Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lina Winkler

Ålder: 31
Kommer från: Göteborg
Utbildning från Handelshögskolan: Juridik kandidat
Bor: Göteborg
Gör idag: Tingsnotarie på Göteborgs tingsrätt

Hur hamnade du där/hur fick du jobbet?
Jag sökte och fick anställningen.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?
Jag assisterar andra domare när de handlägger mål, genom att protokollföra vid muntliga förberedelser och huvudförhandlingar samt genom att sätta upp förslag på domar och beslut. Jag handlägger också egna mål, där jag själv leder muntliga förhandlingar, fattar egna beslut och skriver egna domar. Jag är också med och utvecklar verksamheten på Göteborgs tingsrätt, för att få en effektivare och bättre handläggning, och för att tingsnotarier ska få en bättre och mer givande tingstjänstgöring.

Hur trivs du med ditt arbete? Vad är bäst respektive sämst?
De personer som kommer i kontakt med oss, gör ofta det på grund av situationer som är de värsta i deras liv. Det är jobbigt även för mig att se stundtals, men jag trivs bra när jag lyckas göra deras upplevelse, trots allt, så bra som som möjligt.

Arbetar du utomlands? Och i sådana fall… Varför har du valt att arbeta utomlands?
Nej.

Har du haft tidigare arbeten efter dina studier?
Jag har, vid sidan av min tingstjänstgöring, ett konsultföretag som gör bokföring för och hjälper småföretagare inom ekonomi och juridik.

Motsvarar dina arbetsuppgifter idag det du läste på Handels?
Absolut.

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Det kan jag inte påstå, jag hamnade på tingsrätten på grund av en slump. Jag bodde med min familj i Montréal och på grund av personliga skäl bestämde vi oss att flytta hem till Sverige på väldigt kort varsel. Jag behövde ett jobb inom två månader, där jag inte behövde komma på anställningsintervju. Då var tingstjänstgöring perfekt! Men jag är glad att slumpen ledde mig dit. Jag har lärt mig väldigt mycket om juridik, men framförallt om människor och vårt samhälle.

Har du redan under din studietid haft någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?
Nej.

Är du nöjd med dina studier på Handelshögskolan?
Mycket nöjd!

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?
Att jag lärde mig att juridiken är ett verktyg som vi kan använda oss av, men som vi också kan välja att forma med vår egen förmåga.

Viktigaste lärdomen från handelstiden?
Att jag lärde mig att juridiken är ett verktyg som vi kan använda oss av, men som vi också kan välja att forma med vår egen förmåga.

Har du studerat på något annat universitet/läst några andra t.ex. fristående kurser? Vad har detta i sådana fall gett dig? Hur utmärker sig Handelshögskolan i Göteborg?
Jag har läst företagsekonomi och rättspsykologi. Juridikstudierna på Handels håller helt klart även en väldigt hög nivå.

Vilka råd skulle du vilja ge dagens studenter?

  • Följ era hjärtan
  • Förhåll er kritiska och sjävständiga till all information ni får – det är så ni hittar er egen väg och det är så nya vägar trampas upp.
  • Nätverka! se till att utnyttja varenda möjlighet ni får att få träffa yrkesverksamma människor och lyssna på deras erfarenheter – om inte möjligheten serveras, ta er den!
  • Umgås med människor på utbildningen som förstår att er kunskap och era diskussioner, inte betygen, är vad som kommer ta er längst i livet.
     

Anser du att det finns någon betygshets på juristutbildningen? Om ja, vad tycker du om den? Anser du själv att dina betyg haft stor betydelse för hur bra du lyckats efter utbildningen?
Jag såg till att umgås med människor som inte hade betygen som viktigaste målet med utbildningen, men visst påverkades även vi av en betygshets. Tillsammans såg vi dock till att fokusera på viktigare saker, betygen kom i andra hand. Mina betyg har öppnat dörrar, men jag är övertygad att jag hade kunnat öppna samma dörrar även på andra sett.
 

Lina Winkler
Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2014-06-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?