Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Klädreturer en växande miljöbov

[2018-12-13] E-handeln växer snabbt, och med den även mängden returnerade varor. Inom modebranschen är andelen returer särskilt hög. Hanteringen av dessa returer riskerar att ha en stor negativ miljöpåverkan.

[Buzzter]

Migrationsverket samarbetar med högskola

[2018-12-13] Migrationsverket går in i ett partnerskap med Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Samarbetet omfattar bland annat kompetensutveckling och kontakt med forskare och studenter. Tweet Widget

[Publikt]

Snabb teknisk utveckling påverkar immaterialrätten

[2018-12-12] NYHET 2018 SEMINARIUM Den fjärde industriella revolutionen är här. Förändringarna är så snabba och genomgripande att alla måste skapa sig en förståelse av hur de kan komma att påverka företag och arbetsplatser.

[Svenskt Näringsliv]

E-handelns returer ger stor miljöpåverkan

[2018-12-12] Omkring tre miljarder returförsändelser i den snabbt växande e-handeln görs varje år, bara inom EU. Miljöpåverkan från dessa transporter är enorm, liksom energianvändningen.

[Extrakt]

Professor: Påverkar moralen i företaget

[2018-12-11] Avslöjanden om stora tvivelaktiga skatteupplägg kan sänka prestationen och produktiviteten i ett företag.

[ATL Lantbrukets Affärstidning]

E-handelns klädreturer 22 procent

[2018-12-10] E-handeln växer snabbt, och med den även mängden returnerade varor. Inom modebranschen är andelen returer särskilt hög. Samtidigt är många konsumenter omedvetna om vad som händer deras returer.

[Transportochlogistik.se]

Osund returkultur i modebranschen- tre sätt att bryta negativ spiral

[2018-12-10] Andelen returvaror i e-handeln är särskilt hög inom modesegmentet vilket har betydande effekter på miljön, enligt forskningsprojekt vid Handelshögskolan i Göteborg.

[Habit]

E-handelns klädreturer en miljöbov

[2018-12-10] E-handeln inom modebranschen växer snabbt och med den även antalet returnerade varor. Samtidigt växer även den negativa miljöpåverkan, enligt en rapport från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

[fPlus]

Livsstil till salu - nya koncepten trotsar butiksdöden

[2018-12-08] Framtidens butiker är mer än bara en plats för försäljning. Morgondagens konsumenter vill ha en upplevelse, fatta medvetna beslut och få stöd för att bygga en unik identitet.

[Göteborgs-Posten]

När balansräkningen blir cirkulär

[2018-12-04] När den cirkulära ekonomin slår igenom på bred front påverkas både finansieringsbehov och redovisningsprinciper.

[Balans]

Expert: Timbuktu har god chans att vinna mot SD

[2018-11-30] Artisten Jason "Timbuktu" Diakité har god möjlighet att vinna upphovsrättsmålet mot Sverigedemokraterna, säger Merima Bruncevic, doktor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, till SVT:s Kulturnyheterna.

[Svenska Dagbladet]

Upphovsrättsexperten: Timbuktu har goda chanser att vinna över SD i rätten

[2018-11-30] Musikförlaget Universal har stämt Sverigedemokraterna för att medvetet ha gjort intrång på artisten Timbuktus upphovsrätt. Merima Bruncevic, doktor i rättsvetenskap, menar nu att den kände rapparen har goda chanser att vinna målet.

[SVT Nyheter]

Handelshögskolan tänker nytt

[2018-11-29] Nästa höst startar två nya utbildningar på Handelshögskolan i Göteborg: ett ekonomprogram och ett samhällsanalysprogram. I båda fallen ligger stort fokus på samhällsutmaningar och kritiskt tänkande.

[Tidningen Syre]

Nytt program på Handels

[2018-11-23] Hösten 2019 startar Handelshögskolan ett nytt program som fokuserar på urbanisering och resursfördelning. Genom att erbjuda studenterna både historiska och kulturgeografiska perspektiv hoppas skolan kunna bidra till ett mer hållbart samhälle.

[Spionen]

Alla inte positiva till Black friday

[2018-11-23] Svensk handel förväntar sig ett nytt försäljningsrekord för Black friday. Men alla är inte glada över köpruschen. Svensk handel förväntar sig ett nytt försäljningsrekord för Black friday.

[Sveriges Radio Göteborg]

Därför vinner köphetsen alltid över samvetet

[2018-11-22] Black Friday är bara timmar bort. Och trots att motrörelser växer fram kommer folks köphets i slutändan stå som vinnare, då man tror på nytt försäljningsrekord i år. - Den stora massan av konsumenter växer mest, säger John Magnus Roos.

[Göteborgs-Posten]

Finns det lugna perioder i IFRS?

[2018-11-20] En form av intelligenstest är att en nummerserie anges och testpersonen ska sedan ange vilket kommande nummer är. Det gäller alltså att hitta strukturen i nummerserien. Jag ska testa en sådan nummerserie på er.

