Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Roger Axelsson

Ålder: 24
Kommer från: Hålan, Ale Kommun
Utbildning från Handelshögskolan: Juristprogrammet, fristående kurser i företagsekonomi
Bor: Svingeln, Göteborg
Gör idag: Delägare på Jansson & Norin


Hur hamnade du där/hur fick du jobbet?
Jag kände en av grundarna, Johan Norin, sedan tidigare och fick en förfrågan om jag ville hoppa in och jobba lite extra vid sidan av studierna. Det gjorde jag och sedan dess trappades arbetet upp och vid årsskiftet 2012/2013 blev jag delägare.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?
I huvudsak jobbar jag med det löpande juridiska arbete, d.v.s. allt från upprättande av avtal till tvister och transaktioner. Det blir även en del arbete med mer långsiktiga uppgifter så som strategi, rekrytering m.m..

Hur trivs du med ditt arbete? Varför?
Jag trivs nästan för bra. Det finns givetvis flera faktorer till det men det beror förmodligen främst på 3 anledningar – 1) Bra kollegor, 2) Jag får arbeta med många av Sveriges mest spännande företag och 3) Jag får ta ett stort ansvar.

Har du haft fler jobb efter dina studier och iså fall vilka?
Nej.

Varför valde du att läsa juristprogrammet?
Svår fråga. Jag har alltid varit duktig i skolan och utmanat mig själv, juridiken kändes som en utmaning och en god väg till ett bra jobb.

Viktigaste lärdomen från tiden på Handelshögskolan?
Att hårt arbete lönar sig.

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Ja, jag kände som sagt Johan Norin sedan tidigare och visste att han och den andra grundaren, Nils-Erik Jansson skulle lyckas med allt de tar för sig. Att få hoppa på en möjlighet att tidigt få arbeta med dem var givet.

Motsvarar dina arbetsuppgifter det du läste på Handelshögskolan? Om ja, på vilket sätt?
Svårt att säga. Det är såklart mycket mer praktiskt och jag använder mig mer av juridiken som ett hjälpmedel för att ge affärsmässiga råd snarare än att rabbla lagar. Juridiken finns ju alltid där men framstår ofta som subsidiär men det kanske främst beror på att man redan har en god grund.

Har du redan under din studietid haft någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?
Ja, jag tror att jag hela tiden varit mån om mitt personliga varumärke och skaffa mig ett så brett kontaktnät som möjligt. Det ska inte underskattas.

Är du nöjd med dina studier på Juristprogrammet? Varför/Varför inte?
Ja. Jag fick en bra grund rent kunskapsmässigt att stå på och jag känner mig idag väldigt bekväm i juristrollen. Dessutom övade jag upp min analytiska förmåga vilket kommer vara värdefullt oavsett var jag hamnar.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?
Det måste vara den juridiska metoden. Rent kunskapsmässigt går mycket att hitta relativt enkelt men den juridiska metoden gör att man kan tillämpa kunskapen i praktiken.

Har du studerat på något annat universitet/läst några andra t.ex. fristående kurser? Vad har detta i sådana fall gett dig? Hur utmärker sig Handelshögskolan i Göteborg?
Ja, jag har läst företagsekonomi på Handels. Efter tre år på Handels sökte jag mig till ICM på Sahlgrenska/Chalmers. Att Handels juristprogram ger den möjligheten utmärker verkligen skolan!

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Jag hade kanske börjat läsa ekonomi parallellt lite tidigare, i övrigt exakt samma.

Vad anser du om den betygshets som råder på juristutbildningen? Anser du själv att dina betyg haft stor betydelse för hur bra du lyckats efter utbildningen?
Personligen kände jag aldrig riktigt av den.
För egen del nej, jag kom ju in på byrån tidigt och tack vare att arbetsgivaren visste att jag var duktig. Betygen är dock å andra sidan till stor del en konsekvens av min ansträngning vilken absolut haft betydelse för hur bra jag lyckats.

Om du skulle ge ett råd till dagens handelsstudenter, vilket skulle det vara?
Plugga hårt, gå på Handelspuben och ha roligt!
 

Intervju gjord i juni 2013

Roger Axelsson
Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2014-06-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?