Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sandra Lindberg

Namn: Sandra Lindberg 

Ålder: 
25 år
Kommer från: 
Göteborg
Utbildning från Handelshögskolan: 
Kandidatexamen företagsekonomi, Management inriktning
Bor: 
Göteborg
Gör idag: Konsultchef, Adecco

Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb/hur fick du jobbet?
Jag sökte jobbet via ams.se och gick igenom en vanlig rekryteringsprocess.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?
Som konsultchef så har jag kund och personalansvar. Jag arbetar idag endast med kollektivanställda konsulter och har tillsammans med en annan konsultchef ansvar för 400 personer på Volvo i Göteborg. Mina arbetsuppgifter en vanlig dag mot mina konsulter är tidrapporter, löner, rehabiliteringsfrågor, medarbetarsamtal, personalplanering med nya uppdrag och vara tillgänglig på telefon och mail för alla frågor som de kan tänkas ha. Mot mina kunder så har är jag deras leverantör av konsulter och jobbar dagligen med att tillsätta nya behov, göra kundbesök för att hålla mig uppdaterad på en extremt konkurrensutsatt marknad. Inom AB Volvo på kollektivsidan är det mitt ansvar tillsammans med min chef att kartlägga organisationen för att hitta nya kunder. Allmän kundvård, olika events och nätverksträffar ingår också i jobbet.

Hur trivs du med ditt arbete? Varför?
Jag trivs jättebra! Det bästa är att det är varierande arbetsuppgifter, mycket eget ansvar och att jag själv kan planera mina dagar.

Har du haft fler jobb efter dina studier och iså fall vilka?
Jag började på Adecco som rekryteringsansvarig (där jag ansvarade för rekryteringsprocessen av nya konsulter) och sökte mig sedan vidare till rollen som konsultchef internt. Dock är jobbet på Adecco mitt första heltidsjobb efter studierna men har haft flertal extrajobb under studietiden.

Varför valde du att läsa det program du gjorde?
Jag satte ihop min egna utbildning inom företagsekonomi då jag ville fokusera på kurser jag tycker är kul och intressanta. Jag läste till exempel hellre mer poäng inom organisation och ledarskap än att plugga nationalekonomi bara för att det ingick i programmet.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?
Att ha fått en bred kunskap inom olika ämnen för att hitta det man tycker är mest intressant att utvecklas inom.

Viktigaste lärdomen från tiden på Handelshögskolan?
Planera sin tid och grupparbeten. I en utbildning där ingen praktik ingår så är grupparbeten en bra försmak på hur det kan fungera på en arbetsplats.

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Ja, jag ville in inom HR området.

Motsvarar dina arbetsuppgifter det du läste på Handelshögskolan? Om ja, på vilket sätt?
Jag tycker att jag fick en bra teoretisk grund inom organisation och ledarskap som jag har nytta av idag. Jag möter otroligt många olika typer av människor och organisationer så det har underlättat att ha en bred förståelse. Grundläggande bokföring och framförallt ekonomistyrning är något som jag har stor nytta av idag, och självklart kurserna inom arbetsrätt (som jag dock läste på distans på andra lärosäten).

Om du arbetar/arbetat utomlands, varför gjorde du det valet?
Jag valde att inte göra det.

Vilken betydelse har studierna i företagsekonomi haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
Som konsultchef så är det en ekonomisk utbildning eller en personalutbildning som krävs. Så det hade jättestor betydelse när jag fick min första tjänst på Adecco då de gärna blandar ekonomer och personalvetare.

Hade du redan under din studietid någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?
Absolut, jag har alltid valt att arbeta extra för att få med mig erfarenhet av olika branscher och företag. Jag tycker än idag det är lättare att blanda teori och praktik för att få en bättre förståelse. Under mina sista år sökte jag mer strategiska extrajobb inom HR eftersom det var det jag ville fortsätta inom efter mina studier. Jag valde medvetet att läsa kurser som jag då trodde jag ville jobba inom, vilket visade sig stämma väldigt bra såhär i efterhand.

Är du nöjd med dina studier i företagsekonomi? Varför/varför inte?
Jag är jättenöjd! Företagsekonomi är ett väldigt brett ämne som ger möjligheten att fokusera på det man tycker är kul. Mina studier har gett mig en väldigt god grund att stå på.

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Om jag hade fått välja om det så hade jag nog valt på samma sätt, fast kanske struntat i att påbörja ett program överhuvudtaget och fokuserat från start att sätta ihop en egen utbildning som matchar mina intressen och mål. Jag trivs med att planera själv utifrån mina behov, vilket också speglar sig i min yrkesroll då jag har den möjligheten idag.

Om du skulle ge ett råd till dagens handelsstudenter, vilket skulle det vara?
Välj kurser och inriktning med hjärtat. Fokusera på det du tycker är kul och intressant, inte vad som ”lättast” ger jobb. Jag är tveksam till om man kommer att trivas under många år inom ett område bara för att det är praktiskt. Om du inte har möjlighet till praktik så var noga med att involvera dig som ger dig praktiskt erfarenhet. Det kan vara via skolan, kåren eller jobb utanför skolan. Då har du ett starkare CV och troligtvis bättre koll på verkligheten än någon som väljer att endast fokusera på sina studier och betyg.

 

Intervjun gjord i november 2013.

 

Sandra Lindberg
Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2013-11-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?