Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Vi spenderar allt mer pengar på restaurangbesök

[2017-12-14] Svenska konsumenter spenderar allt mer pengar på restaurang- och kafébesök. Den här konsumtionskategorin ökade med 4,9 procent under 2016 jämfört med 2015. En förklaring är att gruppen kvinnor som går på restaurang ofta växer.

[Buzzter]

Mina köp berättar vem jag är

[2017-12-14] I flera veckor nu har jag tillbringat mina luncher med att gå på stan och försöka handla julklappar. Med ett skralt resultat, måste jag säga.

[Eskilstuna-Kuriren]

Tung delseger för PFAS-föreningen i HD

[2017-12-13] PFAS-föreningen har tagit en tung delseger i Högsta Domstolen, i frågan om skadestånd för det förgiftade dricksvattnet i Kallinge. HD har meddelat prövningstillstånd. Ett domslut kan komma redan i början av nästa år.

[Sydöstran]

50 miljoner till forskning om entreprenörskap och innovation

[2017-12-12] Maureen McKelvey, professor i industriell ekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och nybliven ledamot av IVA, har fått 50 miljoner kronor inom ramen för Vetenskapsrådets Rådsprofessorprogram.

[Balans]

Förstå att simma motströms, Varberg

[2017-12-12] Hur kreativ känns profilering som "evenemangsstad" när det håller på att gå inflation i begreppet? Ledare 12/11. Vad har Lund och Östersund gemensamt? Båda satsar på att sälja in sig som evenemangsstäder.

[Hallands Nyheter]

Demokratiförakt bakom bostadsaffär

[2017-12-06] Efter att först ha fört hemliga förhandlingar och sedan brustit i informationen till hyresgästerna går nu Bostadsbolaget, Framtiden och Victoria Park samman mot hyresgäster och andra kritiker för att försvara sin affär.

[ETC Göteborg]

Forskare: Kommer få effekter på arbetsmarknaden

[2017-12-05] Miljarder saker är i dag uppkopplade mot internet - och i morgon kommer de vara ännu fler. Emily Xu disputerade i höstas vid Handelshögskolan på ämnet "sakernas internet".

[Göteborgs-Posten]

Unikt experiment i Göteborg testar Vita Certifikat för att minska effektbehovet

[2017-12-05] Nu startar ett unikt experiment i Göteborg för att utveckla energisystemet.

[Energipress.se]

Nytt stöd till energiåtgärder i Göteborg

[2017-12-04] Fastighetsägare kan söka ekonomiskt stöd för att genomföra energiåtgärder som minskar effektbehovet i elnätet och fjärrvärmesystemet. Erbjudandet ingår i ett nytt experiment för att utveckla energisystemet.

[Förvaltarforum]

Arton personer invalda i IVA

[2017-12-04] Professor Anna Dreber Almenberg, professor Sara Rosengren och Patrik Tigerschiöld är bland de 18 personer från akademi och näringsliv som valdes in som ledamöter i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien vid den senaste Akademisammankomsten.

[IVA-aktuellt]

Flaggan vänder för svenska handelsflottan

[2017-12-04] För första gången på många år växer nu den svenska handelsflottan. Tre västsvenska rederier flaggar in totalt åtta fartyg till Sverige, efter en långvarig utflaggningstrend.

[Sveriges Radio]

Ny rapport: Svenskarnas konsumtion ökar - främst utomlands

[2017-12-02] Vi konsumerar allt mer. Det visar en ny rapport från Göteborgs universitet som släpps den 13 december. Även rea-shopping och tiden vi spenderar i köpcentrum ökar.

[SVT Nyheter]

Någon som vill ta en selfie med diktatorn?

[2017-12-01] UD:s omtalade delegationsresa till diktaturen Azerbajdzjan framställs som en oskyldig affärsresa.

[Göteborgs-Posten]

Vi ifrågasätter rättens hävdade neutralitet

[2017-11-29] Vi ser ett brunt moln som brett ut sig över Europa. Fascistiska grupper växer sig allt större även i Sverige och har till och med tagit plats i riksdagen.

[ETC Göteborg]

Jakten på kontanter i Zimbabwe

[2017-11-27] Vad är viktigast för människorna i Zimbabwe just nu: ekonomi eller demokrati? I förra veckan avgick Zimbabwes president Robert Mugabe efter att enväldigt ha styrt landet i 37 år. Landets ekonomi är i ruiner och idag ska vi blicka framåt.

