Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mimmi Holm

Namn: Mimmi Holm
Ålder: 22
Kommer från: Göteborg
Utbildning från Handelshögskolan: Ekonomprogrammet med analytisk inriktning
Bor: I Düsseldorf, Tyskland
Gör idag: Language Consultant på EF

Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb/hur fick du jobbet?
Jag blev kontaktad av en Headhunter.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?
Jag jobbar på EF Corporate Language Learning Solutions, dvs Business to Business avdelningen på EF (Education First) och ansvarar för språkkurser för företagskunder på den tyska marknaden. Mina dagliga arbetsuppgifter är väldigt varierande, allt från kundkontakt till strategisk planering, marknadsföringsstrategier etc. Vi har hand om allt runt omkring produkten och hur den exponeras på tyska marknaden. Jag har mycket kontakt direkt med kunderna som själva skall på språkkurs men även HR chefer och olika företagsledare som är intresserade av språkträning för medarbetare.

Hur trivs du med ditt arbete? Varför?
Jag trivs väldigt bra eftersom varje dag är en ny utmaning. Ribban ligger högt och vi har höga krav, men jag har stor frihet att påverka mitt jobb. Man får chansen att prova på sina egna ideer och möjligheten att utvecklas. EF är ett företag med många unga, internationella och drivna medarbetare med en svensk företagskultur, vilket är oerhört motiverande. Alla är öppna, har ofta bott i många olika länder och är väldigt målinriktade.

Har du haft fler jobb efter dina studier och iså fall vilka?
Jag var på Exportrådet (som numera heter Business Sweden) i Berlin i 5 månader innan jag blev kontaktad av EF.

Varför valde du att läsa det program du gjorde?
Det var faktiskt ren slump. På gymnasiet läste jag IB och fastnade för kursen Business and Management. Strax innan våra IB examen bestämde jag mig för att efter att ha bott utomlands hela mitt liv, faktiskt flytta tillbaka till Sverige för att prova på att vara ”svensk”. Då mina föräldrar är från Göteborg och jag under hela min uppväxt har tillbringat somrarna på min familjs sommarställe, strax utanför Göteborg, kändes det som ett naturligt val att flytta till just Göteborg. Jag kom in på Ekonomprogrammet med tysk inriktning, men bestämde mig efter första tyska lektionen att byta till analytiska inriktningen. Jag hade tur att det var ett avhopp samma dag och att jag hade allt som krävdes även för den analytiska linjen.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?
Jag insåg redan relativt tidigt att jag inte var 100% VG studenten, men tog mig igenom utbildningen med hyfsade betyg, då jag visste att det är ”körkortet” man borde ha. Vad jag dock insåg ganska snabbt, det var många likasinnade runt omkring mig och att man kunde bygga ett enormt nätverk. Handels har lagt grunderna för mina dagliga uppgifter på jobbet och man har fått förståelsen för många olika delar inom ekonomi.

Viktigaste lärdomen från tiden på Handelshögskolan?
Ge aldrig upp. Hur hopplöst något än kan kännas, det finns alltid en lösning och vill man, så kan man. What doesn’t kill you makes you stronger. Lita mer på dig själv och din magkänsla och var inte rädd för att fråga. Försök att inte bry dig så mycket om all betygshets, kör ditt egna race.

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
EF hörde absolut till en av de företagen jag var intresserad av som framtida arbetsgivare, men eftersom de hittade mig, så var det inte riktigt planerat just då. Jag hade egentligen planerat att läsa en Master.

Motsvarar dina arbetsuppgifter det du läste på Handelshögskolan? Om ja, på vilket sätt?
Självklart har jag nytta av mycket jag har lärt mig på Handels i mitt dagliga jobb. Framförallt har jag nytta av att jag förstår helheten och kan analysera siffror samt kan dra slutsatser.

Om du arbetar/arbetat utomlands, varför gjorde du det valet?
Eftersom jag har bott i flera olika länder och även har bott i Tyskland i många år, var det ett naturligt beslut att flytta igen, när jag fick möjligheten att jobba åt EF. För mig är det absolut den bästa lösningen att jobba för ett svenskt företag, med svensk företagskultur, men på den tyska marknaden eftersom det är den jag har koll på. Generellt sett tycker jag att man alltid skall ta vara på en möjlighet att jobba eller bo utomlands, skulle man inte trivas, så finns det alltid ett flyg hem till Sverige som man kan hoppa på. Men stäng inga dörrar och våga. Det lönar sig.

Vilken betydelse har studierna i företagsekonomi haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
Som jag tidigare i intervjun har nämnt, så har det hjälpt mig att få insyn på många olika delar i ett företag och att förstå helheten. Jag läste redovisning, vilket har gett mig en bra bas att förstå hur det går för företaget och att bli mera medveten om hur ett företag fungerar.

Hade du redan under din studietid någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?
Eftersom jag egentligen under hela min utbildning inte riktigt visste vad exakt jag ville jobba med, så var det nog ingen aktiv strategi jag körde på. Jag visste snarare vad jag absolut inte ville jobba med. Vad jag dock alltid visste var att jag ville jobba internationellt och att jag ville få användning för mina språk.

Min aktiva strategi under min utbildning var att skapa mig ett nätverk och att få insyn i så många företag som möjligt. Jag var engagerad i många olika föreningar inom kåren, vilket jag först nu i efterhand egentlige insåg, var ett bra strategiskt drag, då man fick kontakt med många studenter på Handels som inte läste samma program som jag och även med företag. Anledningen varför jag från början engagerade mig, var dock för den sociala aspekten, alla verkade ha så kul och jag ville lära känna folk.

Är du nöjd med dina studier i företagsekonomi? Varför/varför inte?
Generellt sett är jag nöjd. Vad jag dock saknade i själva utbildningen på Handels, var praktisk erfarenhet. Den existerar helt enkelt inte, vilket är en otrolig miss enligt mig. Jag var väldigt aktiv i kåren under min studietid, vilket jag är nu i efterhand är glad över, då jag lärde mig mycket av det. Framförallt mitt år i projektledningen för GADDEN var det jag lärde mig mest av och utan det, hade jag inte varit nöjd med min utbildning. Jag rekommenderar alla att engagera sig i något inom kåren under sin studietid. Spelar ingen roll vad eller vilken förening, ni kommer lära er mycket, framförallt ha fruktansvärt kul och lära känna vänner för livet.

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Jag hade absolut valt samma linje på Handels. Ekonomprogrammet må vara ”mainstream” men det ger dig en otroligt bra och bred bas, som du alltid kan ha användning för, även om du skulle bestämma dig för att senare bli exempelvis läkare eftersom även läkare ofta driver en form av företag och är sitt eget varumärke. Däremot hade jag nog funderat på om jag hade tagit ett år paus mellan gymnasiet och universitetet.

Om du skulle ge ett råd till dagens handelsstudenter, vilket skulle det vara?
Se till att ha kul under din studietid. Var med på nollningen och lägg mycket tid på att träffa folk under dina första veckor på Handels, så du får vänner. Sålänge du har kul och trivs, kommer allt annat falla på plats. Och framförallt, gör ingenting bara för att det skall se bra ut på CVt. Då kommer du bara ställa krokben för dig själv.

Intervju gjord juni 2013

Mimmi Holm
Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2013-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://handels.gu.se/utbildning/vad_kan_jag_bli_efter_examen/tidigare-studenter-berattar/foretagsekonomi/mimmi-holm/
Utskriftsdatum: 2020-07-09