Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FAQ - Utlandsstudier


JAG VILL STUDERA UTOMLANDS

Vad lägger ni störst vikt vid när ni fördelar platserna? Hur viktigt är motiveringsbrevet?
Den största vikten läggs vid studieprestation och studietakt, men vi läser alla motiveringsbrev så du bör även lägga ner tid på detta. Genom att läsa motiveringsbreven bildar vi oss en uppfattning om vem du är och om vi tror att du skulle vara en bra representant för Handelshögskolan.

Hur ska jag utforma mitt motiveringsbrev?

Motiveringsbrevet ska vara högst en A4 långt och skrivit på engelska. Tala om varför du vill studera vid universitetet i fråga och varför just du skulle vara en bra representant för Handelshögskolan. Motivera varför du vill läsa utomlands och vilken nytta du kommer att ha av studier vid ett utländskt universitet. Utgå från ditt förstahandsval.

Om jag väljer ett universitet i första hand, som en annan student med bättre betyg än mig har valt i tredje hand, prioriteras jag då framför honom/henne?

Nej. Vi lägger störst vikt vid studieresultat så du prioriteras inte lägre för att du valt ett visst universitet i tredje hand och inte i första hand, om du har bättre studieresultat.

Hur stor är chansen att jag får mitt förstahandsval?

Chansen att bli antagen till det universitet du helst vill åka till varierar beroende på hur många sökande det finns till det universitet du söker. Begränsar du dig till att endast söka ett mycket populärt universitet kan det bli svårt att bli antagen; om det viktigaste för dig är att komma iväg, och inte just vid ett specifikt universitet, så rekommenderar vi att du söker till flera skolor.

Är det bara programstudenter som får åka på utbyte?

Nej, programstudenter och studenter som läser fristående kurser har lika stor chans att få en plats.

Vilka kurser ska jag läsa under min utbytestermin?

Avtalen med partneruniversiteten är skrivna inom olika ämnesområden (t.ex. business/economics/ law) samt på olika nivåer (undergraduate/graduate). Det är viktigt att du söker platser inom ditt ämnesområde samt på din nivå. För att kunna tillgodoräkna sig de kurser man läser under sin utbytestermin är det viktigt att man har en dialog med sin studievägledare/programkoordinator innan man åker iväg.

Jag vill studera vid ett universitet som ni inte har något avtal med, kan jag få någon hjälp från er?
På utlandsavdelningen arbetar vi med utbytesprogram, vi har därför inte resurser att hjälpa studenter som på egen hand vill läsa utomlands. Du är däremot naturligtvis välkommen att ta del av vårt informationsmaterial och att delta på våra informationsmöten. De flesta universitet har också bra information på sina hemsidor.

Kan jag söka en utbytesplats fast jag redan varit ute på en utbytestermin?
Ja. Vi försöker däremot i första hand se till att så många studenter som möjligt får möjlighet att åka ut en gång, hellre än att en student åker ut flera gånger.

Jag vill välja den bästa skolan, vilken är den?
Utlandsavdelningen kan inte göra ditt val åt dig; var du vill läsa är helt upp till dig och vilken skola du ska välja beror på vad du vill ha ut av din utlandsvistelse. 

Måste jag åka om jag blir tilldelad en plats?

När du har blivit tilldelad en plats har du ett antal dagar på dig att tacka ja eller nej till platsen. Väljer du att tacka ja är detta svar bindande.

Hur många platser har ni på respektive universitet?

Vi kan inte säga exakt hur många platser vi har vid varje universitet. Vi strävar efter att ha balans mellan oss och våra partneruniversitet (skicka ut lika många studenter som vi tar emot från våra partneruniversitet). Bara för att vi har ett visst antal platser vid ett visst universitet så måste vi inte skicka det antalet. Vi vill skicka duktiga och ambitiösa studenter som kan representera vår skola på bästa sätt, detta är väldigt viktigt för Handelshögskolan.

Jag har varit fadder för en inkommande utbytesstudent; ger det mig någon fördel?
Studenter som varit särskilt aktiva inom studentkårens internationella utskott (IntU) premieras genom fiktiva tilläggspoäng. Internationella utskottets ordförande lämnar rekommendationer på studenter. Poäng utdelas per termin, dock maximalt två poäng.

Alla mina poäng är inte inrapporterade i Ladok vid ansökningsdeadline för utbytesstudier den 1 februari. Vad gör jag?
Du kan komplettera din ansökan med ett betygsutdrag från Ladok till och med den 5:e februari 2017.

---------------------------------------------------------------------------------------

JAG ÄR NOMINERAD

Hur gör jag för att söka Erasmusstipendiet?
Erasmusstipendiet utgår till alla studenter som tilldelats en plats på ett universitet med vilket vi har ett s.k. Erasmusavtal, du behöver inte ansöka. Du får mer information efter att du tilldelats en plats. Du får den första delen av stipendiet under din utlandstermin och resterande del efter hemkomst till Sverige. Har du frågor kring Erasmus-stipendiet, hör av dig till Johan Ahlgren vid GUs International Centre.

