Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Edward Lindqvist

Namn: Edward Lindqvist 

Ålder: 
27
Kommer från: Stockholm 

Utbildning från Handelshögskolan: M. Sc. Industrial and Financial Management

Bor: 
Toronto, Kanada
Gör idag: Global Finance Program för EF Education First

Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb/hur fick du jobbet?
Genom rekommendationer om möjligheterna att snabbt få se och uppleva ett stort internationellt företag från en kusin gick jag på en nätverksträff med EF. Fick ett bra intryck av organisationen om möjligheterna att vara del av ett helt nytt program.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?
Traineeprogrammet har varit uppdelat i tre delar med 6 månader på tre olika destinationer med ett par utflykter däremellan. Med destinationerna har sysslorna varierat och var i första perioden grundläggande bokföring och mindre affärsutvecklingsprojekt. För att senare övergå i att täcka hela det finansiella spektrum för ett stort internationellt bolag. Som internationella skattefrågor, treasurystrategier, cash pooling med mera.

Hur trivs du med ditt arbete? Varför?
Trivs väldigt bra i nuläget mycket tack vare kollegorna. Alla kontor jag jobbat på har haft en riktigt bra stämning och i och med den stora mångfalden och det höga antalet expats på respektive kontor blir det väldigt god sammanhållning och hjälpsamhet mellan kollegorna.

Varför valde du att läsa det program du gjorde?
Jag valde den internationella inriktningen med fransk fördjupning i förhoppning om att få chansen att jobba och bo utomlands. Fick mitt första jobb i Paris och kunde inte fått en bättre start.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?
Det torde vara tryggheten i att våga möta nya utmaningar och problem. Utan att med säkerhet förstå vad det kommer innebära så byggde skolan upp en nyfikenhet och ambition om att våga möta problem. Därtill det riktigt goda nätverk av mycket duktiga vänner som finns på många olika platser i olika industrier och som nära vänner.

Viktigaste lärdomen från tiden på Handelshögskolan?
Studietiden är fantastiskt rolig. Ta vara på den och sök dina intressen. Om du lyckats finna dem efter Handels tiden följ dem, inte alla andra.

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Det var en blandning av målmedvetenhet och en spännande slump.

Motsvarar dina arbetsuppgifter det du läste på Handelshögskolan? Om ja, på vilket sätt?
Under kandidaten, i allra högsta grad. Därtill en hel del mer fördjupning om internationellt företagande som stod utanför studierna och som jag inte läste under mitt sista år eftersom jag valt en annan inriktning.

Om du arbetar/arbetat utomlands, varför gjorde du det valet?
Det är och har varit en fantastisk erfarenhet som jag också hade möjlighet att uppleva under studietiden med två utbytesperioder. Att få möta och lära känna andra kulturer och individer med helt andra förutsättningar, förhoppningar, värderingar och ambitioner har berikat mig mycket. Det har också fått mig att känna en helt annan stolthet för Sverige och glädje att vara svensk.

Vilken betydelse har studierna i företagsekonomi haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
Utan dem hade jag nog inte fått chansen. Jag hade inte heller förstått vad det var som hände och inte kunnat få en flygande start.

Hade du redan under din studietid någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?
Jag försökte engagera mig i det jag tyckte var kul, berika min studiesociala tid samt gav mig insyn i saker som jag var dålig på. Mer strategi än så hade jag inte.

Är du nöjd med dina studier i företagsekonomi? Varför/varför inte?
Absolut, som jag nämnt framför allt för möjligheten att träffa och lära känna så många duktiga inspirerande personer som nu står mig nära. Lärdomar från dem och deras erfarenheter i diskussioner om nyligen studerade metoder och ämnen gav en hävstångseffekt.

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Jag skulle välja samma program och inriktning men försöka byta skola till mastern. Gärna utomlands eller med ett mastersprogram som gav möjligheten att studera utomlands för att ytterligare bredda kontaktnät och få lyssna till erfarenheter från andra kulturer och värderingar som grund.

Om du skulle vilja ge ett råd till dagens handelsstudenter, vilket skulle det vara?
Lev din egen dröm. Inte någon annans.


Intervjun gjord i juni 2013

Edward Lindqvist
Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2013-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?