Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till Ekonomie kandidatprogrammet!


Programmet ger dig kvalificerade kunskaper och färdigheter för ett framgångsrikt yrkesliv inom svenskt och internationellt näringsliv och förvaltning.

Under studietiden övar du successivt upp din förmåga att integrera kunskap om olika ämnen för att självständigt analysera, bedöma och hantera komplexa ekonomiska företeelser, frågeställningar och situationer. Kopplingen mellan ekonomiska aktiviteter och en hållbar samhällsutveckling finns med som en röd tråd i utbildningen.

Det här kan du arbeta med

Utbildningen är bred och öppnar dörrar till många yrken. Tidigare studenter arbetar som finansanalytiker, marknadsansvarig, managementkonsult, projektledare, controller och, efter vidareutbildning, revisor. Andra yrken är till exempel miljöekonom, omvärldsanalytiker, hälsoekonom, skatteekonom och forskare. Du som har sikte på ledande roller inom näringsliv och förvaltning under ditt yrkesliv får genom programmet en god grund att stå på. Mer om Jobb efter examen

Vad tycker studenterna?

"Jag tycker att studiemiljön på Handels är fantastisk. Att vara omringad av så många drivna studenter och duktiga föreläsare hela tiden gör att man blir oerhört motiverad själv! "

Läs mer om Felicia Sandernäs erfarenheter
 

 

"Det bästa med min utbildning är att den är mycket eftertraktad, det har varit enkelt att hitta både extra- och sommarjobb inom mitt område. "
Läs mer om Julio Cesar Restrepos erfarenheter
 

 

"Tillsammans med möjligheten till engagemang i kårbolag samt andra tävlingar och evenemang vid sidan av studierna har jag även kunnat applicera det jag lär mig i skolan i ett verkligt sammanhang och få kontakt med företag. "

Läs mer om Susanna Hellströms erfarenheter

 

 

"Kopplingen till hållbarhet är väldigt viktig för mig och utgör minst ett inslag, men ofta mer, i samtliga kurser vilket har varit både kul och lärorikt."

Läs mer om August Schelins erfarenheter

 

Så här är utbildningen upplagd

Programmet har ett varierat kursupplägg och kurserna är olika långa. Valfriheten är stor vilket ger dig möjlighet att sätta din egen prägel på din utbildning. Inför termin 4 väljer du fördjupning. På termin 5 väljer du mellan att bredda eller fördjupa dig inom valfritt område, antingen i Sverige eller utomlands.

Termin 1-3

De tre första terminerna studerar du grunderna i företagsekonomi, nationalekonomi, statistik samt juridik (handelsrätt och skatterätt). Grundkurserna är utformade och placerade i en ordning som syftar till att stimulera lärandet. En kort introduktionskurs samt två tillämpade kurser skapar sammanhang.

Termin 4

Du läser fortsättningsnivån inom det huvudområde du valt: företagsekonomi / nationalekonomi / finansiell ekonomi.

Termin 5

Om du har företagsekonomi eller nationalekonomi som huvudområde läser du valfria kurser där du kan välja att bredda eller fördjupa dina kunskaper. Kanske vill du läsa språk, psykologi eller statsvetenskap? Om du har finansiell ekonomi som huvudområde läser du minst 15 hp inom finansområdet och 15 hp är valbara inom finansiell ekonomi, företagsekonomi och/eller nationalekonomi.

Oavsett huvudområde kan du välja att studera dina kurser på hemmaplan, vid ett annat lärosäte i Sverige eller utomlands.

Termin 6

Du fördjupar dig i ditt huvudområde och avslutar med en kandidatuppsats.

Ansökan och antagning

Ekonomie kandidatprogrammet startar enbart på hösten. Sista ansökningsdag är 15 april 2019 för att börja Ekonomie kandidatprogrammet till hösten 2019.

Du gör ansökan via antagning.se

Urval

Betyg 66% och högskoleprov 34%.

Behörighetskrav

• Områdesbehörighet A4/4
• Engelska 6/B
• Matematik 3B/3C/C
• Samhällskunskap 1b/1a1+1a2/A

Meritkurser

Du får meritpoäng i moderna språk, engelska och matematik. Behörighetsgivande kurser ger aldrig meritpoäng. Betygskravet är lägst godkänt. Högre betyg ger inte mer poäng. Du får max tillgodoräkna dig 2,5 meritpoäng.

