Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Erica Wikman

Ålder: 37
Kommer från: Borgsjö i Västernorrland
Utbildning från Handelshögskolan: Juris kandidatexamen                                                                                                                         Bor: Göteborg
Gör idag: Chief Compliance & Ethics Officer

Hur hamnade du där/hur fick du jobbet?
Jag har gjort en rad olika saker på Volvo Cars och den kombinerade erfarenheten gjorde att jag var en lämplig intern kandidat och fick jobbet.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?
Jag leder en global funktion som går under namnet Corporate Compliance & Ethics Office. Min funktion skall proaktivt supportera vår affärsverksamhet vad gäller regelefterlevnad (compliance) och etiska överväganden. Vi ansvarar för vår Code of Conduct och det program för efterlevnad som finns kring den. De specifika områden som vi arbetar mest med är Anti-Korruption, Data Privacy, Konkurrensrättslig efterlevnad och Export-kontroll. Tillsammans med mina kollegor ser jag till att policies och instruktioner finns på plats, att medarbetare och andra partners känner till dem och att vi utreder de fall där det förekommer tveksamheter. Vi ansvarar också för att alla medarbetare kan göra sig hörda om de upplever att regler inte efterföljs eller att vi på annat sätt agerar oetiskt i företaget.

Hur trivs du med ditt arbete? Vad är bäst respektive sämst?
Jag stormtrivs! Jag brinner för vårt företag, vårt varumärke och vår framgång, men också för rättvisa, transparens och hållbarhet – jag är lite av en moraltant, men med stort businessfokus!
Sämst är att jag ofta känner mig otillräcklig. Jag, liksom många i företagsvärlden (och i arbetslivet över huvud taget), lever under press att vara så effektiv som möjligt utan att det skall kosta för mycket, ibland kan det vara väldigt svårt, särskilt om man alltid vill prestera sitt yttersta. Men det lär jag mig mer och mer att balansera!

Arbetar du utomlands? Och i sådana fall… Varför har du valt att arbeta utomlands?
Jag har min arbetsplats i Göteborg, men reser en del. Jag har stor möjlighet att planera mitt resande, vilket är viktigt för mig eftersom jag har små barn.

Har du haft tidigare arbeten efter dina studier?
Ja, de senaste tio åren har det bestått i olika tjänster på Volvo Cars.

Motsvarar dina arbetsuppgifter idag det du läste på Handels?
Ja, till viss del, men mitt jobb innehåller väldigt mycket annat också!

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Ja

Har du redan under din studietid haft någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?
Jag visste vad jag vill jobba med initialt och där hade jag en tydlig plan för hur jag skulle ta mig dit. Det handlade både om att välja rätt fördjupning men också att knyta kontakter ute i arbetslivet. En lågavlönad sommarpraktik var en god investering!

Är du nöjd med dina studier på Handelshögskolan?
Ja, det är jag. Juristprogrammet är en bra grund för väldigt mycket!

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?
Utbildningen ger bra övning i att lösa flerdimensionella komplexa problem.

Viktigaste lärdomen från handelstiden?
Hårt arbete lönar sig alltid, på ett eller annat sätt!

Har du studerat på något annat universitet/läst några andra t.ex. fristående kurser? Vad har detta i sådana fall gett dig? Hur utmärker sig Handelshögskolan i Göteborg?
Jag läste psykologi ett år innan juridikstudierna och lite marknadsföring och ekonomi parallellt på Handels. Jag tror att Handels har utvecklats en hel del sedan jag läste där, det var ganska längesedan nu… (tog examen 2002). Mer tvärvetenskapligt, det tycker jag är bra!

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Jag hade definitivt valt Juridik, men kanske valt att läsa till mer ekonomi. Jag var nog lite för fokuserad på betyg att jag inte pallade att fullfölja mina ekonomistudier. Idag tänker jag att jag kanske borde ha tänkt lite bredare.

Vilka råd skulle du vilja ge dagens studenter?
Tänk långsiktigt, var nyfiken och gör det du brinner för.

Anser du att det finns någon betygshets på juristutbildningen? Om ja, vad tycker du om den? Anser du själv att dina betyg haft stor betydelse för hur bra du lyckats efter utbildningen?
Svårt att säga. Jag pressade mig själv ganska hårt, kanske utan anledning egentligen. Betygen i sig förlorade sitt värde snabbt efter utbildningen för mig. För mig var det lite prestigen att ha möjligheten att sitta ting, även om jag valde bort det när det verkligen kom till kritan.
 

Erica Wikman
Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2015-05-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?