[Balans]

Så kan klädjättarna lyfta sina sömmerskor ur fattigdom

[2018-11-16] Klädindustrin i Bangladesh har inte fungerat som den hävstång ur fattigdom som många hade hoppats på. Klädföretagens ekvation går inte ihop. I december höjs minimilönerna för klädarbetare i Bangladesh från i månaden.

[Dagens Arena]

Lastbilarna, Brexit och globaliseringen

[2018-11-15] Om lastbilar, globalisering och nationalism. Följ med till Dover och hör om hotande Brexit-kaos, till amerikanska lastbilsmeckat Laredo, och på en resa längs frostiga vägar från Härnösand till Västerås.

[Sveriges Radio P1]

Varumärket Alliansens uppgång - och fall

[2018-11-14] Publicerat den 14 november 2018 I dag röstade Centerpartiet och Liberalerna emot Alliansens statsministerkandidat Ulf Kristersson. Är tiden för Alliansen som varumärke över en gång för alla?

[Resumé]

Höja priset på tröjan med fem kronor - räcker det?

[2018-11-10] Ett teoretiskt tankeexperiment eller en snabb lösning som räddar människoliv? Stora svenska modeföretag, forskare och organisationer är överens om att fabriksarbetarnas löner måste höjas. Men att facit stavas dyrare tröjor är ingen självklarhet.

[Svenska Dagbladet]

H&M: Att alla ska ha en lön att leva på är orimligt 2018

[2018-11-10] Mål och visioner till trots - de som syr våra kläder kan sällan leva på pengarna de tjänar. Problemet har varit känt i åratal - så varför lyckas klädjättarna inte i sin strävan att höja fabriksarbetarnas löner?

[Svenska Dagbladet]

Barns våld mot föräldrar, muntlig bevisning och våldtäktsoffer i media - nu prisas deras uppsatser

[2018-11-08] Brottsoffermyndighetens generaldirektör Annika Öster tillsammans med årets pristagare. Foto: Brottsoffermyndigheten Barns våld mot föräldrar, bevisvärdering av muntliga utsagor i brottmålsprocessen och bilder av våldtäktsoffer i nyhetsmedia.

[Dagens Juridik]

Regeringen vill begränsa rätten till stridsåtgärder

[2018-11-06] Nyhet 6 november, 2018 | 0 | 0 0 | A- A+ Konflikten i Göteborgs hamn kan leda till befgränsad strejkrätt. Regeringen föreslår att strejker bara blir tillåtna om syftet är att få ett kollektivavtal med fredsplikt.

[Du & jobbet]

"Även mångmiljonär kan bli lyckligare via konsumtion"

[2018-11-03] Går det att köpa lycka? Ja, genom att lägga sina pengar på rätt saker. Det menar John Magnus Roos, forskare på Handelshögskolan i Göteborg.

[Svenska Dagbladet]

Parternas förslag om strejkrätt ute på remiss

[2018-11-02] Parternas eget förslag om inskränkningar i strejkrätten har nu skickats ut på remiss. Ändringarna föreslås träda i kraft från 1 januari 2020.

[Lag & Avtal]

Handelsbankens allvarliga kommunikationsmiss

[2018-10-31] Handelsbanken kom med glädjande besked i delårsrapporten. Men en rejäl kommunikationsmiss gjorde att den istället tolkades som att banken ska sparka personal och stänga lokala bankkontor.

[Realtid]

Carl Bennet får medalj av Handels i Göteborg

[2018-10-23] Carl Bennet är årets mottagare av medaljen Pro Studio et Scienti. Han belönas för sina mångåriga insatser för Handelshögskolan i Göteborg, bland annat för utvecklingen av ett internationellt gästprofessorprogram.

[Realtid]

Välkänd näringslivsprofil tilldelas medalj

[2018-10-23] Carl Bennet, styrelseordförande för bland annat Lifco AB, är årets mottagare av medaljen Pro Studio et Scientia - för engagemang och vetenskap.

[Norran]

Ekonomiprofessor: "Nordea vilseleder konsumenter om hållbara fonder"

[2018-10-19] Flera forskare reagarerar nu på Nordeas påstående att klimatvänligt sparande har större effekt än minskat flygande och andra viktiga klimatsmarta val.

[Aktuell Hållbarhet]

Varumärkesexpert om SEB-skandalen: Inte en förtroendebransch...

[2018-10-18] Skandaler spelar liten roll för bankernas förtroende. Om pengarna förvaltas säke...

[Dagens Nyheter - Login]

Spela piano i väntan på tåget - verklighet på Centralstationen

[2018-10-18] Ett piano har ställts ut på Centralstationen i Göteborg, som vem som helst får spela på. - Vi ville göra något mer för trivseln för resenärerna och hoppas i förlängningen att det här leder till att folk åker mer kollektivt.

[Sveriges Radio Göteborg]

Nordea vilseleder konsumenterna

[2018-10-18] När något förefaller vara för bra för att vara sant så är det tyvärr ofta just det.

[Göteborgs-Posten]

Ny modell för avtal om koldioxidpris

[2018-10-17] En grupp forskare inom bland annat miljöekonomi, ekonomi, miljö och statsvetensk...

