Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Revästs historia

Revästs historia går tillbaka till ett beslut i riksdagen 1963 när den svenska regionalpolitiken fick sin första fasta form. Den proposition som låg bakom beslutet var en följd av en omfattande forskning som bl a bedrevs vid Göteborgs universitet och sedermera vid andra läroanstalter i Västsverige. I beslutet fanns en del som innebar inrättandet av en utvecklings- och kontaktverksamhet på dåvarande Inrikesdepartementet som kom att benämnas ERU, Expertgruppen för Regionala Utvecklingsfrågor. År 1978 beslöt regeringen att denna verksamhet delvis skulle regionaliseras och det bildas i landet fyra olika regionala enheter bl a ERU-Väst i Göteborg med placering på Göteborgs universitet under ledning av professor Bengt Rundblad på Sociologiska institutionen. Professor Lars Nordström efterträdde honom 1981.

År 1983 beslöt regeringen i en allmän besparingsiver att lägga ner de regionala enheterna bl a ERU-Väst. Medlemmarna i dåvarande styrelsen innefattade representanter från Göteborgs universitet, övriga högskolor i Västsverige, länsstyrelserna, ett betydande antal kommuner, landstingen och vissa statliga övriga organ beslöt då att fortsätta verksamhet och att de olika parterna skulle ekonomiskt medverka med årliga anslag till vad som kom att kallas Reväst.

Denna verksamhet har pågått nu under alla dessa år med bidrag från såväl högskolor, Västra Götalandsregionen, kommunalförbund, kommuner och några ytterligare intressenter. De årliga bidragen har räckt till att bedriva en verksamhet som handlat om forskningsinformation, seminarier och konferenser och arrangera studiebesök i Västsverige, Sverige i övrigt och utlandet. Syftet har hela tiden varit att binda samman högskolesystemet med omgivande samhälle. Verksamheten har varit mycket uppskattad – i annat fall hade den inte överlevt under alla dessa år med årliga anslag från så många parter. Högskolemedlemmar är nu Göteborgs universitet, Högskolan Väst och Högskolan i Borås. Formellt är Reväst en enhet inom Göteborgs Universitet och placerad på Handelshögskolan.

Under de senaste fem åren har Reväst arrangerat en mängd seminarier som varit knutna till frågan om regionalisering av Sverige. Vid välbesökta konferenser och seminarier har vi bjudet in samhällsdebattörer, forskare, politiker till samtal och debatt. Vi har därför således varit en part som medverkat i denna process och kunnat belysa både för och nackdelar. Vi har under senare år diskuterat bilindustrins framtid, den demografiska situationen i Sverige mm.

Reväst har gjort studieresor till Irland, Tyskland, Frankrike, Norditalien, USA, Tyskland, Singapore och Japan, Bangalore i Indien samt till Kalifornien hösten 2009.

Se inspelning på Youtube från dokumentationen av den konferens på Handelshögskolan som Reväst, Västra Götalandsregionen och FFS – Föreningen för Samhällsplanering avd Väst var med att arrangera från den 12 mars 2010 om de t stora infrastrukturpaketet för Västsverige, där bl a Gunnar Wetterberg (SACO) talar om ”Kalmarunionen 2.0” (En vision om ekonomisk integrering av de nordiska länderna). Denna inspelning finns nu ute på YouTube - skriv skandinaviens hjärta i sökfältet på www.youtube.com

Läs mer om konferensen i inbjudanInbjudan till Skandinaviens hjärta 

Sidansvarig: Marie Larkö|Sidan uppdaterades: 2011-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?