Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Khaled Saibi

Namn: Khaled Saibi
Ålder: 31
Kommer från: Brålanda
Utbildning från Handelshögskolan: Civilekonomprogrammet med fransk inriktning, examen 2013
Bor: Stockholm
Gör idag: Politisk sekreterare i riksdagens finansutskott, Socialdemokraterna

Hur hamnade du där/hur fick du jobbet?
Engagerade mig i Socialdemokratiska studentklubben i Stockholm hösten 2014 när jag läste arabiska vid Uppsala universitet. Mitt politiska engagemang var en viktig merit i sammanhanget. Vidare tror jag att min erfarenhet av den statliga budgetprocessen i regeringskansliet var värdefull.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handelshögskolan?
Utbildningen ger en bra grund att stå på när man kommer ut i arbetslivet. Arbetsgivaren vet att man kan prestera om man fullföljt sina studier. Lärosätet har också gott renommé vilket underlättar när man söker jobb.

Viktigaste lärdomen från handelstiden?

Att våga utmana sig själv och inte alltid välja den lättaste vägen. Välj inriktning på studierna efter intresse men med siktet inställt på ett specifikt jobb. Även om man kommer att byta jobb flera gånger i livet så är det bra att komma in någorlunda rätt i början av karriären. Om jag ska vara tydlig; det är inte nödvändigt att läsa nationalekonomi upp till mastersnivå om man ändå arbetar som ekonomiassistent i slutändan.

Hur trivs du med ditt arbete?
Mycket bra.

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?

Jag tror att mina samlade erfarenheter gav mig jobbet. Men visst, jag skickade in en ansökan och det är möjligen en typ av målmedveten satsning.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?

Huvudsakligen stödjer jag finansutskottets ordförande i riksdagen. Skriver underlag till debatter i kammaren, skriver debattartiklar till ledamöter, går på olika möten och är allmänt behjälplig inom området ekonomisk politik på det socialdemokratiska partikansliet.

Har du haft fler jobb efter dina studier och i så fall vilka?
Har arbetat på finansdepartementet, kulturdepartementet och utbildningsdepartementet. På finansdepartementet med ekonomisk analys och skatter. På de övriga departementen arbetade jag som budgetsamordnare.

Vilken betydelse har studierna i nationalekonomi haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
Det kändes naturligt att läsa nationalekonomi eftersom jag är intresserad av samhällsfrågor. Jag tror att det personliga engagemanget lyser igenom när man söker jobb. För att lyckas väl i en arbetsintervju är det angeläget att arbetsgivaren får en trovärdig bild av vem kandidaten är. Så ja, mina studier i nationalekonomi har varit avgörande för att få mitt nuvarande arbete.

Motsvarar dina arbetsuppgifter det du läste på Handelshögskolan?
Nej. Jag läste utvecklingsekonomi med ”gender” som inriktning på kandidat och magisternivå. Nu jobbar jag med hela den ekonomiska politiken. Det finns ingen specifik inriktning som täcker alla dessa delar på handels.

Hade du redan under din studietid någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?
Ja, det var nog att jag sökte praktik inom utrikesförvaltningen.
Är du nöjd med dina studier i nationalekonomi? Varför/varför inte?
Både ja och nej. Är nöjd för att jag fick vässa min analytiska förmåga. Skulle dock önska mer av små grupper, fler undervisningstimmar och mer engagerade och pedagogiska lärare.

Om du skulle vilja ge ett råd till dagens handelsstudenter, vilket skulle det vara?

Var oberoende av omgivningens förväntningar och strategisk i ditt val av inriktning.

 

 

 

Kahled Saibi
Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2015-12-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?