Antagningspoäng i urval 2, hösten 2018
Antal platserBIBIIHP
290 fördelat på sju inriktningar17,76 – 20,1017,45 – 20,001,15 – 1,35

Det tidigare Handelshögskolans ekonomprogram antog till sju olika inriktningar. I tabellen visas intervallet för antagningspoängen för urval 2, hösten 2018 för samtliga inriktningar.

Examen

Efter tre år på programmet når du en ekonomie kandidatexamen som är internationellt gångbar (Degree of Bachelor of Science). För dig som vill fortsätta studera finns bland annat möjligheten att söka en masterutbildning. Efter två års studier på avancerad nivå kan du ta ut en masterexamen.

Jobb efter examen

De undersökningar som Handelshögskolan gör visar att tidigare studenter får jobb. Exempel på ingångsjobb som ekonomer får:
Affärsutvecklare, account manager, analytiker, banksäljare, controller, ekonom, ekonomiassistent, finansiell analytiker, fondadministratör, kapitalrådgivare, konsult, managementkonsult, marknadsassistent, inköpare, projektledare, säljare, trainee.

Läs om vanligaste branscherna, ingångslöner mm

Vanliga frågor

Upprop och reservantagning

Programmet inleds med en obligatorisk introduktion måndagen 2/9 2019. Innan det måste du ha registrerat dig på höstens kurser via webben. Om du inte registrerar dig förlorar du din plats. De som är antagna får information om detta per mail i samband med antagningen. Ekonomprogrammet är populärt och de flesta tackar ja till sina platser. Vi kallar sällan reserver till programmet.

När börjar programmet till hösten?

Måndagen den 2/9 2019 är den första dagen. Vi startar då upp med en introduktion. Innan det arrangerar kåren nollning.

Vad är det för behörighetskrav med meritpoäng osv?

Du får meritpoäng i moderna språk, engelska och matematik. Behörighetsgivande kurser ger aldrig meritpoäng. Betygskravet är lägst godkänt. Högre betyg ger inte mer poäng. Du får max tillgodoräkna dig 2,5 meritpoäng.

Kan jag byta över från annan högskola till Handelshögskolan?

Det går inte att byta över från en annan högskola eller annat universitet. Vill du läsa Ekonomie kandidatprogrammet hos oss måste du ansöka till det från början.

Kan jag tillgodoräkna mig kurser som jag har läst tidigare?

Om du tidigare har läst motsvarande eller liknande kurs som du ska läsa på programmet kan du kontakta oss för bedömning om ett ev. tillgodoräknande. Vi behöver se: studiemeritförteckning, kursplan och litteraturlista. Har du läst kurserna här på Handelshögskolan som fristående kurs behövs inget underlag. Kontakta Karin Magnusson när det gäller frågor som rör tillgodoräknanden.

Kan jag läsa utomlands under min studietid?

Ja, termin 5 är en valfri termin vilket ger dig goda möjligheten att studera utomlands. International Office hanterar utlandsstudier för Handelshögskolan. Läs mer om att studera utomlands
 

Finns det några stipendier man kan söka?

Information om aktuella stipendier vid Handelshögskolan samt Göteborgs universitet finns på Handelshögskolans sidor i Studentportalen.

Kan jag få en examen genom att läsa fristående kurser?

Det är möjligt att läsa på fristående kurs till en kandidatexamen. Information om fristående kurser hittar du vid respektive ämnes institution exempelvis Företagsekonomiska institutionen eller Institutionen för nationalekonomi med statistik. Studievägledarna på institutionerna kan hjälpa dig med mer information.

 

 

Ekonomprogrammet i GUL

Ekonomprogrammet i GUL

Länk till programmets sidor i GUL (för nuvarande studenter)

Career Service

Career Service

Ta del av Career Service verksamhet för att hitta din väg i yrkeslivet.

Läs utomlands!

Läs utomlands!

Skaffa dig värdefull erfarenhet genom att läsa utomlands under din studietid.

HHGS

HHGS

Studentkåren för dig som läser på Handelshögskolan.

Sidansvarig: Malin Tengblad|Sidan uppdaterades: 2018-11-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?