[Sveriges Radio P1]

Från köphets till köpstopp i helgen

[2017-11-24] Hela veckan har vi överösts av reklam och erbjudande inför Black Friday, en av årets stora handelsdagar som vuxit sig stark de senaste åren. - Ja, det har gått fort.

[Sveriges Radio P4]

Två år sedan tvärvändningen

[2017-11-24] För två år sedan lades asylpolitiken om. Ett tillfälligt "andrum" skulle skapas enligt statsminister Stefan Löfven. Men är det verkligen ett andrum- eller är denna migrationspolitik här för att stanna?

[Sveriges Radio P1]

Andra AP-fonden: Viktigt att vara nära forskningen

[2017-11-24] Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden, menar att det är en viktig del av verksamheten att vara partnerföretag till Handelshögskolan i Göteborg. Dels för att vara med och utveckla forskningen, dels för att kunna rekrytera personer därifrån.

[EFN Webb-TV]

Våld mot kvinnor borde införas i hatbrottslagstiftningen. Inledare : Moa Bladini Göteborgs Fria

[2017-11-23] Liksom hatbrotten så riktar sig våldet mot kvinnor mot offrens identitet. Därför borde våld mot kvinnor införas i hatbrottslagstiftningen, skriver gästskribent Moa Bladini, lektor i straffrätt.

[Fria Tidningen]

Sälj inte ut Rannebergen

[2017-11-22] Medborgardialogen kring utförsäljningen av allmännyttan i Rannebergen är under a...

[GT]

Chefers etik i fokus efter Östlings avgång

[2017-11-22] Företagsetik och sättet att kommunicera har blivit allt viktigare det senaste decenniet. Det konstaterar forskare apropå att Svenskt Näringslivs ordförande nu tvingats avgå.
Ewa Wikström är professor i management och organisation på Handelshögskolan i Göteborg. Hon vill kommentera Östlings enskilda fall, men däremot gärna de övergripande frågorna om organisation och ledarskap.
- Kravet på transparens i företag och organisationer, såväl privata som offentliga, har ökat de senaste 15 åren. Det visar forskningen. I ledarskapet finns ett krav att det ska finnas en äkthet i kommunikationen. Och det är ett krav att personer med mycket makt agerar utifrån etiska lämpliga värderingar.

[Göteborgs-Posten]

Normkritiskt perspektiv är inget rättesnöre

[2017-11-20] Det är både legitimt och högst önskvärt att sträva mot en jämställd och jämlik studiemiljö. Det är dock inte nödvändigtvis samma sak som att anamma ett normkritiskt perspektiv, skriver Filippo Valguarnera, docent i juridik.

[Göteborgs-Posten]

Urban sketchers skissar en stad i förändring

[2017-11-18] De var där när Gasklockan revs och de kommer att vara där när vår stads första skyskrapa tar form. Urban sketchers fångar staden i sina block, världen över. Nu har rörelsen kommit till Göteborg. Varje utandning stannar i luften, som ett moln.

[Göteborgs-Posten]

Normkritik måste genomsyra hela Handels

[2017-11-18] Ingen institution är fredad från strukturer. Inte heller Handelshögskolan i Göteborg.

[Göteborgs-Posten]

Expert om Teslas nya lastbil: "Räckvidden förvånar"

[2017-11-17] Tesla har presenterat sin ellastbil - Tesla semi. Så säger experterna om lastbilen. Att förändra bilbranschen är svårt, att förändra transportbranschen möjligen ännu svårare.

[Ny teknik]

Expert om Teslas nya lastbil: ”Räckvidden förvånar”

[2017-11-17]

Tesla har presenterat sin ellastbil.

Ny Teknik bad några experter inom transport kommentera den nu presenterade lastbilen och vilken inverkan den kan få på transportsystemet.

Johan Woxenius professor i logistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, förvånades över att Tesla väljer att satsa på en lastbil för de tunga fjärrtransporterna i stället för en mindre distributionslastbil.

Det som förvånade Johan Woxenius mest var dock den räckvidd Tesla menar att Semi uppnår: 80 mil vid full last, det vill säga totalt drygt 33 ton.

