Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FAQ

 

 

Vem är alumn till Handelshögskolan?
Alla som har en examen från Handelshögskolan 1923-1971, ekonomprogrammen på Göteborgs universitet (1971-1986) eller från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet (1986-) är alumner. Även om man har en tenta kvar eller möjligen inte tagit alla poäng är man välkommen att registrera sig som alumn, däremot är det bara de som ansökt/tagit ut sin examen som automatiskt hamnar i vårt register. 

Vad är det för skillnad på Handelshögskolans alumnverksamhet  och Handelshögskolans i Göteborg Alumniförening (HHGA)?
Handelshögskolans alumnverksamhet står för kontakten mellan Handelshögskolan och alumnerna. HHGA är en fristående förening som koncentrerar sig på kontaktskapandet mellan alumnerna själva. Handelshögskolana alumnverksamhet är kostnadsfritt för alumner, och finansieras av partnerföretagen. För att vara medlem i HHGA betalar man en medlemsavgift.

Vad betyder alumn?
Alumn kallas den som tidigare har studerat vid ett universitet. Ordet kommer av latinets "alumnus" som betyder lärjunge eller skyddsling. Ursprunget är latinets "alere" som betyder nära, uppföda eller fostra. Ordet finns belagt i svenska språket sedan 1835. Vi använder ibland engelskans "alumni" även i svenskan, men det är egentligen latinets maskulina pluralform. Svenska Akademin rekommenderar könsneutral böjning som alumn, alumnen och alumner, vilket också Göteborgs universitet förordar.

Varför har Handelshögskolan en alumnverksamhet?
Handelshögskolan vill veta vad tidigare studenter jobbar med, utveckla program, kurser och uppdragsutbildningar genom alumnernas erfarenheter från yrkeslivet och förbättra arbetslivskontakterna som kan leda till praktikplatser, examensarbeten eller forskningssamarbete.
I gengäld får alumnerna tillgång till Göteborgs universitets alumndatabas som underlättar kontakten alumnerna emellan och med universitetet. De får också information om utbildning, forskning och kompetensutveckling genom prenumeration av nyhetsbrev och magasin samt blir inbjudna till alumnträffar och föreläsningar med mera.

Många universitet och högskolor har någon form av alumnverksamhet för att kunna skapa och stärka relationen med sina tidigare studenter för ömsesidigt utbyte. Alumnerna ses som viktiga ambassadörer för lärosätet och för den fortsatta utvecklingen. Alumnverksamheten ses också som ett viktigt led i högskolornas samverkansuppgift.


Varför ska jag anmäla mig i Göteborgs universitets och Handelshögskolans alumndatabas?
I den universitetsgemensamma alumndatabasen kan du hitta gamla studiekamrater och göra dig sökbar för andra alumner. Du kan skriva in uppgifter om dig själv som både skolan och andra alumner har nytta och glädje av, till exempel hur de kan nå dig eller vad du jobbar med. Du väljer själv vilka uppgifter som ska synas för andra alumner förutom namn, utbildning och examen som alla kan se. Dessutom uppger du hur och i vilken omfattning du vill ha kontakt med Göteborgs universitet för att du ska få den information du önskar. Uppger du din e-postadress kan du få elektroniska nyhetsbrev och andra inbjudningar.


Vad händer när jag har anmält mig i alumndatabasen?
Om du uppger en e-postadress när du registrerar dig skickas ett välkomstbrev med användarnamn och lösenord automatiskt till den adressen. Det är viktigt att e-postadressen är korrekt! Anger du ingen e-postadress får du ett välkomstbrev på posten inom några dagar.

Mycket av den information vi skickar ut sker via e-post. Var därför noga att uppdatera denna.


Varför kan jag inte logga in med mitt lösenord?
Se till att du inte råkat komma åt Caps Lock-knappen på tangentbordet. Systemet är så kallat case sensitive, vilket innebär att de små och STORA bokstäverna i lösenordet måste vara just gemena och VERSALER. Observera att detsamma gäller användarnamnet. Fungerar det inte ändå, kontakta alumnadministratören.


Jag har glömt mitt lösenord. Vad gör jag?
Gå in på
Glömt lösenord och ange ditt personnummer, så får du ett nytt lösenord till din e-postadress. Har du ingen e-postadress kommer det nya lösenordet med posten inom några dagar.


Hur ändrar jag mina användaruppgifter?
Du kan inte byta användarnamn. Det måste vara kvar eftersom det är knutet till din registrering. Däremot kan du ändra ditt lösenord om du vill. Logga in med de användaruppgifter du har fått och gå in på "Byt lösenord". Lösenordet bör bestå av 5-12 tecken med minst en siffra och ett annat icke-alfabetiskt tecken. Välj inte ett lösenord som är för lätt att lista ut! 

Kan jag se vilka kurser jag har avklarade?
Om dina examensuppgifter finns i studiedokumentationssystemet Ladok, så har de förts över till alumnidatabasen. Uppgifter på kursnivå har dock bara importerats om du har läst fristående kurser på samhällsvetenskapliga och/eller humanistiska fakulteten med avklarade 60 respektive 40 poäng i ett ämne.


Varför kan jag inte hitta alla uppgifter om mina kurskamrater?

Göteborgs universitets alumnidatabas innehåller huvudsakligen uppgifter om tidigare studenter som har tagit ut examen eller har läst fristående kurser från samhällsvetenskapliga och humanistiska fakulteterna. Uppgifterna har förts över från studiedokumentationssystemet Ladok. För att du ska hitta mer än namn och utbildning måste den du söker först och främst ha registrerat sig i databasen. Men det kan ändå hända att alumnen har valt att inte låta alla uppgifter vara synliga för andra alumner. Ju mindre information som är sökbar, desto svårare är det att hitta en enskild alumn.


Varför kan jag inte lägga in mitt postnummer?
Systemet är enligt standarden inställt på Sveriges femsiffriga postnummer. Se till att du först har ställt in rätt land i rullistan, innan du ändrar postnummer. Då byts nämligen även standarden för postnumret. Fungerar det fortfarande inte, eller sparas inte dina uppdaterade uppgifter ordentligt, kontakta
alumnadministratören.

 

 

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2018-05-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?