Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Niclas Martinsson

Ålder: 27
Kommer från: Växjö
Läste: Juristprogrammet
Examensår: 2013
Arbetar nu som biträdande jurist på Setterwalls Advokatbyrå i Stockholm

Varför valde du att läsa juridik?
Jag har alltid haft ett starkt samhällsintresse och i grund och botten var det nog det som styrde mitt val av utbildning. Men att det blev just juridik var ingen självklarhet. Jag tror att jag lockades av att juristutbildningen har en teoretisk förankring och samtidigt får praktisk tillämpning i så många situationer, det är både en akademisk utbildning samtidigt som det är en sorts yrkesutbildning.

Vilken är den största nyttan med din utbildning?
Juristutbildnigen är en väldigt bred utbildning som kan användas på många olika sätt. Samtidigt är juristexamen är ett krav för flera traditionella juristyrken, däribland advokatyrket. På ett formellt plan är med andra ord juristexamen en förutsättning för mitt nuvarande arbete. Dessutom är jag i mitt arbete helt beroende av kunskaperna jag förvärvade under utbildningen.

Hur var det att läsa på juristprogrammet i Göteborg?
Överlag tycker jag att det var en väldigt stimulerande utbildning, med många engagerade lärare och medstudenter. Bra förutsättningar med andra ord, samtidigt som man inte ska glömma bort att en utbildning aldrig blir bättre än vad man själv gör den. Men min erfarenhet från juristprogrammet i Göteborg är att dörren alltid stod öppen för den som var intresserad och ville veta mer.

Vad har du haft för jobb sedan du blev klar?
Jag började arbeta på Setterwalls direkt efter examen

Vad gör du på ditt nuvarande arbete?
Setterwalls är en affärsjuridisk byrå som bistår företag med juridisk rådgivning. Som biträdande jurist arbetar jag tillsammans med mina – ofta mer seniora – kollegor med alla klassiska advokatsysslor, som att upprätta eller granska avtal, skriva rättsutredningar och driva rättsliga processer i domstol. Stora delar av dagen går helt enkelt åt till att slå i lagtext och läsa rättsfall. Men en minst lika stor del av arbetet är faktiskt att kommunicera juridik – med kollegor, klienter, motparter, myndigheter m.m.

Har du några råd/tips till de som ska välja utbildning inför nästa år?
Jag tror att man ska välja utbildning framför allt efter intresse. Det är svårt att lära sig och bli bra på något som man saknar intresse för. Det innebär nu inte att man måste tycka att en utbildning är rolig hela tiden – jag upplevde juristutbildningen bitvis som enormt tråkig. Men med ett intresse i grunden är det lättare att motivera sig inför sådant som känns tungt.

 

Intervjun gjord i oktober 2013.
 

Niclas Martinsson
Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2014-06-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?