Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sofia Mårtensson

Namn: Sofia Mårtensson
Ålder: 28
Kommer från: Lidköping
Utbildning från Handelshögskolan: Civilekonomprogrammet med fransk inriktning, Marknadsföring på C- och D-nivå.
Bor: Göteborg
Gör idag: Arbetar som personalkoordinator på Svensk Bygglogistik AB

Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb/hur fick du jobbet?
Jag blev rekryterad genom en vän som arbetar på samma företag och som visste att jag letade efter nytt jobb.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?
Min funktion som personalkoordinator innebär att jag har ansvar för det mesta kring personalen. Rekrytering, planering, utbildningsplanering, samordning, svåra samtal, kontakt med arbetsgivarorganisation och förhandlingar med fackförbund.

Hur trivs du med ditt arbete? Varför?
Jag trivs bra med mitt arbete. Ingen dag är den andra lik, och jag får hela tiden vara beredd på att vara flexibel. Jag trivs också med att jobba på ett litet företag som är ganska ungt, vilket innebär att jag får vara med och styra utvecklingen. Jag får påverka processer och mina åsikter spelar roll. Det blir ett nära samarbete med ledningen, samtidigt som jag har god kontakt med våra konsulter på projekten. En bra blandning av högt och lågt och jag är spindeln i nätet.

Har du haft fler jobb efter dina studier och iså fall vilka?
Mitt första jobb efter examen var i kassa/kundtjänst på Nordea där jag arbetade med försäljning och rådgivning till privatkunder. Där var jag ca 1,5 år innan jag började på Bygglogistik.

Varför valde du att läsa det program du gjorde?
Jag ville läsa ett brett program med internationell inriktning. Sen ville jag fortsätta att plugga franska, och såg utbytesterminen som något lockande.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?
Den största nyttan av utbildningen är att jag har fått en bra helhetsbild av ett företag och de olika delar som behöver fungera för att företaget ska fungera. Det gör att jag, även om jag arbetar med en liten delfråga eller detalj, har förståelse för vilka konsekvenser det kan bli på företagets andra delar.

Viktigaste lärdomen från tiden på Handelshögskolan?
Viktigaste lärdomen är nog att man ska ha roligt på vägen, genom andra aktiviteter än bara skolan. Extrajobb, engagemang i föreningar eller annat är viktigt – kanske viktigare än betyg.

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Nej.

Motsvarar dina arbetsuppgifter det du läste på Handelshögskolan? Om ja, på vilket sätt?
Nja… En del av mitt HR-arbete består av att sprida Bygglogistiks varumärke och värderingar internt bland personalen. Då kommer mina studier i marknadsföring bra tillhands. Och givetvis har jag nytta av lite arbetsrätt och organisation som jag läst. Men i övrigt så finns det inte några kurser på Handels som motsvarar enskilda arbetsuppgifter som jag gör.

Vilken betydelse har studierna i företagsekonomi haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
Mina studier har haft en liten betydelse för att få det jobb jag har idag.

Är du nöjd med dina studier i företagsekonomi? Varför/varför inte?
Jag är på det hela nöjd med mina studier, men om jag hade fått ändra på något, så hade jag velat ha mer praktik och ännu mer anknytning till näringslivet. Jag tror också att det är viktigt att tidigt i utbildningen fokusera på fler företag än de stora jättarna. Det finns massor av småföretag som också behöver ekonomer, och där du har stora möjligheter att få ta ansvar tidigt, och där din arbetsinsats blir synlig på ett annat sätt.

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?

Om jag läst på Handels idag, hade jag fortfarande valt att läsa marknadsföring.

Om du skulle vilja ge ett råd till dagens handelsstudenter, vilket skulle det vara?
1. Åk på utlandstermin!
2. Prova och testa lite olika kurser och inriktningar om du är osäker.
3. Och välj inriktning med magkänslan. Det är bara när du gör det som du tycker är kul och trivs med som det kan bli riktigt bra. Och sen kan man alltid ändra sig. Man ska ju jobba i massor med år, så bara för att du väljer en inriktning nu, så behöver inte det betyda att du ska jobba med just den, resten av ditt yrkesliv.

Intervju gjord i juni 2013

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2013-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?