Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Revästs kommande seminarier

 

Styrning och utveckling för att skapa kompetens för framtiden


När:
18 okt 2019, kl. 13.30- 15.00 (fika serveras 13.00)
Var: SEB-salen, Handelshögskolan, Vasagatan 1, Göteborg
Anmälan via denna länk senast 14 oktober

Seminariet streamas via denna länk

Hur ser framtidens ledarskap ut? Hur organiserar och styr vi företag och offentlig sektor på bästa sätt? Vad innebär tillitsbaserad styrning eller utvecklande ledarskap?

På senare år har olika ledarstilar och typer av ledarskap kommit att diskuteras och kritiseras. Under denna eftermiddag kommer inspel från forskning såväl som praktik att belysa detta ämne.

Karin Jonnergård, professor vid Lunds universitet inleder och presenterar sin forskning om relationen mellan kunskapsutveckling, styrmedel samt handlingsutrymmets betydelse i hur man leder professioner.

Robert Karlsson, biträdande regionpolischef Väst pratar om att transformera ett ledarskap i en organisation med starkt hierarkiska rötter där order, kraft och makt varit tydligt rådande under lång tid. Detta nya ledarskap utgår från en ledarfilosofi där alla ska få möjligheten att vara sitt bästa jag och samtidigt låta alla få vara så mycket av sig själv som det är möjligt inom ramen för det uppdrag polisen har. Målet är att hitta fram till ett ledarskap som tilltalar det hos oss människor som frigör motivation, mod och självförtroende.

Seminariet avslutas med en diskussion och utrymme för inspel från publiken.

Moderator:
Patrick Gruczkun, Utbildningsledare & projektledare, Göteborgsregionen (GR)


Storstadsregioner i framtiden - Ekonomisk utveckling och ekonomisk geografi


När: 5 november 2019, kl.13.30-15.00 (fika 13.00-13.30)
Var: Nya Regionens Hus, Bergslagsgatan 2, Göteborg. Lokal Bergslagsbanan
Anmälan via denna länk senast 30 oktober

Vad är det som gör att storstadsregioner växer? Vilka är drivkrafterna bakom den ekonomiska utvecklingen i ett geografiskt perspektiv? Hur väl förstår vi, tar hänsyn till och utnyttjar dessa drivkrafter när vi försöker utveckla konkurrenskraftiga regioner? Hur har Sveriges och Västsveriges arbetsmarknader utvecklats de senaste 25 åren?


Dell 1 - Ekonomisk utveckling och ekonomisk geografi – Ny teori och empiri
Martin Andersson, professor vid Blekinge Tekniska Högskola med nära koppling till Circle i Lund och Entreprenörskapsforum ger forskningens svar på ovanstående frågor.

Martin diskuterar och exemplifierar nyckelfrågor som delning, matchning, lärande och selektion. Han beskriver också utvecklingen på lokala arbetsmarknader i Sverige och Västsverige under de senaste 25 åren. Han för även in frågan om vad vår position i de globala värdekedjorna och digitalisering betyder för våra förutsättningar till ekonomisk utveckling i framtiden.

En utgångspunkt för presentationen är rapporten ”Västsverige Ekonomisk utveckling och ekonomisk geografi – Ny teori och empiri” som Martin skrev tillsammans med och Johan P Larsson vid Cambridge 2018 för Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen.

Del 2 - Vilka är de största bristerna eller hindren för att nå vår fulla potential? Vad behöver vi investera i för framtiden? I ett svenskt perspektiv och i ett västsvenskt?

Paneldiskussion med:

Stefan Gustafsson, Näringspolitisk chef Västsvenska Handelskammaren
Helena L Nilsson, Regionutvecklingsdirektör Västra Götalandsregionen
Katrien Vanhaverbeke, Chef Lokal och regional utveckling, SKL
Martin Andersson, Professor BTH och Circle Lund

Moderator: Joacim Waara, Västra Götalandsregionen
 

Med krisen runt hörnet? Konjunkturläget och utvecklingen på den västsvenska arbetsmarknaden


När: 26 november 2019, kl.13.30-15.00
Var: SEB-salen, Handelshögskolan, Vasagatan 1, Göteborg
Anmälan via denna länk senast 22 november


Tillväxttakten har långsamt växlat ner och en fortsatt försvagning är att vänta kommande år. Därtill finns en rad orosmoln på himlen, som exempelvis Brexit, handelskonflikten mellan USA och Kina samt spänningar i den för den global oljeproduktionen viktiga mellanöstern. Hur väl rustat är Västsverige för en kraftig konjunkturnedgång och vilken utveckling kan vi förvänta oss på den regionala arbetsmarknaden de närmast kommande åren?

Seminariet inleds med att Västra Götalandsregionen analytiker, ekon. dr. Joacim Waara, ger en bild av det västsvenska konjunkturläget, med utgångspunkt i höstens konjunkturbarometer för Västra Götaland. Därefter följer en paneldebatt med fokus på konjunkturläget och den nuvarande samt framtida utvecklingen på den regionala arbetsmarknaden.
 

Välkomna! 

 

Kontaktinformation

Reväst

Box 608, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vasagatan 1, Göteborg

Telefon:
+46 (0)709-226688

Följ oss

Sidansvarig: Marie Larkö|Sidan uppdaterades: 2019-10-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://handels.gu.se/organisation/gemensamma_funktioner/externa_relationer/revast/
Utskriftsdatum: 2019-10-21