- På den tunga fjärrsidan har man länge sagt att man vid batteridrift i princip endast kan bära med sig batterierna som krävs, säger han men betonar att det av den presenterade informationen inte framgår vilken tomvikt lastbilen har, och därmed hur mycket den kan lastas med.

Vad driver utvecklingen inom tunga vägtransporter i dag?

- Det finns just nu en stor osäkerhet inom branschen. Om bara ungefär en och en halv lastbilsgeneration ska vi vara helt fossilfria. Det innebär att det du köper år 2020 ska kunna leva kvar till 2030 då vi ska vara fossilfria. Så det är bråttom.

Kan en helt elektrisk dragbil likt Tesla Semi bli gångbar i branschen?

- Kan du till en rimlig kostnad köra likadant med en elektrisk dragbil som du gör med en dieseldriven variant i dag är det väl precis det här som branschen väntat på. Den har hoppats på ett tekniskt substitut så man slipper göra de mer omfattande systemförändringarna, säger Johan Woxenius.

Han tycker inte att Semi känns som något unikt koncept i övrigt, även om hytten ser lite futuristisk ut. Han tycker också det är bra att Tesla satsar på att byta ut en komponent i det befintliga lastbilssystemet (dragbilen) i stället för att lansera ett nytt integrerat fordonskoncept.

[Ny Teknik]

"Till alla som anställer jurister - här är universitetens verktyg som värderar studenternas betyg"

[2017-11-17] KOMMENTAR/DEBATT - av Claes Martinson, ordförande Pedagogiska utskottet, Juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet "Detta är mycket värdefull information för oss arbetsgivare.

[Dagens Juridik]

Hur kan forskning och praktik mötas?

[2017-11-16] Min första krönika 2017 handlade om huruvida redovisnings- och revisionsbranschen har någon nytta av forskning. Nu återkommer jag till temat.

[Balans]

Rättsexpert vill se hårdare föreskrifter för polishundar

[2017-11-16] En polsk turist blev flera gånger biten av en polishund på en rastplats i Skillingaryd. Nu vill rättsexperten se tydligare föreskrifter för polisens hundförare. - En hund är ett vapen.

[SVT Nyheter Jönköping]

Svenska handlare hakar på singeldag: "Ligger i tiden"

[2017-11-11] Det kinesiska e-handelsjippot "Singles Day" har börjat göra sitt intåg i Sverige, noterar flera medier.

[Omni]

Lika barer lirar bäst?

[2017-11-11] Göteborg har länge varit omtalad för sina många lokala kafékedjor, och trenden har nu även spridit sig till krogarna.

[Göteborgs-Posten]

Handelns nya knep: Nu kommer Singles Day till Sverige

[2017-11-10] Nu kommer Singles Day till Sverige - och handlare hoppas att ännu en shoppingdag ska få fler att öppna plånboken. I Kina är det en shoppinghögtid som omsätter runt 150 miljarder kronor varje år.

[Göteborgs-Posten]

Ingen student ska behöva utsättas för kränkningar

[2017-11-09] Under hösten har flera rapporter kommit om rasism och liknande oegentligheter på Handelshögskolan i Göteborg. Två föreläsare på den juridiska institutionen har både uttryckt sig rasistiskt mot studenter och i undervisningen.

[Socialdemokratiska Studentförbundet]

Studenter vittnar om kränkningar på Handels

[2017-11-09] Föreläsare som kallar en student för "taliban" inför hela klassen, användandet av ordet "neger" i undervisningen - och en tentafråga som använder sig av stereotyper.

[Göteborgs-Posten]

Därför konsumerar svenskar just nu

[2017-11-08] För att bota tristess, skapa oss en identitet och övertyga oss själva om att vi sparar tid. Det är några av skälen till varför vi konsumerar som vi gör. - Det ligger i samhällets intresse att konsumtionen ökar.

[SVT Nyheter]

Gaddat och klart för Nordens största arbetsmarknadsmässa

[2017-11-08] Gadden är Handelshögskolans i Göteborg arbetsmarknadsmässa för ekonomer, jurister, logistiker och miljövetare. Mässan som startade 1982 är störst i Norden i sitt slag och man fortsätter att växa.

