Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Läsa fristående kurser på Handelshögskolan

Fristående kurser ges inom ekonomisk geografi, ekonomisk historia, företagsekonomi, juridik, kulturgeografi, innovation och entreprenörskap, nationalekonomi och statistik.


 

"Det blev till min fördel för då kunde jag läsa fortare"
Ramin Shokofan, fristående kurser för kandidatexamen.
Läs hela intervjun med Ramin Shokofan
 


 

"Bra möjligheter att komma i kontakt med näringslivet"
Josefin Höijer, tog ut Ekonomie kandidatexamen genom att läsa fristående kurser.
Läs hela intervjun med Josefin Höijer

 


Hur funkar det med fristående kurs?

Alla utbildningar vid Handelshögskolan, även programmen, består av olika kurser. Kurserna är utbildningens byggstenar. Istället för att följa ett av våra färdiga utbildningsprogram kan du bygga ihop din examen genom att läsa flera fristående kurser. Då kan du skapa din egen kombination efter personligt tycke och smak. Du kan läsa kurserna i vilken ordning du vill och välja om du vill läsa på deltid eller heltid.

Ansökan

Sista ansökningsdag för kurser är i mitten på april för de som startar på hösten och mitten på oktober för de som startar på våren. Du ansöker via www.antagning.se

Skillnaden på att läsa fristående kurser och ett program

När du bygger din utbildning genom att läsa fristående kurser, måste du söka till varje enskild kurs, till skillnad från när du läser ett program och följer ett färdigt kurspaket. Å andra sidan har du större frihet att kombinera ämnena till din examen.

Examen

Vägen till examen kan gå via ett av våra utbildningsprogram eller via fristående kurser som du själv har kombinerat. Det är ingen skillnad mellan en examen som består av fristående kurser och en examen som bygger på ett av våra program. Det som skiljer sig är vägen dit. På Handelshögskolan kan du genom fristående kurser ta ut en Ekonomie kandidatexamen eller en Filosofie kandidatexamen. Observera det inte går att ta ut en juristexamen genom fristående kurser.

 


Våra ämnen

Ekonomisk geografi

Ekonomisk geografi handlar om ekonomiska aktiviteter i det geografiska rummet. Du studerar bland annat frågor som rör råvaruförsörjning, transporter, distribution, utrikeshandel, utländska direktinvesteringar, företagslokaliseringar, regional konkurrenskraft och näringslivsutveckling i olika delar av världen.


Ekonomisk historia

Ekonomisk historia ger långsiktiga perspektiv på samhällsutvecklingen. Dagsaktuella frågor om globalisering, miljö, migration och genus studeras i ekonomisk-historiskt perspektiv liksom klassiska frågor om ekonomisk tillväxt och fördelning. Vi är det lilla ämnet som ställer de stora frågorna som till exempel Varför blev just västvärlden ekonomiskt starkt och välmående? Vilka effekter har globaliseringen haft på arbetsdelning och levnadsstandard? Kommer jordens resurser att räcka? Vilken betydelse har migration haft för samhällsutvecklingen? Varför har kvinnor och män olika yrken och olika inkomster?


Företagsekonomi

Företagsekonomi är ett omfångsrikt ämne. De olika delarna fokuserar främst på organisatoriska processer som ekonomistyrning, externredovisning, finansiering, marknadsföring, verksamhetsstyrning, organisation och ledning.

 

Innovation och entreprenörskap

Innovation och entreprenörskap blir allt viktigare för samhällsutvecklingen. På grundnivå kan du läsa kursen Innovation och entreprenörskap, där du får en grundläggande förståelse för vad innovation och entreprenörskap är och hur dessa kan analyseras. Baserat på vetenskapliga studier, får du också lära dig om innovationers och entreprenörskaps betydelse för ekonomiskt tillväxt och för att möta samhällsutmaningar, samt hur det kan främjas i företag, i politiken och i samverkan mellan universitet och näringsliv. Du kan också läsa kursen Affärsplanering för tillväxtföretag, som ger dig kunskap i att skapa och utveckla företag med särskild betoning på praktiska färdigheter i att ta fram ett affärskoncept för startups.


Juridik

De fristående kurserna i juridik kan kombineras med andra ämnen. Observera att det inte går att läsa till en Juristexamen genom att läsa fristående kurser.


Kulturgeografi

Kulturgeografer studerar hur människor, verksamheter och platser utvecklas i relation till omvärlden. Vi intresserar oss för geografiska förhållanden, nätverk och förändringsprocesser så som globalisering, urbanisering och hållbar utveckling. Kulturgeografi handlar också om hur nätverk och kontakter länkar samman människor och verksamheter nationellt och internationellt. Vi försöker ta ett helhetsgrepp och studera mångfalden av faktorer som påverkar samhällets, den byggda miljöns och den mänskliga kulturens utveckling på olika platser.

Nationalekonomi

När du läser nationalekonomi får du tillgång till en verktygslåda med gedigen teori och empiriska metoder som kan användas för att studera människors och företags beteende. Det kan röra sig om frågor som: Varför har vi konjunktursvängningar?
Finns det något samband mellan arbetslöshet och inflationstakt? Hur bestäms priset på en marknad? Vad förklarar ekonomisk tillväxt i utvecklingsländer? Hur påverkas människors beteende av olika politiska beslut som RUT- och ROT- avdraget?
Frågor som dessa besvaras i vår grundkurs där du läser makroekonomi, mikroekonomi, tillämpad ekonomi och handel samt finansiell ekonomi. Sedan har du möjlighet att fördjupa dig i något av ämnets inriktningar.


Statistik

Hur kan du dra slutsatser från undersökningar fastän resultaten endast baserar sig på urval? Hur stora urval måste man ha och hur säkra är resultaten egentligen? Goda kunskaper i statistik är nödvändigt för att ha ett kritiskt förhållningssätt till all den information som vi möter dagligen, både privat och i vår yrkesroll.
Statistik är vetenskapen om insamling, analys och tolkning av empiriska data. Tillämpningsområdena är många och skiljer sig också mycket åt inbördes. Statistiska metoder är viktiga i så skilda områden som medicin, pedagogik, psykologi, management, investeringsplanering, opinionsundersökningar, marknadsanalyser, statskunskap, ekonomiska prognoser och juridik.
  

 

Studievägledare för fristående kurser

Företagsekonomi och ekonomisk geografi
Anna Karin Hasselblad
Telefon: 031-786 15 14
E-post: fek-studievagledning@handels.gu.se

Ekonomisk historia, innovation och entreprenörskap, kulturgeografi
Tanja Feltsen
Telefon: 031-786 14 07
E-post: svl.es@handels.gu.se

Nationalekonomi och statistik
Katarina Renström
Telefon: 031-786 13 36
E-post: svl@economics.gu.se

Juridik
Lena Björk
Telefon: 031-786 15 34
E-post: studievagledning@law.gu.se

Studera utomlands

Skugga en student

Träffa alumnerna

Här fick alumnerna jobb

Career Service

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2019-06-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://handels.gu.se/utbildning/fristaende-kurser-/?tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Fhandels.gu.se%2Futbildning%2Ffristaende-kurser-%2F%3Fprint%3Dtrue
Utskriftsdatum: 2020-07-02