[di.se]

Vårdbolaget vill sälja - innan det är för sent

[2018-10-17] Debattören: Capios nya ägare kommer att få det hett om öronen när vinstdebatten flammar upp igen DEBATT. Det svenska vårdbolaget Capio vill sälja sig till franska Ramsay Générale de Santé som ägs av australiensiska Ramsay Health Care.

[Aftonbladet]

Läs på innan ni gör reklam för Kappahl

[2018-10-14] Debattören: Fattiga får betala priset för de billiga kläderna, Lena Olin och Bahar Pars DEBATT. Hej Lena och Bahar, Jag beundrar er som de fantastiska skådespelare ni är.

[Aftonbladet]

Ny konferens för hungriga på matturism

[2018-10-11] NYHETER. Konferensen Tomorrow's Food Travel har gått av stapeln i Göteborg. 220 deltagare har under två dagar lyssnat, ätit och samtalat kring framtidens måltidsturism.

[Besöksliv]

Nu är det dags för ett svenskt OS

[2018-10-10] Allt talar för OS i Stockholm 2026 Krönika | Sverige har aldrig arrangerat ett vinter-OS. Medtävlarna Italien höll vinter-OS i Turin 2006, Calgary 1988. Fördel Sverige råder. Ett blågult vinter-OS sr många fra emot.

[Idrottens Affärer]

Nytt nätverk för kvinnliga nationalekonomer

[2018-10-10] Kvinnliga forskare inom nationalekonomi når inte topptjänster i relation till hur många som doktorerar.

[Civilekonomen]

Experten säker: Svensk OS-budget spricker

[2018-10-10] Ett svenskt vinter-OS 2026 skulle bli dyrare än beräknat, enligt Tommy Andersson, professor i turismekonomi på Göteborgs universitet. Han är säker på att budgeten om 13 miljarder kronor spricker. - Det är jag övertygad om.

[Svenska Dagbladet]

Forskning som behövs för att styra tekniken i en hållbar riktning

[2018-10-10] Samma dag som IPCC lanserar sin 1,5 graders-rapport kommer nyheten om Nobelpriset i ekonomi. (Ja egentligen är det ju Riksbankens pris även om det populärt kallas för ett Nobelpris). Känslan inför dessa tunga händelser är mycket olika.

[ETC Göteborg]

Göteborgsprofessor: Stora förändringar väntar om vi inte får bukt med utsläppen

[2018-10-08] Det är bråttom att hejda klimatförändringarna. Det konstaterar FN i sin klimatanalys. En som varit med och bidragit till klimatpanelens arbete är Thomas Sterner vid GU. Klimatet fortsätter att vara en angelägen och aktuell fråga.

[Sveriges Radio Göteborg]

Professor: "Glädjande, men en aning sent"

[2018-10-08] Thomas Sterner, professor i miljöekonomi välkomnar beskedet om att William Nordhaus delar Ekonomipriset med Paul Romer. Många vill minska den globala uppvärmningen mer, konstaterar han.

[Göteborgs-Posten]

INDUSTRIRÅD: REFORMERA SYSTEMET FÖR KORTTIDSARBETE

[2018-10-08] STOCKHOLM (Direkt) Den svenska industrins omställningsförmåga är avgörande för konkurrenskraften och omställningen bör stärkas genom ett reformerat system för korttidsarbete. Det skriver Industrins...

[VA Finans]

De tilldelas ekonomipriset till Alfred Nobels minne

[2018-10-08] Kungliga Vetenskapsakademien ger priset till William D. Nordhaus och Paul M. Romer Kungliga Vetenskapsakademien tilldelar ekonomipriset till Nobels minne till två amerikanska professorer i ekonomi.

[Aftonbladet]

Lyckan är större i de små portionerna

[2018-10-07] Eva Ossiansson går till Pierre Chandons forskning för att förstå vad det är som får oss att konsumera mer än vad vi klarar av.

[Göteborgs-Posten]

"Jag brinner för att demokratisera juridiken"

[2018-10-07] Hon började som M&A-jurist på Mannheimer Swartling och fortsatte till Volvo, som bolagsjurist. När hon knep doktorandtjänsten på Chalmers i Göteborg var det tredje gången gillt för Charlotta Kronblad.

[Realtid]

Röda Korset: Den tillfälliga utlänningslagen orsakar mänskligt lidande

[2018-10-03] Den tillfälliga lagen har lett till ökat mänskligt lidande och sämre integration - men inte till färre asylsökande, säger Röda Korset. Hör Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.

[Sveriges Radio P1]

Studie: Samarbete ökar närsjöfarten

[2018-10-02] En ny studie visar att samarbete och innovativa system kan leda till mer närsjöfart och ökad intermodalitet. I rapporten har man studerat samarbetet mellan Stora Enso och Svenska Orient Linien, SOL.

[Sjöfartstidningen]

Med siktet inställt på kunskapsintensiva företag

[2018-10-01] 50 miljoner kronor till entreprenörskapsforskning. Det drömanslaget gick till professor Maureen McKelvey, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

[Esbri]

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?