Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hallå där Rickard Bergqvist

Nyhet: 2013-05-27

Forskaren med rötterna i Skåne och ett stort intresse för logistik som nu tar över som föreståndare för Graduate School.

Hallå Rickard, vem är du?
Jag är en glad skåning, uppväxt på en bondgård utanför Helsingborg. Jag studerade Industriell Ekonomi där jag snabbt fattade tycke för logistik. Mitt intresse för logistik ledde mig sedan till Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och den Master of Science in Logistics and Transport Management som fanns inom dåtidens Graduate Business School (GBS). Efter masterprogrammet påbörjade jag mina doktorandstudier där jag fokuserade på regionala logistiksystem och intermodala transporter med Professor Arne Jensen som handledare.

Varför just logistik?
Det är väldigt många olika aspekter av logistik och transporter som tilltalar mig, bland annat är det systemet som sådant och dess komplexitet med alla dess beröringspunkter mot såväl företag, individer som samhället i stort. Ämnets betydelse och vikt understryks av många anledningar, inte minst den miljöutmaning vi står inför. Mycket av den forskning jag intresserar mig för syftar till att identifiera och analysera lösningar för mer hållbara och kostnadseffektiva transporter, vilket jag finner mycket stimulerande.

Vilka andra ansvarsområden har du på Handelshögskolan?
Mina ansvarsområden har på senare tid främst varit som programansvarig för masterprogrammet i Logistics and Transport Management och kurser inom det. Jag driver också ett par forskningsprojekt inom mitt intresseområde i samarbete med flera forskare inom Handelshögskolan där vi bland annat tittat på nya lösningar för intermodala transporter, avgifter och regler inom godstransportsektorn, sjöfartslogistik, sjöfartens image, m.m. Programansvaret samt mitt förtroendeuppdrag som ledamot av Företagsekonomiska institutionens institutionsråd är två uppdrag som jag uppskattar väldigt mycket, men som jag tyvärr kommer att avsluta i och med mitt nya uppdrag som föreståndare på Graduate School.

Hur ser du på din nya roll som föreståndare för Graduate School?
Jag ser mycket fram emot uppdraget och jag hoppas kunna bygga vidare på det framgångsrika arbete som mina företrädare har lagt grunden för. Graduate School har genomgått en mycket stor förändring utifrån de utmaningar vi stått inför relaterat till bland annat avgiftsbeläggning för studenter utanför EU. Vi kan nu se att det arbetet som lagts ner gett resultat och min ambition är såklart att fortsätta detta arbete. Det handlar främst om att säkerställa att vi erbjuder attraktiva program av hög kvalitet. Sedan ser jag mycket fram emot att arbeta närmare medarbetarna på Graduate School. Jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter inom Graduate School där jag under de senaste tolv åren har varit aktiv som föreläsare, kursansvarig och programansvarig, men också som student.

Vad gör du när du inte arbetar?
Jag har två barn på 2,5 och 5 år, så hemma hos oss finns det alltid något att göra. Exempelvis skall jag till helgen vara lekledare för 5-åringens barnkalas med Star Wars-tema där jag skall vara utklädd till Darth Vader. Förresten jagar jag just nu ett lasersvärd, så om det är någon som läser detta och har ett lasersvärd får de gärna höra av sig.

Titel: Docent/Universitetslektor
Institution/avdelning: Företagsekonomi/Industriell och finansiell ekonomi & logistik
Ålder: 33
Bor: Åsa utanför Kungsbacka
Familj: Fru Marlene och pojkarna Erik och Isak
 

AV: Bodil Lindholm

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2017-11-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?