Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mirza Imamovic läser på juristprogrammet

Mirza Imamovic läser sin sjätte termin på juristprogrammet. Innan universitet gick han på Mikael Elias Teoretiska Gymnasium i Göteborg.

Vad är skillnaden från gymnasiet?
- Främsta skillnaden mellan gymnasiet och universitetet är det egna ansvaret som blir mycket större. Man får själv ansvar över upplägget på studierna, och framförallt är det väsentligt mycket mindre lektionstid (föreläsningstid) än på gymnasiet. Till en början kände jag att det var svårt att ha ett bra fokus, och en motivation på tillräckligt hög nivå. Men allt eftersom föll poletten ner, och jag kan definitivt säga att jag växt som person. Jag har lärt mig att ta större ansvar för studierna. Dessutom har jag fått lära mig att bli mer strukturerad och organiserad än vad jag tidigare varit.

Hur gick du tillväga när du skulle välja skola och program?
- Jag bestämde mig tidigt för att söka till Göteborgs Universitet och juristprogrammet, eftersom det finns flera storföretag etablerade i Göteborg, skolan har även starka band till näringslivet och det finns en stor möjlighet att knyta kontakter redan på skolan.

Hur blev du intresserad av juridik?
- Under gymnasietiden hade jag jätteduktiga och engagerade juridiklärare som gjorde att mitt intresse växte ännu mer. Från praktiskt håll tror jag också att det har att göra med att en jurists främsta uppgift är att hjälpa människor i olika skeden och kriser. Det är trots allt ett yrke där man får jobba med människor, för människor.

Vad är det bästa med att vara student i Göteborg?
- Det bästa med Göteborg är att vi bor i en storstad, men natt-/uteliv, shopping, välutbyggd kollektivtrafik och mycket mer. Det är inte nödvändigtvis den mest typiska studentstaden, men vi har ett aktivt studentliv på skolan och runt om i staden. Vad gäller Handelshögskolan, så är studentföreningarna oftast första stopp för studenter utanför Göteborg. Där får man möjlighet att lära känna andra studenter från hela Sverige. Sedan söker många studenter extrajobb och det går oftast fort att stöta på nytt folk som blir vänner för livet.

Hur skulle du beskriva lärarna?
- Vi har lärare som ägnat sig åt praktiskt arbete, och väldigt ofta får man bättre förståelse för ett visst yrke eller rättsområde, mycket tack vare föreläsarnas praktiska erfarenhet. Exempelvis, när vi läste processrätt (kurs om spelregler i domstol) under termin fyra, hade vi en föreläsare som tidigare suttit och dömt i Hovrätten för Västra Sverige.

Hur jobbar ni med hållbarhet på juristprogrammet?
- Vi fokuserar mycket på social hållbarhet, och hur ska vi skapa hållbara samhällen med hänsyn till rättsutveckling både inom Sverige och internationellt. Hur hjälper vi länder ur fattigdom? Hur ska vi skapa lagstiftning som tar hänsyn till nationella och internationella problem som vi stöter på inom alla olika rättsområden? Det är ständigt återkommande frågor, inte bara under hållbarhetsdagarna, utan i princip alla kurser som vi läser, har ett hållbarhetsfokus på ett eller annat sätt.

Skulle du rekommendera Handelshögskolan?
- Ja, främst för det är en skola som håller hög standard. Utbildningarna som erbjuds är eftertraktade, och i princip alla får jobb innan, eller strax efter examen från Handelshögskolan. Skolan har ett bra rykte både inom Sverige, men också internationellt. Några av Sveriges mest framgångsrika individer har studerat på GU och på Handels. För egen del, anser jag att skolan gett mig möjlighet att få kunskap och erfarenhet som jag vet kommer komma väl till nytta i framtiden, och samtidigt känner jag ett engagemang från lärarna att dels lära ut, och dels att låta studenterna själva få klura ut och komma med egna infallsvinklar i olika juridiska frågor.

Har du tips till de som ska söka in på universitetet snart?
- Vad gäller juristprogrammet, anser jag att alla som brinner för att hjälpa människor borde söka. Juristprogrammet på Göteborg Universitet ger en trygg och stabil grund för framtida karriär och det är en chans man inte bör missa.

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2020-02-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?