokal samt 45 000 kronor. De tre finalistlagen kommer dessutom att tävla i de Nordiska mästerskapen i ekonomi, senare i höst.

[Civilekonomen]

En köpbojkott var förr ett kraftigt konsumentmaktmedel, men hur är det idag?

[2019-05-01] Den första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag, hålls demonstrationer runt om i landet. Ekonomiprofessor Eva Ossiansson gästar Plånboken för att blicka bakåt och berätta om uppror som haft betydelse för vår konsumtion.

[Sveriges Radio P1]

Så klär du dig som partist

[2019-04-30] Det är första maj-tider och EU-valet är bara några veckor bort. Om du vill visa för omvärlden var du står politiskt är det hög tid att slå till. Vi har kollat in vad partierna säljer i sina webbshoppar.

[ETC]

Så minskar du semesterutsläppen

[2019-04-26] Packa hellre in familjen i bilen och kör ner till Spanien än att hoppa på flyget. Måste du prompt flyga till din semesterort, välj exempelvis Nice, Malaga eller Split framför det dubbelt så koldioxiddyra Kanarieöarna.

[ETC Göteborg]

E-handeln växer kraftigt i Sverige.

[2019-04-25] Våra köpvanor förändras och det påverkar såväl butiker och paketutlämningsställen som antalet lastbilar som trafikerar vägarna.

[Tidningen Syre]

Svensk hr i framkant vid internationell forskarkonferens

[2019-04-24] - Felfokuserad talent management, känslornas roll i vårt arbetsliv och re-skilling för att lösa kompetensförsörjningen. Det är några ämnen som aktualiserades under en internationell hr-forskarkonferens i Göteborg nyligen.

[Personal & Ledarskap]

"Konsumenten vilseleds om hållbar bomull"

[2019-04-23] Snedvriden konkurrens när ickehållbar bomull marknadsförs som hållbar, enligt färsk debattartikel.

[Habit]

Den "hållbara" bomullen håller inte måttet

[2019-04-21] Icke-ekologisk och klimatintensiv BCI-bomull marknadsförs felaktigt som hållbar bomull.

[Göteborgs-Posten]

Vinter-OS - nej tack

[2019-04-20] Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har fått klartecken från regeringen att ansöka om vinter-OS 2026. Tanken är att spelen skall gå av stapeln i Stockholm, Falun och Åre, men även i den lettiska staden Sigulda.

[Smålandsposten]

Ett vinter-OS i Sverige skulle...

[2019-04-18] inte kosta något för skattebetalarna, lovar Svenska olympiska kommittén (SOK). Men risken för att evenemanget blir dyrare än planerat är mycket stor enligt en forskare - som inte heller ser några problem med det.

[Tidningen Syre]

Vårdgaranti vs prioriteringar - hur följer vården lagen?

[2019-04-17] Lotta Vahlne Westerhäll, senior professor i offentlig rätt, juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

[Läkartidningen]

Ingen kan vänta i 187 år på jämställdhet

[2019-04-17] Vi tror oss vara långt framme i vårt jämställdhetsarbete. Ibland förfasar vi oss över andra länder, men hur har vi det egentligen, är vi så jämställda som vi tror?

[Sörmlandsbygden]

Hög tid att modernisera Sveriges studielånesystem

[2019-04-17] Förändringar i samhället och växande klyftor skapar nya behov av ett livslångt lärande. Regeringen bör därför snarast utreda en förändring av studiemedelssystemet, som gör det möjligt att ta nya studielån senare i livet.

[Universitetsläraren]

"Det går inte ihop - finns inte en chans"

[2019-04-17] Stockholm och Åre siktar på att få arrangera OS 2026 för i sammanhanget billiga ...

[Expressen]

OS i Sverige: "Naturligt att det kostar"

[2019-04-16] Ett vinter-OS i Sverige skulle inte kosta något för skattebetalarna, lovar Svenska olympiska kommittén (SOK).

[E55]

Allt fler vill betala sig förbi vårdkön

[2019-04-15] av TT Antalet privata sjukvårdsförsäkringar fortsätter att öka. Samtidigt som aktörerna själva hävdar att de avlastar den offentliga vården höjs röster som varnar för att välfärden kan urholkas.

[Aftonbladet]

Våren - ett varumärkeslöfte som levererar

[2019-04-13] Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna vinterbleka?

[Göteborgs-Posten]

Misstron mot pensionssystemet

[2019-04-12] I veckan pratade tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt om att vi måste jobba längre upp i åldrarna för att pensionen ska räcka livet ut. Samtidigt visar undersökningar att förtroendet för pensionssystemet är lågt.

