Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsanalysprogrammet 180 hp

Samhällsanalysprogrammet på Handelshögskolan är ett program för dig som vill jobba med globala samhällsfrågor och hållbarhetsutmaningar. Teman som vi tar upp är urbanisering, migration och resursfördelning.

Mål

Programmet ger dig förmågan att förstå och arbeta med samhällsfrågor på såväl global som lokal nivå. Du kommer att lära dig att kritiskt analysera samhälleliga förändringsprocesser och hållbarhetsutmaningar genom att studera exempelvis regional analys, näringslivshistoria, fysisk planering, miljöhistoria, nationalekonomi, innovation och entreprenörskap. Fokus kommer även att ligga på självständigt tänkande och att kunna arbeta lösningsorienterat med samhällsutmaningar. Du kommer också att lära dig hantera både kvantitativa och kvalitativa analysverktyg samt att kunna kommunicera dina resultat.


Fråga en student

Undrar du hur det är att läsa Samhällanalysprogrammet på Handelshögskolan? Ställ alla dina frågor till Emmeli.

fraga.samhallsanalys@handels.gu.se
 


Såhär är utbildningen upplagd

Programmet ger breda kunskaper om relationen mellan ekonomi och samhällsutveckling genom att kombinera ämnena ekonomisk historia, kulturgeografi, nationalekonomi samt innovation och entreprenörskap. Förutom att tillhandahålla en bred och flerbottnad förståelse av begreppet ekonomi ger programmet en tydlig specialisering mot ekonomisk historia eller kulturgeografi, beroende på studentens val. Under de tre första terminerna läser alla studenter gemensamma kurser och här läggs grunden för utbildningen. Inför termin 4 väljer studenterna huvudområde. Valbara huvudområden är ekonomisk historia och kulturgeografi.

 

 

Termin 1-3: Obligatoriska kurser i innovation, entreprenörskap, ekonomisk historia, kulturgeografi och nationalekonomi.
Termin 4: Fortsättningskurser inom valt huvudområde.
Termin 5: Valbara kurser, möjlighet till utbytesstudier eller praktik.
Termin 6: Fördjupningskurser inom valt huvudområde, vilken inkluderar en kandidatuppsats (15hp).

Mer detaljerad information om kurserna på Samhällsanalysprogrammet hittar du under rubriken "Kursinformation".

Inriktningar

Inom programmet väljer du antingen ekonomisk historia eller kulturgeografi som huvudområde. Detta innebär att du läser fortsättningskurs (termin 4) och fördjupningskurs, inklusive kandidatuppsats, (termin 6) inom det huvudområde som du valt.

Examen

Efter avslutad utbildning får du en Filosofie Kandidatexamen (Bachelor) i antingen ekonomisk historia eller kulturgeografi. Du har sedan möjlighet att söka en masterutbildning och läsa vidare på avancerad nivå för att efter två år ta ut en masterexamen.


Det här kan du arbeta med

Efter avslutat program kan du söka olika typer av jobb där det ingår kvalificerat utrednings-, utvecklings- och påverkansarbete. Det innebär att du jobba som utredare, analytiker och verksamhetsutvecklare inom privata företag, offentliga verksamheter samt inom idéburna organisationer. Programmets samhällsvetenskapliga bredd gör dig också väl förberedd för specialiserade masterstudier inom ekonomi, geografi och historia.


Hållbarhetsfokusat program

Programmet är hållbarhetsfokuserat, då minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av GUs aktuella kriterier för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus. 


Ansökan

Studiestart är enbart på höstterminen. Sista ansökningsdag är 15 april 2020. Du ansöker via www.antagning.se

Kontakt

Studievägledare
svl.es@handels.gu.se


Programansvarig
Oskar Broberg

Behörighet

Områdesbehörighet 4/A4
Grundläggande behörighet
Engelska 6/B
Matematik 3B/3C/C
Samhällskunskap 1B/1A1+1A2/A

Urval

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studera utomlands

Träffa alumnerna

Här fick alumnerna jobb

Fråga en student

Skugga en student

Masterprogram

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2020-03-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?