Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Zuzan Ismail

Ålder: 23 år
Utbildning från Handelshögskolan: Juristprogrammet 2009-2014
Bor: Göteborg
Gör idag: arbetar som projektledare och forskningsassistent på Juridiska institutionen vid Göteborgs universitet


Hur hamnade du där/hur fick du jobbet?
Jag arbetade deltid på Juridiska institutionen som amanuens under studietiden. När jag började närma mig examen dök det upp en tjänst som passade mig bra utifrån mina kunskaper och tidigare erfarenheter så jag stannade kvar på Juridiska institutionen och började arbeta heltid efter examen.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?
Jag är dels (en av två) projektledare för Sveriges första rättspraktik (law clinic) och dels forskningsassistent i ett EU-projekt om EU-medborgares sociala rättigheter i Sverige.

I min roll som projektledare omfattar mina arbetsuppgifter allt som har med projektet att göra. Det innebär många möten med personer internt och extern, sammanställande av kursplan, ordna finansiering och samarbetspartners och att hela tiden driva projektet framåt. Utmaningen ligger i att kombinera teori och praktik på ett sätt som aldrig tidigare gjorts i Sverige inom ramen för en juristutbildning.

I min roll som forskningsassistent författar jag en rapport om EU-medborgares sociala rättigheter i Sverige. Dessutom intervjuar jag ett antal nyckelpersoner om frågor som rör sociala rättigheter.
Hur trivs du med ditt arbete? Vad är bäst respektive sämst?
Jag trivs mycket bra med mitt arbete. Jag har mycket frihet och utrymme att vara kreativ och fatta egna beslut. Mitt arbete känns som skräddarsytt för mig utifrån mina intressen och dessutom har jag Sveriges roligaste arbetsplats. Det som är bäst med mitt arbete är (förutom arbetsuppgifterna) mina fantastiska kollegor.
Det som är sämst med mitt arbete är att det alltid finns något spännande att göra och inte tillräckligt många timmar på dygnet för att hinna med allt som man vill göra.

Arbetar du utomlands?
Nej.

Har du haft tidigare arbeten efter dina studier?
Nej.

Motsvarar dina arbetsuppgifter idag det du läste på Handels?
Ja till viss del men jag har även stor nytta av min tidigare arbetslivserfarenhet.

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Nej, det vara snarare en slump och bra tajming.

Har du redan under din studietid haft någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?
Under studietiden har jag har arbetat med juridisk rådgivning för våldsutsatta kvinnor av utländsk härkomst och varit ordförande för en organisation som arbetar med den målgruppen. Dessutom har jag undervisat och varit kursansvarig. Utöver det var jag amanuens. Mina engagemang under studietiden var aldrig en strategi för karriären utan jag drevs av ett genuint intresse och insåg inte vilken fördel det skulle innebära efter examen. Nu i efterhand inser jag att det var mycket meriterande men det var aldrig en uttänkt plan.

Är du nöjd med dina studier på Handelshögskolan?
Ja.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?
Förutom sakkunskaper har jag lärt mig att arbeta i högt tempo och samarbeta med olika slags människor.

Viktigaste lärdomen från handelstiden?
Att man ska våga vara sig själv och gå sin egen väg.

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Samma.

Vilka råd skulle du vilja ge dagens studenter?
Oroa er inte för mycket och fokusera på rätt saker. Upptäck vad du tycker om och bli riktigt bra på det, försök stå ut med det som är mindre roligt.

Anser du att det finns någon betygshets på juristutbildningen? Om ja, vad tycker du om den? Anser du själv att dina betyg haft stor betydelse för hur bra du lyckats efter utbildningen?
Det finns definitivt en oro kring betyg. Jag upplever inte att det är en tävling mellan studenterna utan snarare att man tävlar med sig själv. Det beror kanske till viss del på att stort fokus ligger på arbeten som kräver höga betyg och att studenterna inte känner till alla alternativ. Mina betyg har hittills inte haft särskilt stor betydelse för mina möjligheter att få jobb men däremot har jag med mig goda kunskaper från kurser där jag har presterat bra. I arbetslivet får man inga betyg utan det gäller att ha koll på vad man gör. Om man har samma inställning till sina studier kan man nog få goda studieresultat och samtidigt känna mindre stress över betyg.

Zuzan Ismail
Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2014-06-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?