[Sveriges Radio P1]

Barn på väg - då gör Harry och Meghan som i Sverige

[2019-04-11] Prinsparet skaffar Instagram inför "Baby Sussex" ankomst av Katarina Forsberg Det är inte bara prins Harry och Meghan Markle som går i väntans tider.

[Aftonbladet]

Heja Italien, hoppas ni får OS i stället för oss

[2019-04-09] Det är supertrevligt med OS. Men Sverige är inte i den balans som en god festfix...

[Expressen]

Mattias Karlsson: Guld värt att dra nitlotten i OS-kampen

[2019-04-09] Rörelseglädje och klimatsmarta olympiska spel kan väl ingen vara emot? Jo, de kostar mycket pengar.

[Hallandsposten]

"Fler finansiärer förstår att besöksnäringen är intressant"

[2019-04-09] NYHETER. Vad betyder forskningen för besöksnäringen? Idag firar besöksnäringens forskningsfond BFUF 10 år och fondens styrelse samlar forskare och finansiärer och konstaterar att forskningen inom området vinner mark.

[Besöksliv]

Regeringen säger ja till vinter-OS 2026

[2019-04-09] av Ebba Thornéus, Mattias Karlsson Regeringen stödjer Sveriges ansökan om att arrangera vinter-OS 2026. De har lämnat den nödvändiga säkerhetsgarantin.

[Aftonbladet]

Professor: Därför fick Mansten två miljoner

[2019-04-08] Läkaren och förre politikern Anders Mansten avskedades. Två år senare fick han två miljoner kronor av region Sörmland.

[Eskilstuna-Kuriren]

Grön potential kastad i havet

[2019-04-07] Sverige har en unik möjlighet till havsbruk och ökad odling av blå fånggrödor. M...

[GT]

Bristande stöd till drabbade familjer

[2019-04-05] - nu vill Barncancerfonden se en förändring. Det psykosociala stödet till barn med cancer och deras familjer är eftersatt och ojämlikt, enligt Barncancerfonden.

[Örebronyheter]

Stampen Media kan komma att säljas

[2019-04-03] Svenska Dagbladet kom under tisdagen med uppgifter om att Stampen Media är till salu. Alltså företaget som driver tidningarna TTELA, Bohusläningen, Strömstads Tidning och Göteborgsposten med flera.

[Sveriges Radio Väst]

Swedbank-konto kritiseras: Uppfattas som dryg

[2019-03-29] Swedbank har fått omfattande kritik för sin kommunikation i penningtvättshärvan. I första hand riktas den naturligtvis mot besked från toppcheferna och nu sparkade vd Birgitte Bonnesen.

[Omni]

Hur ska Swedbank ta sig ur förtroendekrisen?

[2019-03-29] Swedbanks vd Birgitte Bonnesen fick i går sparken efter den senaste tidens tumult

[Sveriges Radio P1]

Mölndal galleria miljöcertifieras - först i regionen

[2019-03-29] Sedumtak, grön vägg, snål energianvändning och noggrann sopsortering har lett till att Mölndal galleria har miljöcertifierats.

[Göteborgs-Posten]

Krönika: "Byråerna gör fel - försöker förändra kvinnorna i stället för kulturen"

[2019-03-27] Första delen i Agnes Hammarstrands och Emil Anderssons artikelserie Vägen till jämställda byråer: " Vi tror att byråernas problem beror på just normer, strukturer och kultur - och att dessa kan förändras".

[Legally yours]

"Så kan vi skapa mer jämställda byråer"

[2019-03-27] Agnes Hammarstrand och Emil Andersson kommer i en rad artiklar att skriva om advokatbranschens väg mot jämställdhet. Den första hittar du här. Nedan förklarar de sina tankar med innehållet.

[Legally yours]

Hårdare medieklimat ny verklighet i Österrike

[2019-03-26] Reportrar från kritiska medier stängs ute från presskonferenser. Vice regeringschefen förtalar landets mest respekterade nyhetsankare. På public service-bolaget byts redaktionschefer ut efter regeringens önskemål.

[Sveriges Radio P1]

Ikea är varumärket svenskarna litar mest på - H&M i botten

[2019-03-21] Foto: Flickr / Wikimedia commons Ikea är varumärket svenskarna litar mest på - H&M i botten Publicerat den 21 mars 2019 Ikea är det varumärke som har störst förtroende hos svenska folket.

[Resumé]

Hjärnan visar vad vi egentligen tycker

[2019-03-16] I en alltmer digital värld lämnar vi spår efter oss som kartläggs in i minsta detalj vare sig vi vill det eller inte. Våra flöden i sociala medier anpassas för att vi skall påverkas.

[Göteborgs-Posten]

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?