[Spionen]

Om skattemoralen efter Paradisläckan

[2017-11-06] Vad fan får jag?" - Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östlings uttalande i Uppdrag Granskning igår har skapat flera reaktioner i sociala medier.

[Sveriges Radio P1]

Forskare om paradisläckan: Därför väcker det ilska bland svenskarna

[2017-11-06] Laglig skatteplanering kan skada skattemoralen mer än olagligt skattefiffel.

[Göteborgs-Posten]

Välgörenhetshandel ger ökade intäkter

[2017-11-04] Många vill förknippas med välgörenhet, både företag och vanliga människor. Samar...

[Sydsvenskan]

"Överskatta inte internet vid internationalisering"

[2017-11-03] Internetbaserade tjänsteföretag blir ofta internationella snabbt. Men det kan ha sina utmaningar, visar forskning från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

[Esbri]

Ny klagomålshantering i vården ett juridiskt »kamouflagemål«?

[2017-11-02] Lotta Vahlne Westerhäll, senior professor i offentlig rätt, juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet lotta.westerhall@law.gu.se Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Braskaminen en allt viktigare del av inredningen

[2017-11-02] Över hälften av svenskarna (57 procent) tycker att braskamin är en viktig del av inredningen samtidigt som vi lägger allt mer pengar på möbler och inredning. Hela 84 procent tycker dessutom att en tänd brasa påverkar stämningen i hemmet mycket.

[Edaportalen]

Serneke bygger åt Akademiska Hus

[2017-10-26] TAGGAR Akademiska Hus Serneke Akademiska Hus har tecknat avtal med Serneke för bygget av en ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg. Det nya huset blir 12 000 kvadratmeter stort, och ordervärdet ligger på 350 miljoner kronor.

[Fastighetsnytt]

Handelshögskolan i Göteborg utvecklas med ny byggnad

[2017-10-26] Akademiska hus har tecknat ett samverkansavtal med Akademiska Hus gälllande en ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg. Byggstart är beräknad till 2020 med möjlig inflyttning 2023.

[Dagens Näringsliv]

Så får "puffen" oss att välja vegetariskt

[2017-10-26] Äter vi kött av slentrian? Ny forskning från Göteborg visar att många väljer vegorätten om endast ordningen i menyn ändras. Även grundskolor använder i dag "puffar" för att få elever att äta mer grönt.

[Göteborgs-Posten]

Serneke får projekteringsuppdrag av Akademiska Hus för Handelshögskolan i Göteborg

[2017-10-26] Serneke Bygg har tecknat ett samverkansavtal med Akademiska Hus om en ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg. Byggnaden på omkring 12 000 kvadratmeter ska projekteras i nära samverkan. Potentiellt ordervärde beräknas till omkring 350 miljoner kronor. Ett förverkligande av projektet förutsätter beslut från Akademiska Hus styrelse samt nödvändiga myndighetsbeslut.

[Cisionwire]

Experten: Därför reagerar du så starkt när A6 byter sitt varumärke

[2017-10-24] Varumärkesexperten om A6 namnförändring och nya image Reaktionerna lät inte vänta på sig när A6 bytte stavning till Asecs. Varumärkesforskaren Eva Ossiansson menar att det beror på köpcentrets koppling till det gamla regementet.

[Smålands-Tidningen]

Fortsatt oklara villkor för ökande antal egenanställda

[2017-10-24] Arbetsmarknad Branschstatistik visar att både egenanställda och egenanställningsföretag fortsätter att öka. Samtidigt kvarstår frågor kring hur tryggt det egentligen är.

[Dagens Arena]

Usel kvinnostatistik för ekonomiskolor i Stockholm

[2017-10-23] Stockholms universitet och Handelshögskolan i Stockholm hamnar på jumboplats i Sverige när det gäller andelen kvinnliga professorer i ekonomi. Det visar en sammanställning som SvD tagit del av.

[Svenska Dagbladet]

Debatt: Svensk sjöfart behöver minimera sina utsläpp

[2017-10-23] DEBATT. Vi i Sverige och den övriga världen är beroende av en effektiv, klimatne...

[di.se]

Sidansvarig: Daniel Karlsson|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://handels.gu.se/om_handelshogskolan/press/Om+oss+i+media/
Utskriftsdatum: 2017-12-17