Jag måste upprätta ett Learning Agreement eftersom jag åker via ett Erasmusavtal. Var får jag tag på ett sådant dokument?
På vår hemsida: www.handels.gu.se/utlands --> Hur gör jag? --> Jag är nominerad finns ett sådant dokument att ladda ner. Det skickas också ut till alla utresande studenter via epost.
Mer specifik information kring detta dokument kommer du att få vid våra informationstillfällen.

Om jag inte åker på utbytestermin via ett Erasmusavtal utan via ett Nordplus/Norek- eller Bilateralt avtal. Får jag stipendium då?
De studenter som åker via ett Nordplus/Norek-avtal brukar erhålla ett stipendium från detta nätverk. Summan som delas ut varierar från år till år. När det gäller de student som åker på ett Bilateralt avtal kan dessa söka Handelshögskolans resestipendium och också erhålla en lite högre summa än de som åker på Erasmusavtal.

Jag har inte hört något från mitt värduniversitet än och nu är det bara två månader kvar till terminsstart. Vad gör jag?

Kontakta utlandsavdelningen så hjälper vi dig. 

Är jag försäkrad under min utlandstermin?

Alla utresande studenter är försäkrade via Kammarkollegiets försäkring Student-UT. Mer information hittar du på vår sida eller på www.kammarkollegiet.se. Det är viktigt att du läser igenom försäkringsvillkoren innan du åker iväg på utbytestermin.

Hur hittar jag boende?
På värduniversitetet finns oftast ett Welcome Office som kommer att assistera dig när det gäller boende (bostadssituationen varierar förstås på olika orter). Läs noggrant igenom de mail du får av värduniversitetet och det är viktigt att du håller deadlines.

Var hittar jag information kring kursutbudet på mitt värduniversitet?
På värduniversitetets hemsida finns oftast information kring de kurser som erbjuds för utbytesstudenter. Ibland kan det vara krångligt att hitta på hemsidorna. Vi rekommenderar att man klickar på ”English version”/”International version” och sedan på ”Information for exchange students” eller liknande. Om det inte finns någon kursinformation för kommande termin kan man gå tillbaka och titta på föregående års kurslistor (vanligtvis ändras inte kursutbytet särskilt mycket från år till år).

Jag vill söka stipendium. Hur gör jag?
Handelshögskolan har ett resestipendium som går att söka, mer information hittar du här.
I övrigt finns många stipendier som du kan söka på egen hand; se t.ex. www.stipendier.se eller Göteborgs Universitets stipendieinformationssidor.
Det kan vara tidskrävande att söka stipendier men i slutändan är det oftast värt besväret.

Hur söker jag CSN?
Du går in på mina sidor på CSN.se och ansöker om studiestöd för studier utomlands.
Det kan vara en bra idé att söka CSN för ett helt år – för den terminen du ska studera utomlands samt för terminen efter din utlandstermin. Detta pga. att det ibland kan dröja innan vi får betygen från din utbytestermin och då är det bra att redan ha sökt CSN.

Måste jag fylla i alla blanketter och formulär jag får av värduniversitetet?
Ja, det är oerhört viktigt att du följer alla instruktioner du får av värduniversitetet.
---------------------------------------------------------------------------------------

JAG ÄR UTOMLANDS

Går det att förlänga sin utbytestermin?
Om du vill förlänga din utbytestermin måste du skicka ett mail till Utlandsavdelningen vid Handelshögskolan och fråga om detta innan du kontaktar International Office vid värduniversitetet.

Terminen vid mitt värduniversitet pågår till slutet på januari och jag vill gärna avluta min termin innan jul. Kan jag fråga värduniversitet om jag får göra tentorna innan jul?
Nej, det är viktigt att du respekterar de terminstider som gäller vid värduniversitetet.

De vill att jag ska delta i en ”International Day” och representera Handelshögskolan. Måste jag vara med på detta?

Ja, om värduniversitetet anordnar en ”International Day” ska du delta på denna och representera Handelshögskolan. Hör gärna av dig till Utlandsavdelningen så skickar vi informationsmaterial.

---------------------------------------------------------------------------------------

JAG HAR KOMMIT HEM

Tillgodoräknandet av de kurser jag har läst under min utbytestermin, sker detta automatiskt?
Nej, tillgodoräknandet sker inte automatiskt. Gå in på: www.handels.gu.se/utland -> Jag har kommit hem för att läsa mer.

Vad ska jag göra för att få den andra delen av mitt Erasmus-stipendium?
När du avslutat din utbytestermin kommer du att få information via mail om vad som behövs göras för att få den sista utbetalningen. Har du inte fått något mail efter ett par veckor efter din hemkomst, kontakta då Johan Ahlgren vid GUs International Centre

Hur får jag tag i originalbetygen från min utbytestermin?
Betygen från utbytesterminen brukar skickas direkt Utlandsavdelningen. Så fort de kommit till Utlandsavdelningen skickas ett mail till dig. Ibland kan det dröja ett tag innan betygen kommer. 

 

Sidansvarig: Kajsa Wigren|Sidan uppdaterades: 2017-01-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?