Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Louise Laurenius

Namn: Louise Laurenius
Ålder: 26 år
Kommer från: Landskrona
Utbildning från Handelshögskolan: Kandidat i Nationalekonomi, med störst fokus på utvecklingsekonomi. Utbytesstudier vid Università degli studi di Firenze (Florens, Italien).
Bor: Milano, Italien
Gör idag: Regional Manager för Skandinavien på QRP International.

Hur hamnade du där/hur fick du jobbet?
Jag har alltid haft en dröm om att bo och arbeta utomlands, och Italien har alltid legat mig varmt om hjärtat. Därför sökte jag ett internship på Business Sweden (tidigare Exportrådet) i Milano efter kandidatexamen vilket jag glädjande nog fick. Jag visste att jag inte skulle vara klar med Italien efter ett halvår på Business Sweden, så jag letade aktivt efter arbete parallellt med min praktikperiod. Trots dagens krisläge i Italien lyckades jag hitta ett företag som sökte en svensktalande person att ansvara för deras skandinaviska marknad, och på den vägen är det.

Hur trivs du med ditt arbete? Varför?
Jag trivs väldigt bra med mitt arbete då jag har stor frihet att själv styra alla handlingar på min egen marknad. Dessutom är företaget internationellt - jag har kollegor från många europeiska länder och arbetsplatsen blir därmed väldigt dynamisk.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?
Jag är Skandinavisk Regional Manager på QRP International. QRP sysslar med utbildning och certifiering inom Bästa Praxis Managementmetoder, enklare benämnt utbildning för projektledare. Jag är ansvarig för marknadsföring, sälj, planering och utförande av denna träning i Sverige, Danmark och Norge.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?
Den största nyttan med utbildningen är att den öppnar upp för reflektion i ett vidare perspektiv, och möjligheten att se på frågor från håll man annars aldrig gör. Jag lärde mig att adaptera ett kritiskt tankesätt samt att ifrågasättande är bra för utveckling. Detta använder jag mig mycket av idag då jag inte accepterar allt för sanning, utan försöker sätta min egen prägel på det jag gör.

Viktigaste lärdomen från tiden på Handelshögskolan?
Vikten av att bygga upp och underhålla ett nätverk – varje person du träffar kan bidra med kunskap och input till ditt liv. Att personer från så många håll i Sverige, med många olika bakgrunder, samlas på samma ställe där man förenas i ett intresse, är lika givande som alla föreläsningar man deltar i.
Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Ja, till viss del. Målmedvetenheten ligger i att jag ville stanna i Italien och aktivt sökte arbete här. Att jag skulle hamna på QRP däremot, var inget jag kunde förutspå.

Har du haft fler jobb efter dina studier och i så fall vilka?
Jag gick direkt från Handels till mitt internship på Business Sweden till QRP där jag är idag.

Vilken betydelse har studierna i nationalekonomi haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
Jag fick inte min tjänst på grund av visade kunskaper i mikro- och makroekonomi, det jag gör idag är mer baserat på företagsekonomiska strategier. Däremot har jag, under min studieperiod på Handels, tangerat många av de ämnen jag dagligen berör i mitt arbete. Oavsett om det är nationalekonomi eller företagsekonomi så har min akademiska utbildning gett mig större möjligheter att söka mig dit jag vill.

Hade du redan under din studietid någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?
Absolut! Då jag tidigt visste att jag ville ta mig utrikes var det ett strategiskt beslut att studera vid Handels eftersom jag kunde samla på mig utlandserfarenhet redan under studietiden (utbytesterminen). Jag visste att jag ville arbeta i Italien och läste därför italienska på Göteborgs Universitet parallellt med ekonomistudierna. Detta hjälpte mig såklart när jag till slut gjorde mitt utbyte på Universitetet i Florens. Att hitta ett fokus, vad det än må vara, tror jag är den viktigaste strategin du kan ha. Mitt fokus var ett land, en annan persons fokus kanske är en position, en viss lön eller en specifik arbetsuppgift.

Varför valde du att läsa nationalekonomi?
Helt ärligt – jag hade inget val. Valet av inriktning sker samtidigt som valet av utbytestermin och jag lät landet styra. I Florens kunde jag bara läsa Nationalekonomi, så det fick bli det. Men jag är supernöjd med utfallet och skulle gjort samma val igen om jag hade fått förfrågan. Jag har insett att de nationalekonomiska ämnena faller mer under mina intresseområden, även om jag idag inte arbetar med dem.

Är du nöjd med dina studier i nationalekonomi? Varför/varför inte?
Rent generellt är jag mycket nöjd med min utbildning, men för att få ett vidare helhetsperspektiv tror jag det är viktigt att implementera fler verkliga case i undervisningen. Det blir lätt ett för stort fokus på akademiska teorier utan att centrera hur de används utanför undervisningssalarna. Under 2010 var jag med i GADDENS projektgrupp och den typen av engagemang vid sidan av studierna kan jag varmt rekommendera för att få en verkligare förrankning av alla teorier i böckerna.

Finns det någon koppling mellan den uppsats du skrivit och ditt nuvarande arbete?
Min uppsats var en analys av de bakomliggande faktorerna till dagens ekonomiska kris i Italien, så kopplingen mellan uppsatsen och mitt arbete blir väl att jag helt valde att bortse från resultatet i tesen, och trots svårigheter valde att bo och arbeta här…

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Jag skulle troligen göra exakt samma val igen, men kompletterat med några kurser inom företagsekonomi och marknadsföring.

Om du skulle vilja ge ett råd till dagens handelsstudenter, vilket skulle det vara?
Våga vägra standardmallen bara för att du tror det kommer ge dig ett jobb! Gör det du vill, och inte det som andra förväntar sig att du ska göra. Hitta en fokuspunkt och arbeta mot ditt personliga mål. Utöka din utbildning med ett till språk och särskilj dig själv genom erfarenheter, inte bara genom bra betyg. Var ödmjukt inför förändringar och var positivt inställd till de människor du möter i vardagen så har du hälften vunnet.

 

Intervju gjord i juni 2013

 

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2013-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?