Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Emma-Lovisa Renström

Namn: Emma-Lovisa Renström
Ålder: 27
Kommer från: Åsa, utanför Kungsbacka i Halland
Utbildning från Handelshögskolan: Kandidatexamen i Företagsekonomi, Industriell och Finansiell Ekonomi samt Masterexamen i Innovation and Industrial management, Graduate School
Bor: Göteborg
Gör idag: Arbetar som Affärssystemskonsult i systemet Raindance, CGI Sverige AB.

Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb/hur fick du jobbet?
Jag har alltid haft ett stor intresse för IT därför lockades jag till branschen. Jag såg en annons för jobbet via ett bemanningsföretag och tyckte det verkade intressant. Jag kontaktade rekryteringskonsulten direkt eftersom jag ville veta mer om jobbet och detta ledde till en intervju hos bemanningsföretaget. Efter ytterligare en intervju på CGI:s kontor så var jobbet mitt. En stor anledning till att jag fick jobbet var att jag hade erfarenhet av praktisk användning av ekonomisystem via mina extrajobb (under studietiden arbetade jag både som både redovisningsassistent och redovisningsekonom).

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?
Jag arbetar som affärssystemkonsult för affärssystemet Raindance. Detta innebär att jag både arbetar med att hjälpa befintliga kunder med olika problem som de kan få i affärssystemet. Jag jobbar även med nyutveckling av programvaran, då som del i ett team tillsammans med både verksamhetsexperter (som kan ekonomi) och programmerare. Vi arbetar agilt vilket innebär att vi kan byta fokus eller prioritera annorlunda i våra projekt snabbt.

Hur trivs du med ditt arbete? Varför?
Jag trivs väldigt bra med mitt arbete eftersom det är varierat, utmanande och kreativt. Varierat eftersom jag aldrig vet vilka frågor/problem som kan dyka upp från en kund. Jobbet är utmannade eftersom kunderna ofta kommer med problem som vi aldrig sett tidigare och kreativt eftersom vi tänker helt fritt kring nya funktioner.

Har du haft fler jobb efter dina studier och iså fall vilka?
Nej, detta är mitt första heltidsjobb efter studierna.

Varför valde du att läsa det program du gjorde?
Det lät intressant och var även mer ”nischat” än andra utbildningar som jag funderat på.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?

Det har öppnat upp arbetsmarknaden för mig och jag hade inte kunnat få mitt jobb utan utbildningen från Handels.

Viktigaste lärdomen från tiden på Handelshögskolan?
Tiden på Handels lärde mig balans, mellan studier, jobb och fritid. Jag lärde mig också att ta in texter snabbt och hur man gör bra research. Sedan är det självklart mycket teorier som jag tror ligger kvar i bakhuvudet även om man inte behöver skissa Porter’s five forces varje dag på jobbet.

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Ja, det var en målmedveten satsning men med vissa begränsningar. Jag visste att jag ville stanna kvar i Göteborg men jag ville också se till att få en kvalificerad tjänst.

Motsvarar dina arbetsuppgifter det du läste på Handelshögskolan? Om ja, på vilket sätt?
Ja, jag jobbar med redovisning på daglig basis även om jag endast konsulterar (jag gör ingen bokföring) så jag måste ha koll på grundläggande redovisningsprinciper. Jag har läst väldigt mycket strategi och detta jobbar jag inte med på dagligdags, men jag hänger lätt med när ledningen pratar om varumärkesstrategier etc. i samband med gruppmöten.

Vilken betydelse har studierna i företagsekonomi haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
Utbildningen är en ”ingångbiljett” och öppnar upp för jobb som annars hade varit ouppnåeliga. Jag har också genom studierna på Handels fått vänner för livet, gått på otaliga Afterworks hos olika företag samt haft riktigt kul under tiden. Kontakterna som man skapar under tiden på Handels är ovärderliga.

Hade du redan under din studietid någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?

Nej, jag hade ingen uttalad strategi men jag var tidigt inne på att jag ville försöka få sommar/extrajobb inom ekonomi för att omsätta mina kunskaper i praktiken. Jag var väldigt lyckligt lottad som fick min första ekonomiassistenttjänst redan efter 9 månader på Handels.

Är du nöjd med dina studier i företagsekonomi? Varför/varför inte?
Ja, jag är nöjd med mina studier. Jag hade mycket ångest inför valet av kandidatexamens fördjupning men såhär i efterhand har jag insett att den inte spelar någon roll. Det viktigaste, och det som arbetesgivare ser, är vad du gjort de sista ett - två åren av utbildningen.

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Jag hade inte gjort något speciellt annorlunda, eventuellt läst till mer IT eller programmering.

Om du skulle ge ett råd till dagens handelsstudenter, vilket skulle det vara?

Ta vara på tiden på Handels. Sitt inte hemma och plugga utan gå till biblioteket. Men viktigast av allt: höga betyg är ingenting mot personliga kontakter och social komptens.


Intervju gjord – juli, 2013

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2013-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?