Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fiskodling i Gamlestaden och direktdemokrati om Skanstorget - Handelshögskolans studenter diskuterar hållbarhetslösningar

Nyhet: 2019-01-29

Den 30 januari är det dags för den tredje hållbarhetsdagen för programstudenterna på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Efter att ha ägnat sig åt utmaningar och ansvar ligger fokus denna gång på lösningar. På programmet står bland annat diskussioner om hållbar stadsutveckling med Skanstorget i Göteborg som exempel, och man ställer sig frågan om stadsodlad fisk är framtidens mat.

Ekonomer och jurister behöver ha kunskaper och verktyg för att hantera hållbarhetsutmaningar. Därför ingår sedan 2013 hållbarhetsfrågor i alla utbildningsprogram på grundnivå på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och även tre gemensamma ”Sustainability Days”.

På årets ”Sustainability Day: Solutions” väljer tredjeårsstudenterna mellan fem spår som alla presenterar och problematiserar möjliga lösningar på utmaningar som samhället står inför. Varje spår knyter an till ett eller flera av de globala hållbarhetsmålen.

Ett av spåren besöker en fiskodling i Gamlestaden i Göteborg. Globalt är odlad fisk ett stort och växande fenomen, men att odla fisk i öppna kassar i havet är förknippat med många miljömässiga och etiska problem. Fiskodling av den typ som finns i Gamlestaden kombinerar odling av omnivorer/herbivorer (allätare/växtätare) med odling av grönsaker, och på så sätt kan näringen i detta slutna system tas till vara. Verksamheten är inte bara ett exempel på effektiv matproduktion, utan också en del av ett stadsomvandlingsprojekt där nya sorters verksamheter bidrar till att skapa attraktivitet och intresse för Slakthusområdet och Gamlestaden. Förhoppningen är att studiebesöket väcker studenternas intresse för matproduktionens förutsättningar, problem och möjliga lösningar.

Ett annat spår handlar om hur vi ska åstadkomma långsiktigt hållbara lösningar på viktiga samhällsutmaningar, speglat genom ett praktiskt exempel om Skanstorget. I förgrunden står frågan om beslutsprocessernas legitimitet för att i bostadsbristens Göteborg få till en socialt och ekologisk hållbar stad. Medverkar gör bland annat Jahja Zeqirai, fd ordförande i Fastighetsnämnden i Göteborg och initiativtagare till den direktdemokratiska processen för att omdana Skanstorget, Ingemar Mattsson, arkitekt och ordförande i Skanstorgets strategigrupp som fick över 1000 röster på gruppens alternativa bevarandeförslag i omröstningen, och Fredrik Hansson, arkitekt från OkiDoki Arkitekter, som med sitt vinnande förslag ”Haga Hjärta Linné” fick närmare 2000 röster av de totalt över 4000 avgivna rösterna i Stadens egen markansvisningstävling. Studenterna kommer att diskutera två frågor: 1) Bör Skanstorget bebyggas enligt förslaget ”Haga Hjärta Linné” eller istället bevaras som allmän plats? 2) Är det en bra idé att rösta om nybyggnadsprojekt i staden?

Programmet i sin helhet, onsdag 30 januari

Kl 9.00 – 12.00, på Handelshögskolan, Vasagatan 1, Göteborg (OBS! Ett pass i Gamlestaden)

• Framtidens mobilitet (med representanter från bl a Einride, Uniti, Zenuity och Volvo Car Group)
• Att bygga ett hållbart Göteborg - om direktdemokrati, motstridiga intressen och förtroende för politiken
• Hållbar livsmedelsproduktion som affärsmodell (med representanter från Gröna Gårdar AB och Lantbrukarnas riksförbund)
• Är stadsodlad fisk framtidens mat? (hos Stadsjord, Slakthuset Byggnad D, Gamlestaden, Göteborg)

Kl 11:00 – 15:00, på Handelshögskolan, Vasagatan 1, Göteborg

• Entreprenörskap för en bättre värld (med representanter från Doconomy, Whywaste, Uniti och Norrsken Foundation)

På Sustainability Day: Solution medverkar ca 450 studenter som läser tredje året på ekonomprogrammet, juristprogrammet, logistikprogrammet eller Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram.

Media hälsas välkomna, meddela maria.norrstrom@handels.gu.se

Mer information om våra Sustainability Days

För ytterligare information, kontakta:

Mattias Sundemo, hållbarhetssamordnare, Handelshögskolan (om
Sustainability Day: Solutions)
031-786 15 87, mattias.sundemo@handels.gu.se

Marie Stenseke, prorektor, Handelshögskolan (om Handelshögskolans hållbarhetsarbete)
031-786 1389, marie.stenseke@geography.gu.se

Maria Norrström, kommunikationsansvarig, Handelshögskolan
Tel: 031-786 1247, 0709-22 66 89, maria.norrstrom@handels.gu.se

 

AV:

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2017-09-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?