Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Amin Chini läser Logistikprogrammet

Amin Chini läste ekonomiprogrammet på Polhemsgymnasiet i Göteborg och läser nu sin fjärde termin på Logistikprogrammet på Handelshögskolan.

Vad är största skillnaden från att plugga på gymnasiet?
-Det är inte alls lika många schemalagda föreläsningar (lektioner) och närvaroregistrering som på gymnasiet, vilket betyder att det är upp till dig hur du vill spendera tiden. Det innebär stor frihet, men även mycket ansvar. Man får lägga upp sin egen studieplan för att hinna med det som lärs ut på föreläsningarna och vara väl förberedd inför tentamen (prov). Trots att det oftast är korta dagar är mängden litteratur tung, men otroligt intressant.

Hur gick du tillväga när du skulle välja skola och program?
-Jag visste tidigt vad jag var intresserad av, vilket gjorde det lättare att exkludera andra alternativ. Själv började jag att ta reda på information om olika program och antagningsstatistik på nätet. Det tog inte lång tid tills att jag kom fram till slutsatsen att mitt mål ska vara Handelshögskolan. Mot slutet av gymnasiet besökte jag Handelshögskolan på utbildningsmässan Kunskap & Framtid i Göteborg och talade med studentambassadörerna. Därefter tog jag vidare konversationen genom mejlväxlingar med studievägledaren och det blev ett par besök hos dem för att kunna ställa frågor.
Det var också väldigt viktigt för mig att börja på ett universitet som håller en hög kvalitet i ett internationellt perspektiv och där spelade Handelshögskolans ackrediteringar in.

Hur blev du intresserad av logistik?
- Jag visste redan innan gymnasiet att jag vill jobba inom företagsekonomi. På gymnasiet valde jag ämnet och målet var att studera vidare på ett internationellt erkänt universitet, helst hemma i Göteborg. Under de senare åren utvecklade jag ett intresse för transport och den globala luftfartsindustrin. Handelshögskolans logistikprogram blev ett givet val som kombinerade alla mina intressen i ett unikt upplägg.

Hur är det att vara student i Göteborg?
- Göteborg är en tillräckligt stor stad för att kunna erbjuda valfrihet. Man kan välja att leva ett traditionellt studentliv, eller inte till skillnad från andra studentstäder. Göteborgs starka näringsliv och internationella position skapar oerhört värdefulla möjligheter för oss studenter och det märks av här på Handelshögskolan eftersom att vi har så nära kontakt med näringslivet.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
- Jag brukar närvara på alla föreläsningar och moment. Beroende på kurs har vi oftast mellan en och två schemalagda föreläsningar varje dag. De kan vara mellan två- tre timmar. Efter att föreläsningarna är färdiga sätter jag mig och repeterar i kurslitteraturen, oftast i grupp på skolan eller själv hemma. I vissa kurser kan vi ha grupparbete vilket innebär att vi ses oftare i grupp. I andra kurser kan det vara mycket eget arbete och ibland har vi föreläsningsfria dagar.

Hur är undervisningen på Handelshögskolan?
- Lärarna är engagerade och kunniga i sina respektive ämnen vilket gör föreläsningarna väldigt roliga och lärorika. Till skillnad från gymnasiet finns det inte riktigt en gemensam klass och närkontakten med lärarna minskar. Läraren kommer inte att pricka av närvaro eller följa din individuella utveckling. Efter föreläsningarna är resten av ansvaret för lärandet upp till dig själv. Mycket handlar om att vara självständig men var inte rädd att fråga läraren om du inte förstår! Självklart finns det frågestunder, räknestugor och andra hjälpmedel till din hjälp under kursens gång.

Är det nåt inslag under läsåret som sticker ut?
- Ja, varje år arrangeras Sustainability Days för programstudenterna, en hållbarhetsdag med olika valbara teman som presenteras av intressanta gäster. De flesta kurserna behandlar även moment relaterade till hållbarhet.

Varför skulle du rekommendera Handelshögskolan?
- På Handelshögskolan får du möjligheten att studera utomlands, vi har möjlighet att söka oss till nåt av våra hundratals partneruniversitet. Det är en skola med ambitiösa och engagerade studenter som bidrar till en rolig och givande tid tillsammans. Bra moderna lokaler i ett, enligt mig, perfekt läge mitt i centrala Göteborg är det bekvämt och nära till det mesta. Måste också säga att det nära samarbetet med näringslivet ger goda möjligheter till att kunna knyta kontakter och närma sig sin drömkarriär. Dessutom kan man engagera sig i studentkåren HHGS olika företag, föreningar, projekt, eller programsektioner under hela studietiden vilket ger möjlighet att få öva sina kunskaper i praktiken.

Har du tips till de som ska söka in på universitetet snart?
- Besök universitetens hemsidor och läs om programmen eller kurserna som du är intresserad av. Läs utbildningsplanerna, där står det om utbildningens innehåll och andra detaljer. Ju mer du vet desto mindre osäker kommer du att vara. När du vet vilka program eller kurser som du är mest intresserad av är det bra att besöka universitetet, deras besöksdagar eller mässor. Prata annars med universitetets studievägledare och studentambassadörer för att ta reda på mer. På Handelshögskolan går det även att ”skugga en student” för en personlig visning av skolan. Var inte rädd för att börja på universitetet, det följer samma princip som på gymnasiet fast på en högre nivå och mycket roligare, för här väljer du en utbildning som du verkligen brinner för.
 

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2019-01-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?