Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Daniel Sjöstrand

Namn: Daniel Sjöstrand

Kommer från: Göteborg

Ålder: 27

Läste: Handelshögskolans ekonomprogram, analytisk inriktning och därefter masterprogrammet i Marketing and Consumption
Examens år: 2011

Jobbar som: Researcher på Forsman & Bodenfors

Varför valde du att läsa ekonomi?

Det var något jag började tänka på redan på gymnasiet. Jag läste IT-media och fick då upp ögonen för media men också för business-sidan som nästan alltid finns. Blir man ekonom så har man koll på business biten, hur man gör affärer, och marknadsföring är en viktig del av ett företag. 
Efter studenten jobbade jag i ett par år, bland annat i fiskdisken i en Konsumbutik, och då insåg jag att ekonomi inte var så svårt och märkvärdigt utan något ganska konkret. Man köper in och man säljer. Jag jobbade även som studiomusiker och insåg att jag inte ville ha en framtid som frilans utan ett fast jobb. Handelshögskolan hade ett bra rykte och blev mitt naturliga val.

Vilken är den största nyttan med din utbildning?

Det är generellt bra att läsa på universitet. Man lär sig ett förhållningssätt som man har nytta av sedan. Den faktiska kunskapen från kurserna är förstås också bra att ha. Även om jag inte kan alla detaljer så vet jag när jag behöver ta reda på mer, och hur jag gör för att få koll på det jag behöver. Under min studietid skaffade jag mig nya erfarenheter genom studentkåren, bland annat genom att vara med och arrangera kårens arbetsmarknadsdagar. Det gav mig många kul upplevelser och praktisk erfarenhet av att lösa problem och mycket annat.

Hur var det att läsa på Handelshögskolan i Göteborg?

Det var helt fantastiskt! Jag var väldigt nervös innan jag började. Alla verkade så mycket bättre, salen var stor och det mesta kändes så märkvärdigt. Känslan gick över redan första dagen när det allvarliga togs ner på jorden av lärare och studentkåren, och jag märkte att de andra studenterna var lika nervösa som jag.
Jag var nog inte den som pluggade mest under min studietid, men det gick vägen och jag hade skitkul under tiden.

Vad har du haft för jobb sedan du blev klar? Hur fick du dem?

Jag jobbade hela tiden parallellt med att jag pluggade. Det var fiskdisken på Konsum, Lisebergs ekonomiavdelning och författande av affärsplaner åt två företag. Via en lärare fick jag chans att skriva en konsekvensanalys av Geelys köp av Volvo. Det var häftigt att få vara med i ett sådant sammanhang, och få använda min kunskap om varumärken. Jag försökte göra alla misstag medan jag jobbade extra för att slippa göra dom sedan.
 När jag läster masterprogrammet kom en kille från Forsman & Bodenfors och höll en gästföreläsning. Jag blev jätteintresserad och ställde en massa frågor. Sedan kom han tillbaka till skolan och sa att de sökte två studenter till ett traineeprogram. Jag sökte och fick jobbet. Det påbörjades medan jag fortfarande pluggade och när traineeperioden tog slut fick jag fortsatt förtroende.

Vad gör du på ditt nuvarande arbete?

Jag kartlägger marknader, konsumentbeteenden och trender i samhället inom till exempel konsumtion, media och mode, och jag funderar på hur denna kunskap ska användas på byrån. En planner är konsumentens röst på byrån inför kreatörerna och ska kunna säga vad konsumenterna tycker. Som planner ska man vara analytisk. Det viktigaste verktyget är att fråga ”Varför?”. Ibland känner jag mig lite som en journalist.

Har du några råd/tips till de som ska välja utbildning inför nästa år?

Man kan se en utbildning som en förberedelse inför ett visst yrke, eller så kan man gå in för att lära sig så mycket som möjligt och under tiden fundera på hur man ska kunna använda kunskap, erfarenheter och verktyg som man samlar på sig. Välj det som verkar mest intressant! Ha is i magen, ha kul, gör något du kan känna dig stolt över.

 

Intervjun gjord i oktober 2012

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2013-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?