Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskarfrukost med Nanna Gillberg

Nyhet: 2019-01-29

 

Välkommen till årets forskarfrukost där Nanna Gillberg, ekonomie doktor och forskare på Gothenburg Research Institute vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet gästar och berättar om sin nya bok: "Jag har aldrig märkt att kön har haft någon betydelse"

I Sverige finns inga formella hinder kvar för jämställdhet mellan könen. Ändå kommer det att ta 187 år till full jämställdhet. I boken Jag har aldrig märkt att kön har haft någon betydelse, sätter Nanna Gillberg ljuset på de informella mekanismer som gör att jämställdheten låter vänta på sig.

– Med nuvarande takt beräknas samhället bli jämställt år 2205. Trots att formella hinder är borttagna, finns informella mekanismer kvar som gör att alla, både kvinnor och män, återskapar ojämställdhet varje dag. Det vill jag synliggöra i den här boken, säger Nanna Gillberg.

I boken beskriver hon en grundläggande struktur i samhället där män och manlighet värderas högre, samt att kvinnor får en avvikarroll i nästan alla sammanhang; det är män som är normen. Utifrån den här strukturen uppstår informella mekanismer som skapar ojämlikhet. En mekanism är att både män och kvinnor tenderar att välja män till olika sammanhang i högre utsträckning än vad de väljer kvinnor. Det här kallar hon informell kvotering.

DATUM: 7 mars 2019
TID: 08.30 - 10.00
PLATS: Malmstenmatsalen A6
ANMÄL DIG HÄR

AV:

Sidansvarig: Daniel Karlsson|Sidan uppdaterades: 2019-04-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?