Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anna Hägglind

Namn: Anna Hägglind
Ålder: 24 år
Kommer från: Göteborg
Utbildning från Handelshögskolan: Kandidatexamen företagsekonomi 180 HP (analytisk inriktning)
Bor: Majorna, Göteborg
Gör idag: Arbetar som Sälj- och Marknadskoordinator på företaget Northern Offshore Services AB

Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb/hur fick du jobbet?
Jag fick ett samtal från företagets ekonomichef för ca 2,5 år sedan då jag skulle påbörja min 4:e termin. De sökte då en ekonomiassistent som kunde jobba 75 % och hade genom kontakter fått tag i mitt namn, men i och med att jag pluggade då och ville göra färdigt skolan bad jag om att få återkomma när jag började närma mig examen. Jag ringde upp dem några månader innan examen och fick komma på intervju. Fick först sommarjobb som ekonomiassistent, vilket senare ledde till en projektanställning som projektkoordinator i 6 månader och därefter till en fast tjänst som Sälj- och marknadskoordinator.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?
Jag är länken mellan sälj- och ekonomiavdelningen och mina uppgifter är bland annat, anbudsskrivning, kundfakturering och projekthantering. Utöver detta arbetar jag med att utveckla och förbättra den interna kommunikationen och försäljningingsprocessen på företaget. Under sommaren 2011 arbetade jag på ekonomiavdelningen med leverantörsreskontra, löneadministration och kundinbetalningar.

Hur trivs du med ditt arbete? Varför?
Jag trivs väldigt bra, då den ena dagen på NOS (Northern Offshore Services) aldrig är den andra lik och att jag har väldigt varierande arbetsuppgifter. Det är kul att både få vara med där det händer inom försäljning och marknadsföring men också få var med och utveckla företagets ekonomisystem, göra budgetar och prognoser, alltså vara en del av ekonomiavdelningen.

Varför valde du att läsa det program du gjorde?
Jag ville läsa en bred högskoleutbildning som kunde ge många jobbmöjligheter efter examen och eftersom jag läste ekonomi på gymnasiet så fastnade jag för Handels och körde på det.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?
Jag har lärt mig mycket, men framför allt att kunna prestera på topp under stressiga förhållanden och upprätthålla en hög ambitiösnivå i mitt arbete. Utan min utbildning på Handels hade jag inte varit där jag är idag.

Viktigaste lärdomen från tiden på Handelshögskolan?
Se ovan.

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Nej det var det inte. Jag hade nog tänkt att det skulle vara ett sommarjobb och att jag skulle söka mig efter nya jobb därefter men när det öppnades upp nya möjligheter och utmaningar inom företaget var det en målmedveten satsning att vara kvar.

Motsvarar dina arbetsuppgifter det du läste på Handelshögskolan? Om ja, på vilket sätt?
Ja, det gör det absolut. Själva vindkraftsindustrin och rederibranschen var inget jag hade bra koll på innan jag började jobba här men marknadsföringsdelen i form av varumärkesstrategi, utformning av foldrar, hemsida, kundnöjdhet mm motsvarar mycket av det jag läste under min fördjupningstermin i marknadsföring. Budgetering och fakturering är också saker vi läst mycket på Handels. Det skulle vara anbudsskrivning och anbudsförfaranden som vi inte läste som är något nytt.

Vilken betydelse har studierna i företagsekonomi haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
Mina studier har haft stor betydelse för det jobb jag har idag.

Hade du redan under din studietid någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?
Jag kände aldrig under min studietid att jag läste för att få en fin titel eller nå någon form av drömkarriär. Min strävan under studietiden var snarare att jag efter examen ville ha ett inspirerande och roligt arbete där det fanns utvecklingsmöjligheter och goda medarbetare.

Är du nöjd med dina studier i företagsekonomi? Varför/varför inte?
Jag är mycket nöjd, både sett utifrån vad jag själv har presterat och utifrån vad jag har fått med mig från Handelshögskolan; mycket kunskap, minnen och goda vänner.

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Oj, jag har fortfarande en dröm om att bli polis men nu finns mer en längtan om att få jobba inom det polisiära men på kontorsnivå. Annars är jag mycket nöjd med mitt val av studier. Att läsa ekonomprogrammet ger många arbetsmöjligheter efter en examen. Jag trodde aldrig att det skulle leda till ett jobb inom havsbaserad vindkraft och bli en duktig säljare av höghastighets katamaraner.

Om du skulle vilja ge ett råd till dagens handelsstudenter, vilket skulle det vara?
Ha roligt under tiden ni studerar och lär av varandra! Det är oftast lättare att plugga tillsammans med någon och utvinna varandras kunskap. Som examinerad handelsstudent är ni attraktiva på marknaden och kommer förhoppningsvis få det jobb ni drömmer om. Lycka till!

 

Intervju gjord i juni, 2013

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2013-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?