Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Louise Granath

Namn: Louise Granath
Ålder: 28
Kommer från: Töreboda
Utbildning från Handelshögskolan: Ekonomprogrammet med kinesisk inriktning (examen 2012), Master in Economics (examen 2016)
Bor just nu: Göteborg
Gör idag: Doktorand på Institutionen för nationalekonomi med statistik

Hur hur fick du jobbet?
Under sista året på masterprogrammet sökte jag jobb både utanför akademin och doktorandutbildningen i nationalekonomi här på Handelshögskolan. När jag fick veta att jag blivit antagen som doktorand kändes valet enkelt och jag valde direkt att hoppa av de rekryteringsprocesser jag var med i och tackade ja till platsen som doktorand.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?

Som doktorand delar jag min tid mellan att läsa fördjupande kurser i nationalekonomi, undervisa i kandidatkurser och masterskurser och den största delen av min tid arbetar jag med mina egna forskningsprojekt.

Hur trivs du med ditt arbete, och varför?
Jag trivs fantastiskt bra med mitt arbete. Arbetet som doktorand är otroligt flexibelt och jag får möjligheten att fördjupa mig ytterligare i just de frågor som engagerar och intresserar mig vilket är både roligt och utvecklande.

Har du haft fler jobb efter dina studier och i så fall vilka?
Jag började doktorera direkt efter det att jag tog min masterexamen. Mellan min kandidat och master tog jag dock två sabbatsår, då jag gjorde ett internship på en tankesmedja i Stockholm samt bodde och pluggade mandarin i Shanghai.

Varför valde du att läsa det program du läst (både på grundnivå och avancerad nivå)?
När jag började på ekonomprogrammet hade jag knappt hört talas om nationalekonomi. Under de första åren på programmet märkte jag snabbt att jag tyckte kurserna i nationalekonomi var mycket roligare, intressantare och att de kändes mycket mer samhällsekonomiskt relevanta. Då jag alltid varit intresserad av ekonomi, politik och internationella frågor gav studierna i nationalekonomi mig en möjlighet att kombinera alla dessa intressen. Att fortsätta med en master efter kandidaten kändes också som en självklarhet då fortsatta studier i nationalekonomi erbjuder en möjlighet till fördjupad kunskap och ökad förståelse.

Hur tänkte du när du valde inriktning? Hur var dina tankar kring valet av företagsekonomi, nationalekonomi eller finansiell ekonomi?
Mitt val baserades helt på det faktum att jag tyckte nationalekonomi var så otroligt spännande och intressant. Jag valde att se nationalekonomin som en dörröppnare till en framtida karriär i flera olika branscher och sektorer. Delar av nationalekonomin är nära relaterad till både statsvetenskap, sociologi och psykologi för att nämna några andra fält. Den som har läst en kandidat i nationalekonomi är också behörig till många av mastrarna i företagsekonomi men den som läser en kandidat i företagsekonomi kan däremot inte läsa en master i nationalekonomi utan att läsa till extra kurser.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handelshögskolan?
Utbildning är en källa till kunskap och en utbildning i nationalekonomi är framför allt en källa till kunskap som kan användas för att förstå den värld vi lever i och hur olika fenomen och ekonomiska samband hänger ihop. Utbildningen har drillat mig i att snabbt kunna ta till mig information och identifiera det viktiga i stora informationsmängder. Då nationalekonomer arbetar mycket data har utbildningen också hjälp mig att bli bekväm med att arbeta med stora datamängder och hur data kan analyseras. Att vara duktig på att arbeta med och analysera data tror jag de flesta arbetsgivare tycker är väldigt meriterande och jag tror att det är kunskaper som kommer bli allt viktigare för arbetsgivare även i framtiden.

Motsvarar dina arbetsuppgifter idag det du läste på Handelshögskolan? Om ja, på vilket sätt?
Absolut. I min forskning använder såklart all kunskap från tidigare studier.
Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Ja.

Vilken betydelse har studierna inom nationalekonomi haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
Tidigare studier i nationalekonomi är en förutsättning för att kunna doktorera i ämnet.

Är du nöjd med dina studier i nationalekonomi? Varför/varför inte?
Supernöjd. Överlag så är studier i nationalekonomi oerhört allmänbildande och som jag tidigare påpekat så drillar studierna en att bli bekväm och duktig på att hantera och analysera stora mängder information och data vilket jag tror är betydelsefullt i de flesta arbeten samt i vardagslivet.

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Jag skulle i stort sett göra exakt samma val, eventuellt hade jag valt några fler valbara kurser i ekonometri.

Om du skulle ge ett råd till dagen studenter, vilket skulle det vara?
Det ska vara kul och givande att plugga, därför tror jag att det är viktigt att inte fastna i att bara välja strategiskt utan att faktiskt fundera kring vad du är genuint intresserad av. Dina chanser att bli duktig på det du gör och få det jobb du vill ha kommer antagligen vara mycket större om du håller på med något som du är genuint intresserad av. Exakt hur vägen dit ser ut är mindre viktig.

Se också till att ta chansen att åka på utbytestermin, göra internships och engagera dig i föreningar eller organisationer som arbetar för ett syfte som engagerar dig. Sådana engagemang är både lärorika och utvecklande, du får chansen att träffa massa nya och spännande människor som kan ge dig nya perspektiv och det är aldrig fel att ha på ditt CV när du söker jobb!

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2017-11-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?