Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göteborg - handelsstad med bildningspatos

 

Den 1 oktober 1923 invigdes Handelshögskolan i Göteborg av rektor Otto Nordenskjöld. Ända sedan 1880-talet hade Göteborgs industriföretag, handelshus och skeppsmäklare påtalat behovet av en internationellt inriktad akademi och högre utbildning för handel och rättsväsende. Stora donationer finansierade skolan som skapades efter tysk modell. Den första årskullen studenter var nio till antalet och utbildades i nationalekonomi, ekonomisk geografi, rättsvetenskap och handelsteknik samt i tyska, engelska, franska och ryska.

Redan vid starten fanns de grundläggande drag som präglar skolan än idag: internationellt fokus, nära samverkan med näringsliv och samhälle och en bred vetenskaplig bas. I dag har Handelshögskolan i Göteborg cirka 3 700 helårsstudenter och är en fakultet inom Göteborgs universitet, ett av de största i Nordeuropa med spetskompetens inom en rad dynamiska forskningsområden.

1920-talets Göteborg var Sveriges handelscentrum och största hamnstad med en blomstrande varvsindustri. Staden är fortfarande ett nav för internationell handel och distribution med Nordens största hamn, och har utvecklats till en kunskapsstad där näringsliv, politiker och akademi samverkar för fortsatt tillväxt. Flera globalt framgångsrika företag som Volvo, Astra Zeneca, Nobel Biocare, Stena och SKF har sitt ursprung och väsentliga delar av sin verksamhet i Göteborg.

Göteborg har med sina spårvagnar, kulturliv, stora internationella evenemang och unika skärgård lyckats kombinera storstadsprägel med småstadscharm. Och bland dem som söker universitetsutbildning i Sverige är Göteborg den populäraste studentstaden.

Sidansvarig: Daniel Karlsson|Sidan uppdaterades: 2011-06-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?